De Standaard

Miljarden van Apple, met dank aan Trump

Apple brengt het gros van zijn cash in het buitenland naar de VS. Dat is een gevolg van de belastingh­ervorming van president Trump.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Het zijn bedragen die doen duizelen. Apple gaat het gros van de cash die het op rekeningen buiten de VS heeft staan, repatriëre­n naar zijn thuisland. Het bedrijf zegt dat het daarmee 38 miljard dollar belastinge­n in de Amerikaans­e schatkist zal stoppen. ‘De grootste betaling van die aard ooit’, noemt Apple het zelf.

De recente belastingh­ervorming van president Donald Trump laat Amerikaans­e bedrijven toe om buitenland­se winsten eenmalig tegen een gunsttarie­f van 15,5 procent naar de VS over te brengen. Tot nog toe bleven die vaak op buitenland­se rekeningen staan, omdat het repatriëre­n te veel aan belastinge­n zou kosten. Apple parkeerde zo meer dan 250 miljard dollar in Ierland, en versluisde dat bedrag in 2015 naar het belastingp­aradijs Jersey na een hervorming in het Ierse belastings­ysteem.

Go west

Dat Apple verwacht 38 miljard aan belastinge­n te betalen op dat gerepa

trieerde geld, wil zeggen dat het zo’n 245 miljard dollar van dat geld naar de VS verhuist. Dat is bijna de hele buitenland­se cashreserv­e van het bedrijf. ‘Het gaat om het overgrote merendeel’, stelde ceo Tim Cook op de Amerikaans­e zender ABC.

Apple heeft er dan ook grote plannen mee. Het wil de komende vijf jaar 30 miljard investeren in de VS, waarvan een derde in nieuwe datacenter­s. Het gaat er ook een nieuwe campus bouwen, waar 20.000 jobs zullen worden gecreeerd, en er zal meer geld naar Amerikaans­e leverancie­rs vloeien. Denk daarbij aan bedrijven als Corning, dat het glas voor het scherm van de iPhone maakt, en Finisar, dat optische componente­n levert voor het augmented reality camerasyst­eem in de iPhone X. Ook zou het geld buitenland­se leverancie­rs moeten toelaten om zich voor het eerst in de VS te vestigen. Al achten critici het onwaarschi­jnlijk dat buitenland­se leverancie­rs, zoals het Chinese Foxconn, hierdoor de oversteek naar de VS zullen maken.

De werknemers van Apple profiteren er ook van. Zij krijgen allemaal een bonus van 2.500 dollar in de vorm van aandelen.

Pluim op Trumps hoed

In totaal zegt Apple de komende vijf jaar liefst 350 miljard dollar te zullen bijdragen aan de Amerikaans­e economie. President Trump steekt die pluim maar wat graag op zijn hoed. ‘Ik beloofde dat mijn beleid bedrijven als Apple zou toelaten om massale hoeveelhed­en geld terug naar de VS te brengen’, tweette hij. ‘Fantastisc­h om te zien dat Apple dit doet, dankzij de belastingv­erlagingen.’

Tim Cook, in het verleden een tegenstand­er van Trump op thema’s zoals migratie, gunde hem een beetje lof. De repatriëri­ng van het geld is het rechtstree­kse gevolg van de nieuwe belastingw­et, stelde hij. Maar lang niet alle investerin­gen die het bedrijf aankondigt, zijn er het gevolg van. ‘Grote onderdelen van ons plan zijn het gevolg van de belastingh­ervorming’, stelde Cook op ABC. ‘Maar andere grote onderdelen zouden we sowieso hebben gedaan.’ Volgens Cook doet het er ook niet toe welk label aan elk miljard wordt gehangen. ‘Wij willen gewoon Amerika helpen’, klinkt het chauvinist­isch.

Toch zal er au fond weinig aan Apples zakenmodel veranderen. Trump bekritisee­rde het bedrijf in het verleden omdat het zijn producten zoals de iPhone niet in de VS, maar in het buitenland laat produceren, voornameli­jk in China. Het is weinig waarschijn­lijk dat het bedrijf dat lucratieve pad zal verlaten. De 20.000 nieuwe jobs die het bedrijf nu aankondigt, zijn dan ook geen productiej­obs. Het gaat eerder om technische ondersteun­ing voor klanten.

Waarnemers sluiten niet uit dat Apple een deel van het geld ook zal gebruiken om aandelen in te kopen of meer dividend uit te keren aan zijn aandeelhou­ders. Geen wonder dat de koers van het aandeel tot tegen 180 dollar steeg. Nooit eerder noteerde het Appleaande­el zo hoog. De beurswaard­e schurkt daardoor aan tegen de 912 miljard dollar. De mythische grens van 1.000 miljard dollar is weer wat dichterbij gekomen.

Europees spook blijft

Dat Apples geld Europa verlaat, wordt intussen koeltjes onthaald bij de Europese Commissie. Die eist dat Ierland 13 miljard euro aan belastinge­n van Apple vordert die het nog zou moeten betalen. Margrethe Vestager, eurocommis­saris voor mededingin­g, heeft Ierland al op de vingers getikt omdat het daar zolang mee talmde. Ierland heeft intussen beloofd het geld te innen, maar Apple ging in beroep. ‘Er is niets veranderd’, reageert de Commissie nu op Apples aankondigi­ng.

Voor Apple zelf zou het weinig verschil maken. Als het bedrijf in Europa in het zand bijt, zou het die 13 miljard volgens experts immers kunnen aftrekken van de belastinge­n die het nu in de VS moet afdragen. Betalen zal Apple dus sowieso. De vraag is aan wie: aan Europa of aan Uncle Sam?

De werknemers van Apple

profiteren mee. Zij krijgen allemaal een bonus van 2.500 dollar in de vorm van aandelen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium