De Standaard

De machine dendert voort

- VOETBAL GUILLAUME MAEBE BRUGGE I

Is Club Brugge nog beter geworden tijdens de winterstop? Na 35 minuten stond het 4–1 tegen Charleroi. Wervelend!

Beker van België (kwartfinal­e)

Voor Anderlecht, AA G ent, KRC Genk en Standard zal het even slikken geweest zijn. Na een stage kom je vol goede moed terug voor de tweede competitie­helft en dan zie je Club Brugge gisteren bezig tegen Charleroi. Als een machine, die op momenten nog be ter draaide dan voorheen.

Sommige zak en verliepen nog steeds volgens he t bek ende recept: V ormer die assists uitdeelt (gisteren weer t wee), Club Brugge dat scoor t vanuit hoekschopp­en (ook t wee tegen C harleroi) en veel snelle doelpunten ( vier stuks na 35 minuten). Maar gisteren combineerd­e C lub dat me t een ongezien snelle uitvoering en waanzinnig efficiënte pressing. Bijna elk duel werd gewonnen, bi jna elk e bal werd veroverd, bijna elke pass bereikte zi jn doel. Z owaar de beste wedstrijd van Club dit seizoen, beVerdedig­er ter dan de 5–0 tegen Anderlecht. De 15.000 aanwezigen konden hun pre t niet op.

Klasse van Clasie

Grote man in dit alles: Jordy Clasie. Niet op het bord met doelpunten of assists, maar hij speelde een uitstek ende par tij. Drie splijtende dieptepass­es in de eerste tien minuten, van een op Belgische velden zeldzame kwaliteit. Op elke pass van de Nederlande­r zat snee. Snelheid, finesse, hij deed het spel op het gepaste moment versnellen en zag, vond en creëerde ruimte. Dit allemaal aangevuld met een ge weldig balrec uperatieve­rmogen. In nota bene zijn tweede basisplaat­s voor C lub.

Arme Marvelous Nakamba. Revelatie bij Club, minstens even goed in de duels en zelden teleurgest­eld, maar hij kan voetballen­d niet brengen wat C lasie in zich heef t. Een half seizoen heeft de Zimbabwaan om te leren van de N ederlander. Dan kan hi j zijn positie weer opeisen. Gisteren mocht hi j zelfs nog 25 minuten meedoen aan de zijde van Clasie, ook dat kan werk en.

De andere uitblinker­s? Vormer, natuurlijk. Mechele – twee doelpunten gescoord in één match, dat is hem nog nooit overkomen –, Vanaken – ook twee goals – en Limbombe – een assist en zó aanwezig gisteren. En de algemene gretigheid van blauwzwar t. Leko bestempeld­e deze bekercampa­gne na de roemloze Europese uitschak eling als de ‘Champions L eague van C lub’. Die boodschap heeft hij zijn groep wel kunnen overbrenge­n. Eén minpuntje: de tegentref fer waarbij Guillaume Hubert niet bepaald uitblonk me t zi jn positioner­ing . H et maakt voor Leko de keuze makkelijke­r om zondag tegen Antwerp Vladimir Gabulov in doel te zetten.

Standard bibbert al

De t weede helf t verliep trouwens kalmer. Met wel nog een paar kansen, maar slechts één doelpuntje meer . H oefde he t ook met die 4–1 na 35 minuten? In een duel tussen de nummers één en twee in de competitie? In een match tegen C harleroi, de ploeg die al in anderhalf jaar geen vi jf tegentreff­ers meer in een of ficiële wedstrijd had geslikt? Neen, dat hoefde niet. De kwalificat­ie voor de halve finales tegen Standard was binnen, de kans op de eerste dubbel sinds 1996 was le vendiger dan ooit en – vooral – de concurrent­ie weet meteen dat deze Brugse machine een halt toeroepen een ongeloofli­jk moeilijk opdracht zal worden.

De concurrent­ie weet meteen dat deze Brugse machine een halt toeroepen een ongeloofli­jk moeilijke opdracht zal worden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium