De Standaard

ONDERSCHAT DE WERKING VAN TESTOSTERO­N NIET

-

Op veler verzoek schri jf ik over seks. Dat wil ik helemaal nie t, maar lezeressen vragen erom, ze soebatten, ze sturen vleiende briefjes met de verzekerin­g dat ik de enige ben, de enige met kennis van zaken, ze verleiden me om mi jn licht te laten schijnen op de lusten van de man. Ik moet zeggen dat ik nie t helemaal ongevoelig ben voor die briefjes. G ooi dan ook nog Catherine Deneuve in de strijd en ik ben om.

Tot nu toe ben ik bij de #MeToobeweg­ing uit de buurt gebleven. Het hele verhaal is wel duidelijk. Verkrachti­ng is fout. Aanranding en intimidati­e zijn dat ook. En iedere vorm van machtsmisb­ruik moet worden bestreden. De akelige seksuele net zo goed als de akelige nie tseksuele variant: ‘ Ik dwarsboom je carrière, want je bent nie t onderdanig genoeg.’ Bah. Wat moet ik er verder nog over zeg gen?

‘Nee, Maxim, toe nou’, schrijven de lezeressen. Ze hebben haast en ik kan lezen dat ze hun wenkbrauwe­n ontevreden fronsen, nu ik zo aan de oppervlakt­e van de materie bli jf steken. Seks is een generatiek westie, oudere mensen hebben er meer verstand van dan jongere, en dus zi jn het de er varen, ongeduldig­e vrouwen die me schrijven. ‘ Toe nou, toe nou, we hebben het over subtielere k westies. Leg jonge mensen maar eens uit dat seks niet altijd verloopt als gepland.’ Ongeveer dus wat Catherine Deneuve in Le Monde schrijft: dat dingen zomaar fout kunnen gaan zonder dat ze ver wijtbaar zi jn. Dat a vances soms onhandig worden uitge voerd en dat zoiets geen misdaad is. T oe nou, schrijven de vrouwen. ‘ En spreek vooral vrji uit over de manneli jke libido.’

Ja, ik ben me daar gek. In de krant zeker. M et al die burger wachten die meelezen. Nee, dank u, ik houd mi jn kennis over de manneli jke libido lie ver voor mezelf. Maar de vrouwen geven nie t op, ze willen, willen, willen dat ik me uitspreek, en dus ga ik overstag. Zij het dat ik wel zo verstandig ben anderen in mi jn plaats te laten praten. Transseksu­ele mannen, die de testostero­nstoot niet toegediend hebben gekregen op hun dertiende, maar pas veel later. Mannen die op volwassen leef tijd alsnog in de manneli jke puberteit zijn beland en als volwassene kunnen ver tellen hoe verbaasd je kunt staan van jezelf .

Eerst maar eens de vi jftigjarig­e S., die op Youtube vertelt over de onverwacht­e neveneffec­ten van testostero­n. ‘Onverwacht, me t een flink e plens onderschat­ting erin. Het libidogedo­e is krankzinni­g.’ De veertigjar­ige Alan reageert instemmend. ‘ Testostero­n heeft nie t alleen mi jn libido dramatisch veranderd, maar ook de sti jl ervan, om het zo maar te zeggen. Nu begrijp ik het volmaakt als ze zeggen dat mannelijke seksualite­it visueel werkt.’ En dan S. weer: ‘Er wordt te weinig over de verschille­n gepraat. J e hebt niet slechts die verhoogde drif t, die wordt ook op een heel andere manier beleefd.’

Dit zi jn geen mannen die e xcuses verzinnen voor aanranding of machtsmisb­ruik. Integendee­l. Maar ze stellen tot hun verbazing vast dat ze zich vooraf niet konden inleven in het effect van de hormonen. ‘M ijn eerste injec tie!’, roept de veertigjar­ige Nick. ‘Ik stak die spuit in mi jn been en toen tsjktsjkbo­em, tsjkboem, tsjkboem, tsjktsjkbo­emboem, ik kwam tot leven, nee, echt, al die energie suisde door mijn lichaam en landde in mijn kruis, tsjktsjkbo­em, tsjkboembo­em. En o, mijn god, ik werd zo geil, in vijf minuten, en mi jn eerste gedachte was “mannen zijn heiligen”. Hoe houden ze die energie binnen en bespringen ze niet alles en iedereen? En ik dacht, o, wacht even, ze bespringen wel alles en iedereen!’

Zijn die ge tuigenisse­n representa­tief ? Misschien niet. Niet iedereen reageert zo tsjktsjkbo­em op hormonen. Na de puberteit neemt het effect ervan godzijdank ook af . En leren mannen zich te beheersen. M aar de verhalen zijn toch interessan­t, omdat de mannen zich zo vreseli jk verbazen over zichzelf. Je kunt eindeloos theoretise­ren, studeren, debatteren – maar sommige dingen leer je alleen door de geleefde ervaring.

Wetenschap­pers mogen opiniestuk­ken in de krant schri jven waarin ze beweren te weten hoe de wereld in elkaar zit en waarin ze gelijkheid naar voren schuiven als seksueel panacee. Want maken vrouwen niet ‘óók testostero­n’ aan? Ja hoor. En is open ‘ communicat­ie over instemming ’ nie t je van he t? Absoluut. H et probleem is alleen dat miscommuni­catie nie t valt te vermijden als je nie t eens verstaat wat je zelf zegt of doet. En dat gelijkheid onmogelijk is als er al zo’n groot verschil bestaat tussen jezelf en jezelf.

Op het duistere gebied van de seks, schrijven mi jn Catherine Deneuvige lezeressen, leer je door schade en schande dat je jezelf nie t k ent, laat staan de ander. En of ik dat in de krant wil zetten. Oké, voor één k eer doe ik braaf wat ze zeg gen. Is het zo goed?

Je kunt eindeloos theoretise­ren, studeren, debatteren – maar sommige dingen leer je alleen door de geleefde ervaring

 ?? © RogerVioll­et ?? ‘Na de puberteit neemt het effect van hormonen godzijdank af en leren mannen zich te beheersen.’
© RogerVioll­et ‘Na de puberteit neemt het effect van hormonen godzijdank af en leren mannen zich te beheersen.’
 ??  ?? MAXIM FEBRUARI Schrijver (zijn laatste boek heet ‘Klont’, bij Prometheus) en columnist bij NRC Handelsbla­d, waar deze bijdrage eerder verscheen.
MAXIM FEBRUARI Schrijver (zijn laatste boek heet ‘Klont’, bij Prometheus) en columnist bij NRC Handelsbla­d, waar deze bijdrage eerder verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium