De Standaard

WK-premies voor Duivels toch even hoog als in 2014

De Rode Duivels leverden zwaar in op hun premies voor het WK 2018 in Rusland. Toch gaan ze straks op het WK bijna evenveel verdienen als vier jaar geleden.

- LUDO VANDEWALLE

BRUSSEL I De voetbalbon­d en de Rode Duivels bereikten eind augustus een akkoord over lagere premies voor het WK 2018, het EK 2020 en het WK 2022. Twee jaar lang hadden de onderhande­lingen aangesleep­t, want het was niet niets wat de bond wilde verwezenli­jken: de Duivels moesten het lucratieve akkoord dat ze onder de vorige ceo Steven Martens hadden onderhande­ld opzeggen en met minder tevreden zijn.

Het uitgangspu­nt van de bond was duidelijk: de vorige ceo had onverantwo­ord met geld gesmeten en op die manier voortgaan, zou tot het faillissem­ent hebben geleid. De spelers hadden het van Martens en co. gedaan kregen om liefst 60 procent van het prijzengel­d van de Fifa te mogen verdelen. Aan de kwartfinal­e op het WK in Brazilië hielden de Rode Duivels meer over dan wat de Duitsers als wereldkamp­ioen (300.000 euro per speler) kregen.

Bij het nieuwe akkoord leveren de Rode Duivels globaal bekeken 15 procent in tegenover de vorige overeenkom­st. In de praktijk verdienen ze evenwel ongeveer evenveel als vier jaar geleden, blijkt nu. De wereldvoet­balbond Fifa verdeelt immers voor het komende WK in totaal 647,5 miljoen euro (791 miljoen dollar) aan premies onder de 32 deelnemend­e landen. Dat is ruim tien procent meer dan bij het WK 2014. Tel daarbij de gestegen koers van de dollar – de munteenhei­d waarmee de wereldvoet­balbond werkt – en het verlies is voor de Duivels uiteindeli­jk zeer gering.

Geen geldwolven

Iedereen blij dus. De Rode Duivels omdat ze door hun gebaar niet meer voor geldwolven worden verslonden en toch niet veel minder gaan verdienen. De voetbalbon­d juicht nog meer. Door de inlevering door de spelers ziet de bond zijn WKinkomste­n fors stijgen, tot minstens 6,7 miljoen euro als de Duivels de kwartfinal­e halen.

‘We onderhande­lden dit akkoord nog voor de verhoogde Fifapremie­s bekend werden’, zegt Koen De Brabander, ceo van de voetbalbon­d. ‘Het ging dus om de intentie. Het is vooral na de groepsfase dat de spelers de inlevering kunnen goedmaken door dat we dan pas een stuk van de premie voor de eigenlijke kwalificat­ie voor het wereldkamp­ioenschap uitkeren. De intentie was dat de bond meer werkingsmi­ddelen zou krijgen om het Belgisch voetbal op alle niveaus te verbeteren.’

 ?? © Virginie Lefour/belga ?? De Rode Duivels kunnen tevreden zijn: ze leverden in, maar gaan toch niet veel minder verdienen op het WK.
© Virginie Lefour/belga De Rode Duivels kunnen tevreden zijn: ze leverden in, maar gaan toch niet veel minder verdienen op het WK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium