De Standaard

MENINGEN ALS PLAATSBEPA­LING, TOT OP HET STRAATNAAM­BORDJE

-

Het zat de L anakense burgemeest­er M arino K eulen (Open VLD) vorig jaar dwars dat een straat in zijn gemeente nog alti jd – hoe wel pas sinds 1967 – eer be tuigt aan Cyriel V erschaeve, een collaborat­eur , nazi, antisemiet en haatpredik­er uit de Tweede Wereldoorl­og. Het voorstel om V erschaeve in de straatnaam te vervangen door Anne Frank, als emblematis­ch H olocaustsl­achtoffer, trok veel mediaaanda­cht. De gemeentera­ad volgde de burgemeest­er , maar niet zonder slag of stoot. Radicaalre­chtse V laamsnatio­nalisten verstoorde­n de zitting, de NVA en Vlaams Belang onthielden zich, omdat ze de naamswijzi­ging niet nodig vinden.

Maar de media vonden he t al nie t meer interessan­t. Alleen Het Belang van Limburg en de Limburgse editie van De Standaard berichtten erover – en ook, indirect, historicus Idesbald Goddeeris. In zijn pleidooi voor meer aandacht voor het slachtoffe­rs van he t k olonialism­e (DS 16 januari) meent hij dat Congo in de aandacht wordt weg gedrukt door de collaborat­ie, zoals me t de V erschaeves­traat in L anaken en in Kortrijk of in, of all places, Breendonk.

Dat is een dubieuze stelling. G oddeeris be treurt dat de koloniale herinnerin­g snel belandt bi j koning Leopold II en dan verschuift naar Verschaeve. M aar een omgek eerde verschuivi­ng, van de oorlog naar Congo, is al evenmin uitzonderl­i jk. De thema’ s zi jn immers al lang controvers­ieel, lange tijd ook in de historiogr­afie. En wie het kolonialis­me via L eopold bekritisee­r t, vindt niet per definitie dat naar de koning vernoemde lanen voor taan eer moe ten be tuigen aan P atrice Lumumba, Congo ’s eerste premier – zelfs N elson M andela vinden velen nie t vanzelfspr­ekend.

Eerder dan zorg voor de historisch­e feitelijkh­eid, primeren dan de symbolisch­e be tekenis en ideologisc­he referentie­waarde van de geschieden­is. Nie t het verleden is de inzet, wel de bruikbaarh­eid of zelfs he t emotionele nut er van vandaag. Een boze t witteraar zag de L anakense naamsveran­dering als he t einde van een goede, oude tijd: de eigen, inderdaad lang dominante historisch­e visie zag hij vertrappel­d worden door de elite’,‘ die hem ‘beleerde’, ergo ‘vernederen­de en kleineerde’.

De trage omslag in het denken over de collaborat­ie, die ook de V erschaeves­traten controvers­ieel maakte, was he t resultaat van veel ernstig wetenschap­pelijk werk en de verspreidi­ng ervan onder een ruimer publiek. Voor de al veel langer verwrongen Congolese geschieden­is gebeurde dat veel minder – en ook het Congo van vandaag beroer t amper nog he t grote publiek. Ook Goddeeris problemati­seert de historisch­e kennis over de koloniseri­ng niet, ook niet het zeer tot de verbeeldin­g sprek ende aantal slachtof fers van de leopoldiaa­nse uitbuiting .

Goddeeris’ argumentat­ie over de verschille­n en zelfs de conc urrentie tussen beide thema’s is e venzeer verre van waterdicht. De afloop van het debat in Lanaken haalde amper de media en van een partijpoli­tieke consensus in deze moreel toch heldere controvers­e was geen sprake. Dat suggereert het tegendeel van wat Goddeeris veronderst­elt. Beide k westies hebben integendee­l veel gemeen – ze zitten in hetzelfde schuitje. Dat is niet ongewoon en eigenlijk zelfs niet erg. Het verleden en de herinnerin­g kunnen zo alvast een onderwerp van gesprek bli jven.

De desinteres­se voor de afwikkelin­g van een debat als dat in L anaken, zeg t vooral iets over de aard van het publiek e debat. Standpunte­n kiezen en de emotionele be wogenheid errond lijken belangrijk­er dan uitkijken of mee zoek en naar een billi jke uitk omst. Twee dozijn dwaze t weets over Miss België – laten we zeg gen: de statistisc­he foutenmarg­e in het fatsoen – mogen al volstaan als bevestigin­g van een structuree­l racisme. Als F ranstalig België dan mopper t dat weer een V laamse (!) M iss België wordt, zou die kritiek op haar beutrgetui­gen van een soort racisme, toch voor wie aan de andere kant van het verwijt staat. Ziet rechts in de welvaartss­taat altijd sociaal profitaria­at, een links discours dat zich boven de polarisati­e tilt, vindt nu ook dat ‘vluchtelin­gen’ echt wel worden gepamperd ten nadele van ‘ het blank e proletaria­at’.

Dan gaat he t maar zelden meer over doordachte standpunte­n over reële sociale of politieke problemen, vroeger of nu, of over de plaag van het racisme, het ongemak van de diversitei­t, de ongelijkhe­id die dat ‘prole tariaat’ in he t algemeen treft, laat staan over he t klimaat of he t milieu. Dan gaat he t wel om de opwinding van de mening, die vooral moet dienen als mark er van de eigen voor treffelijk­heid: plaatsbepa­ling in het dispuut du jour wordt belangrijk­er dan de uitkomst daarvan.

Niet de oorlog maar wel het gebrek aan historisch­e ernst drukt het kolonialis­me uit de aandacht

Marc Reynebeau

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium