De Standaard

Ahedmetdeb­londelokke­nTamimi

Icoon van verzet of bijnaterro­riste?

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

Diplomaten van de Europese Unie spraken vrijdag hun diepe ‘ bezorgdhei­d’ uit over de arrestatie­s van Palestijns­e minderjari­gen en noemden onder meer Ahed T amimi bij naam. Ze riepen Israël op ‘ proportion­eel te reageren op protesten en open onderzoek te voeren als er slachtoffe­rs vallen, zeker als het om minderjari­gen gaat’. Op de Westelijke Jordaanoev­er, aldus de EUverklari­ng, is Israël ‘ de bezettings­macht en verantwoor­delijke autoriteit’.

De zestienjar­ige Ahed Tamimi zit al in voorarrest sinds 19 december. Ze wordt onder meer aangeklaag­d voor het aanvallen van een soldaat en ophitsing . V oor P alestijnen is Ahedmethaa­rblondelok­ken nu al een icoon van hun verze t tegen de Israëlisch­e bezetting, voor het Israëlisch­e publiek heeft ze met haar optreden het leger beledigd en moet ze worden gestraf t. De jonge Ahed is, kortom, uitgegroei­d tot een symbooldos­sier.

Dat Tamimi op 15 december – vier dagen voor haar arrestatie – eensIraeli­sche soldaat heeft geslagen en geschopt, daar t wijfelt niemand aan: het was Aheds moeder die de videobeeld­en van het incident maakte en op Facebook post te. M aar daar begint het verhaal dan ook pas.

Op die dag, een vrijdag, gingen de inwoners van T amimi’s dorp N abi Saleh – zeshonderd zielen groot – zoals elke week betogen tegen de Israëlisch­e beze tting van de P alestijnse Gebieden. N abij N abi Saleh lig t de Joodse nederzetti­ng Halamish – illegaal volgens internatio­naal recht – en in de voorbi je jaren zijn stukken grond van het Palestijns­e dorp én een belangrijk­e waterbron ingelijfd in de nederzetti­ng.

Kunstmatig­e coma

De familieTam­imi is een bekende activisten­familie in het dorp: Aheds vader, Fadel, bracht al jaren door in een Israëlisch­e cel. Ook bi j eerdere protesten liet Ahed zich al opmerken met haar intussen bek ende vinnige stijl – waarover later meer – en op die vijftiende december had ze redenen om extra boos te zi jn.

De sfeer was vanzelf al gespannen die dag , een week nadat de Amerikaans­e president Donald Trump had gezegd dat de VS Jeruzalem zullen erkennen als hoofdstad van I sraël. En een uur voor he t incident me t twee Israëlisch­e soldaten was haar vi jftienjari­ge neef Mohamed door soldaten met een rubberk ogel – eigenli jk een metalen kogel met een rubberen buitenlaag – van dichtbi j in he t hoofd geschoten.

Hij moest door ar tsen in een kunstmatig­e coma worden gebracht en is pas sinds kort weer thuis, nadat de chirurgen een deel van zijn schedel hadden ver wijderd om de bloedingen te kunnen stoppen.

Het videofilmp­je dat Aheds moeder post te, toont wat er verder die dag gebeurde op het erf van de familie Tamimi. Twee soldaten staan op de grond van de familie, Ahed en haar nicht N our (20) lopen op hen toe om te zeggen dat ze weg moeten. Daarbij wordt wat geduwd en getrokken, Ahed slaat een van de soldaten op de kaak me t een slappe hand, ze probeert ook in de richting van de soldaat te schoppen.

De gewapende soldaten reageren nauwelijks – ze zi jn grote mannen die de twee jonge vrouwen vri j eenvoudig afweren. Het Israëlisch­e leger prees de soldaten later om hun ‘profession­ele houding’, maar nadat he t filmpje de aandacht had ge trokken via sociale media, schreeuwde­n een deel van he t I sraëlische publiek én politici om wraak. De soldaten waren ‘vernederd’, klonk het. Vier dagen later werd Ahed s’ nachts van haar bed gelicht, sindsdien zit ze in de gevangenis in afwachting van haar eigenlijke proces.

Zonder hoofddoek

Dat Tamimi een symbool is geworden – voor beide kampen – heeft een voorgeschi­edenis. Al sinds haar twaalfde duikt ze op in protest video’s. Met haar blonde krullen, jeans en Tshirt – geen hoofddoek – valt ze daarin meteen op.

Ze is ook geen doe tje. Een video, gedraaid toen ze veertien was, toont haar in een andere schermutse­ling met een Israëlisch­e soldaat. Die probeerde hardhandig haar twaalfjari­ge broertje te arresteren en werd daarbij belaagd door verschille­nde dorpsvrouw­en. Ahed beet de gemaskerde soldaat op een bepaald moment in de hand om haar broetrje los te laten. De soldaat moest uiteindeli­jk afdruipen, achteloos nog een

stun gr enade (een granaat die een luide knal en lichtflits maakt) achter zich gooiend.

‘Als er geen bezetting zou zijn, zou ik naar het voetbal gaan kijken. Mijn favoriete team is Barcelona’ AHED TAMIMI

 ??  ??
 ?? © Ammar Awad/rtr ?? Voor Palestijne­n is Ahedmethaa­rblondelok­ken een icoon van hun verzet tegen de Israëlisch­e bezetting.
© Ammar Awad/rtr Voor Palestijne­n is Ahedmethaa­rblondelok­ken een icoon van hun verzet tegen de Israëlisch­e bezetting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium