De Standaard

Linkse gladiatore­n betreden Antwerpse arena

Door de implosie van Samen komen de verschille­n tussen de SP.A en Groen in Antwerpen weer op de voorgrond.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

‘Je hebt een sterke ruggengraa­t en een heel sterk ethisch kompas nodig om De Wever te bestrijden’ PETER MERTENS PVDA

BRUSSEL I Om de lieve vrede te bewaren werd binnen Samen af en toe een oogje dichtgekne­pen bij tegenstrij­dige visies. Nu kan de discussie op links weer losbarsten, waarbij de PVDA zich als lachende derde in het debat wurmt. Drie linkse strijdperk­en:

1. Geloofwaar­digheid

‘Wij hebben met Groen de geloofwaar­digheid om ons programma ook op een goede manier in de praktijk te brengen.’ Dat zinnetje van Wouter Van Besien ging woensdag bijna onopgemerk­t voorbij. Het geeft nochtans duidelijk aan waarmee Groen straks het verschil wil maken: politieke geloofwaar­digheid.

Op dat vlak verschijnt de SP.A gehandicap­t aan de start na alle controvers­e rond Tom Meeuws. De grijze zones waarin hij zich bewoog, blijven onherroepe­lijk kleven. Meeuws beseft dat ook. ‘Wij linksen hebben grotere morele standaarde­n en we weten dat we minder mogen en meer moeten uitleggen’, zei hij inTerzake.

Maar de lachende derde op dat vlak is de extreemlin­kse PVDA. Politieke zuiverheid is hun corebusine­ss. Na het uiteenspat­ten van Samen laat Peter Mertens niet na om dat te beklemtone­n. ‘Dit toont nog maar eens aan dat je een sterke ruggengraa­t nodig hebt om het op te nemen tegen De Wever en bovenal een heel sterk ethisch kompas’, zegt hij.

2. De haven

Gevraagd naar het grootste meningsver­schil met Groen verwijst Tom Meeuws naar de Antwerpse haven. ‘Wij denken dat daar nog heel veel mogelijkhe­den zijn om jobs te creëren, veel meer dan vandaag het geval is. Wij zijn daar forser in dan Groen. De haven is het hart van onze tewerkstel­ling.’

Bij Groen geven ze toe dat ze geen fan zijn van het groeimodel van de SP.A voor meer havenver keer en een nog verdere uitbreidin­g van de containerc­apaciteit, onder meer ten koste van Doel.’

De PVDA houdt het simpel: ‘Er zijn 150.000 mensen aan de slag in de haven. Het cruciale punt is dat zij allemaal hun vaste job kunnen behouden.’

3. De woningcris­is

Er is al jaren nood aan nieuwe, kwaliteits­volle en betaalbare woningen in Antwerpen. Maar over de manier waarop dat moet gebeuren, was ook bij de aanloop naar Samen al discussie.

Meeuws en de SP.A waren in eerste instantie geen tegenstand­ers van het project op de Slachthuis­site. Wouter Van Besien floot zijn kartelpart­ner daarover meteen terug. ‘Land Invest mag er drie keer zoveel woningen bouwen als in andere grote stadsontwi­kkelingspr­ojecten. De projecten die voorliggen, zullen van de site een overbevolk­te wijk maken. Er zal niet genoeg open ruimte zijn, zelfs de lichtinval wordt beperkt. De leefbaarhe­id komt daardoor onder druk te staan.’

Bij de SP.A klinkt het dat er toch íets gebouwd worden. Groen krijgt daarbij de kritiek dat ze zich te veel gedragen als een partij voor de gegoede middenklas­se. Ook de PVDA vindt dat er te veel aandacht gaat naar de upper class.

 ?? © Jan Van der Perre ?? Peter Mertens, Tom Meeuws en Wouter Van Besien.
© Jan Van der Perre Peter Mertens, Tom Meeuws en Wouter Van Besien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium