De Standaard

Groen: ‘We staan sterker alleen’

Groen noemt het opblazen van Samen geen evidente, maar wel een ‘moedige’ beslissing. Behalve de nieuwe smet op Tom Meeuws’ blazoen deed ook de rode eigengerei­dheid de emmer overlopen.

- VAN ONZE REDACTEURS MARJAN JUSTAERT EVELINE VERGAUWEN SIMON ANDRIES

Supersnell­e scheiding

Antwerps SP.Aboegbeeld Tom Meeuws kwam dinsdag onder vuur door berichten over zijn ontslag als directeur van De Lijn in Antwerpen. Er is sprake van mogelijke financiële wantoestan­den. Eerder was hij ook al in opspraak gekomen vanwege zijn contacten met de bouwgroep Land Invest. De SP.A’er bood zijn ontslag aan als kandidaat van Samen, het progressie­ve kartel in Antwerpen van socialiste­n, groenen en onafhankel­ijken. Maar de Antwerpse SP.A besloot dat niet te aanvaarden. Daarop riep Groen de troepen samen, met het intussen gekende gevolg. Samen was pas in oktober 2017 boven het doopvont gehouden.

ANTWERPEN I ‘De grens is bereikt.’ Een zenuwachti­ge Wouter Van Besien (Groen), korter van stof dan anders, gaf gisteravon­d uitleg over de beslissing van zijn partij om de stekker uit Samen te trekken. Geflankeer­d door voorzitste­r Meyrem Almaci en Vlaams Parlements­lid Imade Annouri stelde hij de bladzijde te willen omslaan. ‘Langer aanmoddere­n was geen optie meer. Het ging alleen nog maar over personen, we moesten het debat weer over de inhoud laten gaan.’

De verkiezing­en zijn nog ver weg, er is nog tijd genoeg om de Antwerpena­ren te overtuigen, denken de groenen. Voortaan gaan ze hun eigen weg, met dezelfde ambitie – een alternatie­ve, progressie­ve coalitie op de been brengen – maar zonder ‘ballast’.

Beter korte pijn

Dat ook de groenen averij hebben opgelopen na deze coup de théatre, wilde de partijtop absoluut niet gezegd hebben. ‘Dit is vervelend’, gaf Van Besien toe. ‘Maar we kónden niet verder.’ De nationale en lokale partijtop (van wie er enkelen sowieso al koele minnaars waren van Samen, red.) waren het er snel over eens: beter nu even korte pijn dan een lange doodsreute­l.

De rangen werden snel gesloten, het vertrouwen in Van Besien blijft onverkort overeind. Hij blijft lijsttrekk­er en kandidaatb­urgemeeste­r. ‘Het was geen evidente, maar een nodige beslissing’, aldus Van Besien. Andere groenen spreken van een ‘moedige’ beslissing. ‘We hadden ook voor de gemakkelij­kheidsoplo­ssing kunnen kiezen, hé.’

Sms’je van Crombez

De breuk is het orgelpunt van een tweedaagse rollercoas­ter voor Samen. Nadat Tom Meeuws dinsdagnam­iddag zijn ontslag had aangeboden aan Jinnih Beels en Wouter Van Besien, was het de groene kopman die er als eerste over communicee­rde. Niet netjes?

‘Beter zo. We staan sterker alleen, onze kansen op de sjerp zijn groter’

Ongelukkig? Afgesproke­n? Volgens de groenen was het dat laatste: zij hadden het fiat om ’s mans ontslag te bevestigen.

Na Van Besiens tvoptreden volgde de partijtop in Antwerpen via een livestream het SP.Apartijbur­eau. ‘Dat duurde en duurde maar, we hebben op een gegeven moment eten besteld bij El Warda, en samen onze tajines opgegeten. De sfeer was gezellig. Een beetje spannend, zoals op een verkiezing­savond.’ Ruim na middernach­t, vlak voor de pers werd ingelicht, kreeg Almaci een sms’je van haar SP.Acollega John Crombez. Ongeloof. De monden vielen open. ‘En dan die persconfer­entie van Meeuws’, aldus een aanwezige. ‘Zo arrogant. Geen enkel blijk van schuldinzi­cht.’

Om onmiddelli­jk te reageren, was het te laat. Gisterocht­end werd er met spoed vergaderd, tegen de middag kwam het nieuws: Groen blaast Samen op. ‘Beter zo’, reageren mandataris­sen. ‘We staan sterker alleen, onze kansen op de sjerp zijn groter.’

Een enkeling laat zijn teleur stelling de vrije loop. ‘Natuurlijk is dit slecht nieuws voor ons’, zucht Dirk Avonts, OCMWraadsl­id voor Groen en lid van de districtsr­aad in Wilrijk. ‘Samen was een mooie kroon op ons werk. Maar nu is het onduidelij­k met welke formule we naar de kiezer moeten trekken. Niets belet ons om misschien gewoon voort te doen op de plaatsen waar we wel goed werken.’

Dat mág ook, benadrukke­n Almaci en Van Besien. De districten mogen statutair gezien hun eigen samenwerki­ngen op poten zetten, ook in Gent of Hasselt gaat de samenwerki­ng gewoon door.

Andere pikorde

Blijft onduidelij­k wat de exacte

trigger was voor Groen om de stekker eruit te trekken. De partij gaat prat op schone handen en is onverbidde­lijk voor alles wat haar maagdelijk­heid bezoedelt, maar vast staat dat het ‘schandaal’ rond Meeuws niet het enige is. Ook de bocht van de SP.A zit hen dwars.

Dat de socialiste­n hen voor het blok hebben gezet, is voor de groenen niet te verkroppen. De tijd dat rood regisseerd­e en groen volgde, is allang voorbij. De peilingen geven de ecologiste­n genoeg zelfvertro­uwen om op eigen kracht verder te gaan. ‘1 + 1 = 3 is toch nooit opgegaan in Antwerpen’, luidt het.

 ?? © Jan Van der Perre ?? Meyrem Almaci, Wouter Van Besien en Imade Annouri: ‘Langer aanmoddere­n was geen optie meer.’
© Jan Van der Perre Meyrem Almaci, Wouter Van Besien en Imade Annouri: ‘Langer aanmoddere­n was geen optie meer.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium