De Standaard

LOF DER LELIJKHEID

- THOMAS FEIJEN Communicat­ieadviseur.

De kroon van k ersvers M iss België Angeline Flor Pua stond nog maar ne t op haar hoofd, of de verkiezing werd overschadu­wd door racistisch­e praat (DS 15 januari) . Al sprek en sommige media dit tegen, want het aantal negatieve reacties lag laag. ‘ H et kwetst me enorm. Waarom beoordelen we mensen op basis van hun uiterli jk’, citeerde de VRT haar.

Toch is het raar dat net een miss verwonderd is dat mensen beoordeeld worden op basis van hun uiterlijk. Missverkie­zingen proberen hun imago op te poetsen en te bewijzen dat ze meer zijn dan een vleeskeuri­ng. Dat Flor Pua een pilote in opleiding is (een mannenbero­ep bij uitstek), doet bijna geloven dat de hedendaags­e miss het ideaalbeel­d is van de geëmancipe­erde vrouw . Bi jna, want in de weegschaal van een finale weegt he t uiterli jk uiteindeli jk meer door.

Elke racistisch­e en xenofobe uitspraak is een symptoom van oppervlakk­igheid. Het is de on wil om verder te kijken dan de huidskleur, afkomst of religie van iemand. Z oals – laten we eerlijk zijn – een missverkie­zing nie t veel verder gaat dan de uiterli jke schoonheid van de kandidate.

Dat is symptomati­sch vandaag. Succes wordt afgeme ten aan de hand van de buitenkant: wat we verdienen, de auto waarmee we rijden, de likes die we krijgen of hoe hard we kunnen brullen. We verheerlij­ken wat we zien, maar graven zelden dieper.

Wie dat wel doe t, ontdekt nieuwe dingen en verbreedt zi jn horizon. Wie het goed doet, behoedt zich voor vooroordel­en. Dat was vroeger de essentie van de humaniora, wat zoveel betekent als de zelfont wikkeling van de mens door zijn geest. Wie graaf t, vindt in de trieste liederen van Schubert een enorme schoonheid. Wie tijd neemt voor een schilderij van J ackson P ollock, vindt structuur in de chaos. Wie praat me t een vluchtelin­g , zal minder snel oordelen. Dat geef t mensen vaardighed­en voor mededogen, om li jden bi j een ander te herkennen en te erkennen. Het inlevingsv­ermogen dat we als samenlevin­g voor elkaar hebben, bepaalt haar kwaliteit en he t welbevinde­n van haar burgers.

Oog hebben voor het lelijke, het onderhuids­e of onzichtbar­e vinden we terug in verschille­nde religies en filosofieë­n over heel de wereld. In Japan vinden we de prakti jk van kintsukuro­i: aardewerk herstellen me t edelmetale­n vanuit het idee dat een reparatie mooier is dan het origineel. Wat ooit gebroken was, is mooier dan ie ts ongeschond­en, intact en gaaf. Zo leren we omgaan met imperfecti­es, tegenslage­n en de sluwe verleiding van he t vluchtige.

Zolang we als samenle ving niet het signaal ge ven dat ware k ennis dieper onder de oppervlakt­e ligt en zolang we het ideaal van een miss blijven cultiveren, zal he t ons ontbrek en aan echte wapens tegen andere onzinnighe­id, zoals racisme.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium