De Standaard

VLAAMSE ONDERWIJSW­ERELD GEEFT

MDECREET SLECHT RAPPORT

- VAN ONZE REDA CTEURS MAARTEN GOETHALS EVELINE VERGAUWEN

BRUSSEL I Chaotisch. On voldoende. V erwarrend. Z o er vaart een groot deel van de leerkracht­en, directeurs, ouders en vak organisati­es de beloofde ondersteun­ing van het Mdecree t. Bovendien moe t je geluk hebben in welk e regio jouw kind naar school gaat. Gemiddeld is er één volti jdse ondersteun­er aan de slag per 4,5 leerlingen, maar in het ene ondersteun­ingsne twerk heeft een begeleider 8, 3 leerlingen onder zijn hoede en in he t andere slechts 1,9. Er is dus een groot onevenwich­t in de budge tten.

De kritiek komt deze keer niet van de oppositie, maar van een brede ‘ stuurgroep’ waarin zowel de V laamse administra­tie als de vakbonden en de onder wijsverstr­ekkers zit ten. De leden er van moesten de opstart van het nieuwe ondersteun­ingsmodel in kaart brengen. Deze krant kreeg het lijvige rapport in handen.

De ondersteun­ing , in september van start gegaan, bestaat in de vorm van netwerken tussen scholen van het gewoon en het buitengewo­on onderwijs, met de bedoeling leerkracht­en onderling uit te wisselen, vooral leerkracht­en gespeciali­seerd in bepaalde leerstoorn­issen, zoals autisme of auditieve beperking. Het Mdecreet streeft namelijk naar een inclusief model, waar elk e leerling principiee­l de kans moe t krijgen te beginnen in he t gewoon onderwijs.

Bezorgde ouders

Maar in de praktijk bestaat nog heel wat ‘verwarring’ en ‘onduidelij­kheid’ over de precieze werking van die netwerken. Met heel concrete gevolgen: zo bli jken ondersteun­ers zelf ‘nie t alti jd op de hoogte’ van persoonli jke dossiers en van ‘wat de precieze noden van het kind zijn alvorens tips en hulp te kunnen bieden’.

En zelfs bi j een duideli jk dossier betekent dat nog geen garantie op de broodnodig­e steun. Sommige ne twerken, zo staat in he t rapport, moe ten put ten uit ‘ een team zonder expertise’, wat vooral

‘De overhaaste invoering laat geen andere keuze dan nu snel in extra mensen en middelen te investeren zo

dat geen enkel kind de zorg moet ontberen die het nodig heeft.’ Zo reageren fractielei­der Joris Vandenbrou­cke en Vlaams Parlements­lid Caroline Gennez (beiden SP.A) op het rapport. ‘ Het water staat kinderen, ou

ders en leerkracht­en aan de lippen. Nog langer wa

tertrappel­en is geen optie, minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) moet dringend ingrijpen. Zoals iemand in het rapport treffend zegt: we bouwen bruggen, terwijl

we er al op moeten lopen.’ leerlingen me t visuele beperkinge­n dreigt te treffen. Ook ontbreken soms de middelen ‘om kwaliteits­vol alle ondersteun­ingsvragen te beant woorden’. Dat leidt natuurlijk tot grote bezorgdhei­d bij de betrokken ouders, die in extremis buiten de school naar ondersteun­ing zoek en, al dan nie t betalend.

Helemaal verbazen mag de kritiek niet. Al langer waarschuwd­en experts voor het haastwerk in dit dossier. De V laamse regering besliste pas in juni over de grote principes van de ne twerken. Daardoor ontstond een ‘zeer grote tijdsdruk’ en de ‘niet ideale startcondi­ties’ om alles tegen 1 september 2017 in orde te kri jgen.

Een aantal ne twerken haalde die deadline, andere k onden pas van start gaan na de herfstvaka­ntie. Ook de gebrekkige communicat­ie werkte de ver warring in de hand, luidt he t meermaals.

De oppositie in he t V laamse Parlement gebruikt he t rappor t om me t scherp te schie ten op Vlaams minister van Onder wijs

Het Mdecreet is uitgevoerd onder ‘zeer grote tijdsdruk’ om alles tegen 1 september

in orde te krijgen

Hilde Cre vits (CD& V). M aar he t rapport zelf zet de minister uit de wind door te stellen dat de bevindinge­n vooral gezien moeten worden als ‘ een groeipersp­ec tief en als een aanknoping­spunt om stappen vooruit te ze tten’.

In een reactie benadrukt Crevits dat het verslag het resultaat is van de bespreking­en rond de eerste zes weken. ‘Telkens werden voor de gesignalee­rde problemen oplossinge­n gezocht’, deelt het kabinet mee.

De minister zeg t ook dat de stuurgroep wekelijks op het kabinet kwam. Overigens zat ze dinsdagavo­nd nog samen met de koepels, die ac tief be trokken waren bij het opstellen van het rapport.

 ?? © hh ?? Het Mdecreet heeft als doel ook leerlingen met een beperking principiee­l de kans te geven om te beginnen in het gewoon onderwijs.
© hh Het Mdecreet heeft als doel ook leerlingen met een beperking principiee­l de kans te geven om te beginnen in het gewoon onderwijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium