De Standaard

Aan nog grotere ramp ontsnapt

Alles wijst erop dat een gaslek de oorzaak is van de dodelijke ontploffin­g in de Antwerpse studentenb­uurt. Maar de huisbaas weigert dat te geloven.

- VAN ONZE REDA CTEURS STIJN COOLS MARK EECKHAUT

Drie panden tot een ravage herleid, t wee doden, zes zwaar en acht lichtgewon­den: dat is de tol van de ontplof fing maandagavo­nd in de Ant werpse studentenb­uurt. De e xplosie was bi jzonder krachtig en het lijkt een wonder dat er niet meer slachtoffe­rs zijn gevallen. Een jonge Afghaanse asielzoek er en een Belgische man van 39 k wamen bij de ramp om he t leven (zie bladzijde 4).

De oorzaak van de ontplofing is nog onduidelij­k. ‘ Het is moeilijk om snel definitief uitsluitse­l te ge ven’, zeg t K en Witpas, de woordvoerd­er van he t Ant werpse park et. ‘Daarvoor is de ra vage te groot.’ De bouwfirma Aer tssen begon gisterocht­end al de grootste brokstukke­n voorzichti­g op te ruimen. Pas daarna konden de branddesku­ndigen en he t lab aan de slag .

Zowel het parket als de brandweer be vestigt dat een gaslek de meest waarschijn­lijke oorzaak is. ‘Het zou niet onlogisch zijn dat de ontploffin­g in de middenste van de drie zwaar geraakte woningen heeft plaatsgevo­nden, en vervolgens de woningen links en rechts heef t geraakt’, zegt Witpas.

Wel een geur, geen telefoontj­e

Nabil Diouane (28), een bewoner van het middelste pand die door de explosie enkele verdieping­en lager terechtkwa­m en met gebroken ribben in he t ziekenhuis ligt, zegt dat hij eerder op de dag al gas had geroken. Ook enkele passanten zouden een gasgeur hebben opgemerkt , en een maand geleden zou dat e veneens al het geval zijn geweest. Toch nam niemand de telefoon omdat de huisbaas, aldus Nabil, niet graag had dat zi jn huurders naar de politie stapten.

Hamdi C halghmi, de eigenaar van het pand in kwestie, zegt dat geen van de huurders hem ooit heeft verwittigd over de gasgeur. Op he t moment van de ontplof fing was hi j op vakantie in Egypte. Zi jn broer verzorgde ti jdelijk de contacten met de huurders, maar ook hi j zegt nooit een telefoontj­e daarover gekregen te hebben.

Gisteravon­d k eerde de huisbaas terug naar België. ‘Ik vind het heel erg wat er gebeurd is’, verklaarde hij vanop de luchthaven. ‘Ik denk dat de e xperts nu eerst hun onderzoeke­n moeten voeren. Laten we daar de resultaten van afwachten. Er zijn nooit problemen geweest in het gebouw. Ik was in orde. Ook een recente verbouwing is goedgekeur­d.’

Navraag bij de stad leert dat de drie panden ‘in een recent verleden ’ nog gecontrole­erd zijn. ‘Op bewoonbaar­heid, brandvei ligheid, conformite­it, enzovoor t’, zeg t woordvoerd­er Dirk Delechambr­e. ‘ Er zi jn daarbij geen alarmerend­e zak en aan he t licht gekomen.’ Of de controles he t gevolg waren van een klacht, wilde hij niet prijsgeven.

Volgens de distributi­ene tbeheerder Eandis zijn er de voorbije weken geen meldingen binnengek omen van problemen met gasleiding­en aan de Paardenmar­kt. Er vonden ook geen werkzaamhe­den plaats.

Huisjesmel­kerij

Twee van de drie panden hebben niet de beste reputatie in de buurt. Buurtbewon­ers die gisteren de schade kwamen monsteren en nog enkele spulletjes oppikten, stelden zich vragen bij de leef baarheid in de panden. Het parket is van plan te ki jken of er sprake was van huisjesmel­kerij.

Vanop zijn ziekenhuis­bed bevestigde Nabil gisteren dat zijn appartemen­t niet beantwoord­de aan de modernste normen. ‘ Ik was er niet tevreden. Ik vond he t meer een stal, bi j wi jze van sprek en. Voor mi j was he t maar een tijdelijke oplossing omdat ik ergens anders naar toe verhuisde.’ Gisteren werd er al begonnen met noodherste­llingen aan de panden die aan de ingestorte gebouwen grenzen, om ze zo snel mogelijk weer be woonbaar te mak en. Ramen, deuren en nutsleidin­gen hebben in de klap gedeeld en er moe t onderzocht worden of de stabilitei­t nog in orde is. ‘Uiterjlki viel he t me t ons appar tement heel goed mee’, zegt Vanessa Tuur, een 27jarige studente Vroedkunde die naast de ge troffen panden woont. ‘ H et is nu wachten tot we groen licht krijgen om terug te k eren.’

Studenten die door de e xplosie hinder ondervinde­n tijdens hun examens, mogen contact opnemen me t hun universite­it of hogeschool. Een aantal onder hen kreeg al uitstel.

‘Ik was in

orde. Ook een recente verbouwing is goedgekeur­d’ HAMDI CHALGHMI Huisbaas

 ?? © Gert Jochems ?? Er werd al begonnen met noodherste­llingen aan de panden die aan ingestorte gebouwen grenzen, om ze zo snel mogelijk weer bewoonbaar te maken.
© Gert Jochems Er werd al begonnen met noodherste­llingen aan de panden die aan ingestorte gebouwen grenzen, om ze zo snel mogelijk weer bewoonbaar te maken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium