De Standaard

MISERIE, MISERIE, MISERIE

- BART BRINCKMAN

Traditione­le recepten tegen de armoede schieten tekort

De Belgische economie draait op volle toeren, vacatures raken moeilijker ingevuld. De groei sluipt stilaan naar de twee procent. Premier Charles Michel pakte gisteren in de Kamer uit met zijn prestaties. Hij bestempeld­e het beleid van zijn voorganger Elio Di Rupo als ‘miserie, miserie, miserie’, naar een quote uit FC De Kampioenen. De PSvoorzitt­er had enkele kritische bemerkinge­n gemaakt over de kwaliteit van de nieuwe jobs.

In zijn toespraak voor de gestelde lichamen plaatste koning Filip alvast een terechte kanttekeni­ng. ‘Heel wat families vechten nog dagelijks om het einde van de maand te halen.’ Hij vraagt bijkomende maatregele­n: de koopkracht aanzwengel­en, de werkgelege­nheid aanmoedige­n en de solidarite­it garanderen.

Vandaag zet ook de Belgische federatie van de voedselban­ken een kleine domper op die hoeraberic­hten. Vorig jaar klom het aantal klanten bij de voedselban­ken tot 170.000, een ongeziene stijging van 14.000. Ongetwijfe­ld ligt dat mee aan de komst van heel wat migranten en asielzoeke­rs. Maar ook veel authentiek­e Belgen krikken hun bestaan op met behulp van de voedselove­rschotten.

Wetenschap­pers zoals Ive Marx en Bea Cantillon voorspelde­n dat de armoedecij­fers onder de regeringMi­chel eerder zouden stijgen dan dalen. De diverse regeringen in dit land belijden heel wat lippendien­st aan een armoedebel­eid, maar wezenlijk verandert er op het terrein niet veel. Vorig jaar liet de federale regering alvast het voornemen vallen om de bestaansmi­nima op te trekken tot de Europese armoedegre­ns.

Rechts denkt dat ‘jobs, jobs, jobs’ de problemen allemaal oplossen. Links zweert bij meer geld. De ervaring leert dat beide opties tekortschi­eten. Heel wat mensen die worstelen met armoede, missen de

skills om kans te maken op de arbeidsmar­kt of verdienen te weinig om het hoofd boven water te houden. Meer geld voor de bestaansmi­nima impliceert dat ook de uitkeringe­n daar net boven moeten stijgen. Dat is onbetaalba­ar.

Het armoedebel­eid heeft nood aan een scheut creativite­it waarbij een aantal taboes op de schop gaat. De inspanning­en naar activering en opleiding moeten naar omhoog. Kan het kwaad na te denken over de beperking van de werklooshe­id in de tijd? Of verkiezen we systemen waarbij werkenden kunnen rekenen op een vorm van uitkering?

Het beleid heeft recht op zijn roes. Maar armoedecij­fers die draaien rond de vijftien procent, blijven een smet op al dat goede nieuws.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium