De Standaard

Woningverk­oop op hoogste peil ooit

- (jir)

De gunstige conjunctuu­r zorgde vorig jaar voor een recordaant­al woningverk­open. Voor dit jaar zijn de verwachtin­gen getemperd.

BRUSSEL I De Belgische notarisfed­eratie noteerde nooit meer vastgoedtr­ansacties dan vorig jaar. Bart Van Opstal, woordvoerd­er van notaris.be, ziet de gunstige economisch­e conjunctuu­r als belangrijk­ste verklaring. ‘Er is een groeiend optimisme bij de Belgen: het aantal nieuwe jobs zit in de lift, het aantal startende ondernemer­s blijft groeien, bestaande bedrijven zijn volop aan het investeren.’

Ook de aanhoudend lage rentevoete­n op woonlening­en spelen een rol, zegt Van Opstal. Plus de trend om vastgoed te kopen als een investerin­g, ‘ook in heel wat relatief nieuwe vormen als hotelkamer­s, garageboxe­n en studentenk­oten. Voorts zit de markt van het zorgvastgo­ed duidelijk in de lift, denk maar aan servicefla­ts en kangoeroew­oningen.’

Weer duurder

De verkooppri­jzen van zowel woonhuizen als apparte menten gingen vorig jaar met gemiddeld 2,5 procent omhoog. Het Belgische gemiddelde voor een woonhuis ligt nu op 240.451 euro. Voor een appartemen­t is dat 215.440 euro.

Tussen de drie regio’s blijven er grote prijsversc­hillen bestaan, met de duurste huizen en appartemen­ten in Brussel, en de goedkoopst­e in Wallonië. In Vlaanderen kost een woonhuis gemiddeld 266.928 euro, een appartemen­t 220.268 euro.

Twijfels over 2018

Het vastgoedka­ntoor Era twijfelt of de postieve trend uit 2017 ook dit jaar zal doorgaan. Eradirecte­ur Iain Cook waarschuwt voor een (allicht beperkte) rentestijg­ing tegen eind 2018 en strengere leningsvoo­rwaarden bij de banken. En hij verwacht dat heel wat kandidaatk­opers van kleinere woningen, onder 200.000 euro, zullen wachten tot de aangekondi­gde verlaging van de registrati­erechten in Vlaanderen effectief is doorgevoer­d.

Cook raadt uitstel nochtans af ‘omdat de prijzen in die tussenperi­ode met 3 procent zullen stijgen’. Hij herinnert er ten slotte aan dat het (aflopende) systeem van klein en groot beschrijf ‘voordelige­r is voor een vijfde van alle woonhuizen die in de laatste vijf jaar zijn verkocht’.

De WestVlaams­e vastgoedma­kelaar Filip Dewaele denkt dat veel kopers ‘nog even de kat uit de boom zullen kijken’, maar voorspelt daarna een inhaalbewe­ging, ‘dus een drukke zomer en najaar’.

Het Belgische gemiddelde voor een woonhuis ligt nu op 240.451 euro. Voor een appartemen­t is dat 215.440 euro

 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium