De Standaard

Japan, waar geen populisten zijn

Dat Japan nog geen politicus zoals Donald Trump heeft voorgebrac­ht, komt volgens IAN BURUMA omdat er meer sociale gelijkheid is dan in de Verenigde Staten.

- IAN BURUMA Wie?

Een golf van rechtspopu­lisme – of bijnafasci­sme, zo u wilt – vloeit door Europa, de V S, I ndia en delen van ZuidoostAz­ië. Japan vormt daarop een uitzonderi­ng. Er is geen Japanse demagoog zoals G eert Wilders, Narendra M odi of Donald T rump, die opgekropte rancunes tegen de zogenaamde elites met succes weet uit te buiten.

De voormalige burgemeest­er van Osaka, H ashimoto T oru, k omt nog het dichtst in de buur t. Hij maakte net als Trump eerst naam als tvpersoonl­ijkheid en k wam later in opspraak toen hij de seksslaver­nij goedpraatt­e die het Japanse leger tijdens de oorlog had georganise­erd. In zijn extreem nationalis­tische standpunte­n en hetze tegen de liberale media lijkt hij nog het meest op volksmenne­rs in andere landen. M aar hi j slaagde er nie t in op nationaal niveau door te brek en.

Hashimoto geeft nu gratis advies aan premier Shinzo Abe over de manier waarop de nationale veiligheid­swetgeving kan worden aangescher­pt. Daarin zit misschien een verklaring waarom J apan vooralsnog geen last heeft van rechtspopu­lisme. Abes groot vader was een minister ti jdens de oorlog , die ondanks de beschuldig­ing van oorlogsmis­daden in de jaren vijftig premier werd. Zi jn vader was minister van Buitenland­se Zak en. Abe is dus bi j uitstek een telg uit de elite. Nie ttemin deelt hij met de populisten een diepe afkeer van academici, journalist­en en intellectu­elen die doorgaan voor links.

In de jaren vijftig en zestig was er nog een invloedrij­ke linkse intellec tuele elite die alles deed om Japan te distantiër­en van he t catastrofa­le militarism­e van vroeger. Abe en zijn aanhangers proberen nu die invloed op te heffen. Daarom wil hij de pacifistis­che grondwet wijzigen. De jongere generatie moet weer trots worden bi jgebracht over J apanse oorlogsdad­en en de ‘ elitaire’ media, met name de krant The Asahi Shimbun , moeten de k op worden ingedrukt. Geen wonder dat Ste ve Bannon, de voormalige adviseur van Trump, Abe prees als ‘ de Trump die Trump voorafging’.

Mislukte militaire coup

Kortom, een Japanse variant van rechtspopu­lisme bestaat in het hart van de regering zelf , aange voerd door een premier uit de hoogste kringen. Maar die paradox is niet de enige verklaring waarom J apan nog geen Wilders, M arine L e P en, of Trump heef t voor tgebracht. Om de bevolking me t succes op te jut ten tegen immigrante­n, k osmopoliet­en en intellec tuelen, helpt he t als de verschille­n tussen arm en ri jk, stad en plat teland, en niveaus in opleiding aanzienlij­k zijn.

Dat was he t ge val in J apan toen soldaten in de jaren dertig een revolbelan­gen te begonnen tegen internatio­nale bankiers, zakenliede­n en politici die in hun ogen de Japanse samenlevin­g hadden verziekt. Die mislukte militaire coup vond vooral aanhang bi j soldaten uit arme gezinnen in de provincie. De door het Westen beïnvloede stedelijke elites kregen de schuld van alle ellende. Zij waren de vijand van het gezonde volksgevoe­l. De publieke opinie was overwegend op de hand van de rebellen.

Japan heeft ongetwijfe­ld veel gebreken, maar er is nu meer sociale gelijkheid dan in de VS, China, India, of veel landen in Europa. Hoge belastinge­n maken het lastig om familiefor­tuinen te behouden. En anders dan in de VS, waar rijke mensen, niet het minst de president zelf , graag met hun weelde te k oop lopen, zi jn de meest bemiddelde Japanners nogal discree t. J apan is nu veel meer een land van de middenklas­se dan de VS.

Buigen met een glimlach

Rancune komt haast alti jd voor t uit een ge voel van vernederin­g , een gebrek aan eigenwaard­e. In een land waar de waarde van een individu wordt afgeme ten aan succes, uitgedrukt in geld of bekendheid, voelt iemand zich snel vernederd door een betrekkeli­jk gebrek aan succes. In extreme ge vallen knallen wanhopige mensen een president of popster neer om maar in he t nieuws te k omen. Populisten moeten het hebben van het ressentime­nt van die talloze anonieme mensen die zich verraden voelen door de elites, die hen zouden hebben beroofd van de trots in hun sociale klasse, cultuur, nationale gevoel, of zelfs hun ras.

In Japan zijn hier tot dusver weinig sporen van. Dat kan iets te maken hebben met een cultuur waarin zelfpromot­ie over he t algemeen wordt afgewezen. N atuurlijk heef t ook Japan een door de media gestimulee­rde sterrenc ultuur. M aar eigen waarde hangt minder af van individuel­e roem of ri jkdom dan van een gevestigde rol in de gemeenscha­p, en van een goed verrichte taak. Een perfect verpakt produc t in een wink el verschaft de winkelier een gevoel van trots. Sommige banen li jken volstrekt overbodig , zoals de oudere heren in uniform die nie ts anders doen dan klanten met een buiging en een glimlach welkom te heten in een bank. Het zou naïef zijn te veronderst­ellen dat dergeli jk werk enorme voldoening verschaft, maar het geeft mensen wel he t idee dat zi j een rol spelen en een plaats hebben in de samenlevin­g, hoe nederig ook.

De Japanse economie is een van de meest beschermde en minst geglobalis­eerde in de ontwikkeld­e wereld. Dat Japan niet is meegegaan in het neoliberal­isme dat in de jaren van Reagan en Thatcher in veel andere rijke landen heeft postgevat, heeft verschille­nde oorzak en: ge vestigde van de bureaucrat­ie, monopolies van grote bedrijven en politieke corruptie. Maar het hangt ook samen met de beschermin­g van banen, zonder welke mensen hun waardighei­d verliezen. Dat gaat misschien ten koste van efficiënti­e en individuee­l ondernemen. M aar daar wordt minder belang aan gehecht dan aan sociale cohesie.

De Britse economie is door he t thatcheris­me in veel opzichten ef ficiënter ge worden. Maar de aanslag op vakbonden en andere instelling­en van de arbeidersk­lasse heeft de sociale samenhorig­heid geen goed gedaan. Te veel mensen hebben hun gevoel van eigenwaard­e verloren. Ook de kerk biedt in een geseculari­seerde maatschapp­ij geen gemeenscha­ppelijke troost. Mensen zijn op drift geraakt en wijten dat aan die elites die hoger zijn opgeleid en meer privileges genie ten, en daardoor be ter in staat zijn om zich in een internatio­nale

Eigenwaard­e hangt minder af van individuel­e roem of rijkdom dan van een gevestigde rol in de gemeenscha­p, en van een goed verrichte taak

wereld te handha ven.

Dat een groot aantal Amerikanen heeft gekozen voor een narcistisc­he miljardair die opschept over zi jn geld, succes en genialitei­t, is daarvan een ironisch resultaat. Iets dergelijks zal zich in Japan voorlopig niet voordoen. Wellicht kunnen we iets leren van de redenen waarom.

 ?? © blg ?? Premier Shinzo Abe ontvangt Donald Trump in Tokio.
© blg Premier Shinzo Abe ontvangt Donald Trump in Tokio.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium