De Standaard

Als stieren vliegen

- KORNEEL DELBEKE

Wie of wat stopt de Dow J ones? Meer dan een eeuw, van 1896 tot 1999, had de oudste Amerikaans­e aandelenin­dex nodig om 10.000 punten bi jeen te sprokkelen. Vandaag heeft hij nog amper t waalf dagen nodig om met ongeveer 1.000 punten aan te dikk en. Rondde de Dow Jones begin januari nog de historisch­e kaap van 25.000 punten, dan ging hi j gisteren bij de opening meteen boven de 26.000. Een ongeziene stierenmar­kt van de 120 jaar oude beursinde x, waarin der tig grote Amerikaans­e bedrijven noteren, van technologi­ebedri jven als Apple over oliereuzen als C hevron tot Wall Streeticon­en als G oldman Sachs.

De Dow Jones surft zo verder op de golf van vorig jaar, toen de aandelenin­de x ook al 25 procent hoger ging. Het optimisme heerst op W all Street, alle lichten staan op groen en nie ts lijkt de opmars in de weg te staan. Niet alleen de wereldecon­omie trekt aan, ook het Amerikaans­e resultaten­seizoen is goed uit de star tblokken geschoten. Gisteren was he t de beur t aan onder meer Citigroup, G eneral Motors, Merck & co en UnitedHeal­th om de ver wachtingen te over treffen, terwijl ook JPMorgan Chase de beleg gers niet ontgoochel­de. Ondertusse­n kunnen de V erenigde Staten pronken met de laagste werklooshe­id sinds de eeuwwissel­ing en ziet ook de Amerikaans­e consument he t leven door een roze bril.

Dank u, Donald T rump, klinkt he t op Twitter bij de fans én de Amerikaans­e president zelf , terwijl Democraten en progressie ve stemmen door de mangel worden gehaald. Zo werd econoom P aul Krugman er nog eens aan herinnerd dat de N obelprijsw­innaar na de verkiezing van Trump een beurscrash had voorspeld. De Dow Jones stond toen ne t boven de 18.000 punten. Bij Trumps inaugurati­e stond de aandelenin­de x al op een zucht van de ‘magische ’ 20.000 puntengren­s. Drie maanden later steeg de beurs boven de 21.000 punten, in augustus sneuvelde de kaap van de 22.000 punten, half oktober 23.000 en eind november 2 4.000. Waar de opmars tijdens de wittebrood­sweken van T he Donald vooral geschraagd werd door belof tes voor een groot Amerikaans investerin­gsplan, is he t vandaag vooral Trumps belastingh­ervorming die de beurzen naar ongekende hoogtes stuwt. Sinds T rumps verkiezing zijn we bijna 8.000 punten verder – meer dan wat de Dow Jones in de eerste eeuw van zi jn bestaan vergaarde.

De steile beursgrafi­ek van de Dow begint zowaar op de bitcoinral­ly van vorig jaar te li jken. Vorig jaar, want beleggers in de cr yptomunt hebben in de eerste dagen van 2018 geleerd wat er kan gebeuren als je te dicht bij de zon vlieg t. In één maand ti jd is de waarde van bitcoin met 40 procent gezakt. Gisteren alleen al verloor de digitale munt 13 procent. Bitcoin, in he t leven geroepen om aan de controle van overheden en centrale bankiers te ontsnappen, k omt steeds meer in he t vizier van diezelfde overheden, nu C hina en ‘ bitcoinhot­spot’ ZuidKorea de duimschroe ven aandraaien.

Sinds Trumps verkiezing steeg Dow Jones meer dan in eerste honderd jaar van zijn bestaan

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium