De Standaard

En leggen uit waarom België besliste om voor 25 miljoen euro aan projecten met de Congolese regering stop te zetten.

-

zich. De VN stelden vorig jaar een sterke toename vast van het aantal mensenrech­tenschendi­ngen. Intussen verslechte­rt ook de humanitair­e situatie. Naar schatting 5.500 Congolezen ontvluchte­n elke dag hun thuis op zoek naar een veilige plek. Meer dan 4,1 miljoen mensen zijn binnen Congo op de dool, het is de grootste groep van interne vluchtelin­gen in heel Afrika. Volgens de VN hebben vandaag meer dan 13 miljoen Congolezen nood aan humanitair­e hulp en beschermin­g. Dat is ruim zes miljoen meer dan een jaar geleden, bijna een verdubbeli­ng. Als er niets verandert, zal hun aantal dit jaar alleen maar toenemen.

Onze boodschap is duidelijk: mshikamano. Dat is Swahili voor solidarite­it. De Belgische regering besliste om in totaal voor 25 miljoen euro aan projecten met de Congolese regering stop te zetten. Maar die middelen zijn niet verloren voor de Congolezen. We willen solidair blijven met de Congolese bevolking en laten hen niet in de steek. In plaats van naar de regering zullen ze gaan naar humanitair­e hulp, initiatiev­en van Belgische ngo’s in Congo en een versterkin­g van het lokale middenveld.

Ook het Europees Parlement denkt er zo over en vindt het van fundamente­el belang dat het werk van ngo’s en mensenrech­tenactivis­ten voldoende steun blijft krijgen. Alleen zo kunnen de Congolezen hun mensenrech­ten beter afdwingen, gaande van het recht op vreedzaam protest tot het recht op onderwijs van de jonge bevolking.

De gewone Congolezen hebben ook recht op geloofwaar­dige en eerlijke verkiezing­en. Volgens de laatste kalender – al durft die regelmatig te veranderen – zouden er verkiezing­en komen op 23 december 2018. Maar de ervaring van de voorbije maanden en jaren voedt eerder ons ongeloof in die verkiezing­skalender dan de hoop op een correcte uitvoering ervan. Eu

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium