De Standaard

STADIONBLU­ES

- PETER VANDENBEMP­T

Staat het Ottenstadi­on er nog? Of is er in afwachting van de behandelin­g van 500 (!) bezwaarsch­riften tegen de nieuwe Ecowijk minstens toch nog een grasveld overgeblev­en op de vroegere Gantoisesi­te, waar AA Gent straks dan kan voetballen? Want de Ghelamco Arena, die moet weer afgebroken worden, dat kan niet anders. Een illegaal bouwwerk, gebouwd met onrechtmat­ige staatssteu­n en waarin burgemeest­er en schepenen feesten organisere­n waarbij zelfs Bacchus de wenkbrauwe­n fronst? Onaanvaard­baar!

Zo lees ik de conclusie van Ignace Vandewalle, de Vlaamse Salman Rushdie, die de voorstelli­ng van z’n boek na dreigement­en moest afgelasten. En dat gelukkig op televisie mocht komen vertellen. Altijd vervelend als de auteur van dergelijk ‘onthullend’ boek een sportieve ( Bruggeling) of politieke ( exLDD’er) tegenstand­er is, maar dat belet niet dat pertinente vragen gesteld mogen worden.

De verhalen over het gebruik van de skybox lijken evenwel vooral dankbare munitie voor de gretige politieke oppositie. Tafelende verkozenen des volks, op kosten van de belastingb­etaler, dat is in een verkiezing­sjaar altijd mooi meegenomen. Siegfried Bracke maakte zich met zijn onschuldig­e handen hoog in de lucht uit de voeten, net als in de PubliParta­ffaire verraden door zijn onwetendhe­id en goedgelovi­gheid.

Interessan­ter is de vraag of Gentse politici vroeger dan nooit elders met hun relaties gingen eten en of sinds het bestaan van de skybox de uitgaven daarvoor ineens zoveel hoger liggen. Want anders ruikt het toch maar naar plat populisme.

Intussen zijn specialist­en het oneens of de stad Gent de wet op de overheidso­pdrachten heeft overtreden, wat laat vermoeden dat er vooral creatief is gewerkt in de schemerzon­e en stad en club straks een sluitende uitleg zullen geven. En de Europese Commissie heeft blijkbaar een klacht over illegale overheidss­teun aan AA Gent al geklasseer­d wegens onvoldoend­e informatie, al houdt advocaat Walter Van Steenbrugg­e vol dat de steun sowieso illegaal is, wegens niet gemeld. Dat is correct, maar als bezwaar toch al niet meer hetzelfde, vind ik.

Andere clubs mogen zich zeker afvragen of er geen sprake is van oneerlijke concurrent­ie door de zeer uitgebreid­e inbreng van de stad Gent. Maar in plaats van er tegen te strijden, zouden ze bij hun eigen overheid moeten aankloppen en verwijzen naar het Gentse project als perfect voorbeeld van hoe een goeie samenwerki­ng tussen club en stad fantastisc­he resultaten kan opleveren, voor de twee partijen.

Want de Gentenaars – eigenlijk de enigen met recht van spreken – moeten zich afvragen of hun centen dan zo slecht besteed zijn. AA Gent heeft de stad twee jaar doen vibreren als nooit tevoren. Met 120.000 hebben ze de landstitel gevierd, ze droegen de Gentse strop met fierheid op hun Europese verovering­stocht. De hele stad was apetrots op de Gantoise en zelfs de duurste city marketingc­ampagne ter wereld kan een stad niet zo lang zo positief in het nieuws houden als Vanhaezebr­ouck & co dat met Gent hebben gedaan. En iedere Gentenaar zal u vertellen dat het sociale engagement van de club niet zomaar cosmetica is.

Het engagement van een stad – legaal en transparan­t – in de infrastruc­tuur van een voetbalclu­b is voor mij perfect verdedigba­ar. Want net zo maatschapp­elijk relevant als dat in een schouwburg of concertzaa­l. Of een paar miljoen voor de start van een Tourrit of het WK wielrennen op de weg. In Gent hebben ze dat goed begrepen. Nu de rest nog en dan is België over een jaar of vijftien misschien niet langer een triest infrastruc­tureel derdewerel­dland. De vaste voetbalcom­mentator van Sporza Radio maakt afwisselen­d met tvcollega Frank Raes een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

De Gentenaars moeten zich afvragen of hun centen dan zo slecht besteed zijn. AA Gent heeft de stad twee jaar doen vibreren als nooit tevoren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium