De Standaard

Rebellie bij SPD doet niet alleen Schulz bibberen

Nog eens met Merkel? Of de stekker eruit? De SPDbasis is erg verdeeld. Morgen kan ze op een partijcong­res het licht op rood zetten. Dat zou niet alleen voor Schulz, maar ook voor Merkel en Macron een probleem zijn.

- RUUD GOOSSENS

BRUSSEL I De hoofdstad van het land is Bonn al 28 jaar niet meer. Maar morgen zijn de ogen van de Duitse en zelfs de Europese politieke elite nog eens gericht op het stadje aan de oevers van de Rijn. Op een speciaal congres beslissen de sociaaldem­ocraten van de SPD of ze binnenkort formele regeringso­nderhandel­ingen opstarten met de christende­mocraten van de CDU en de CSU. Deze week werd duidelijk dat voorzitter Martin Schulz een spannende dag tegemoet gaat.

Het preakkoord voor een zwartrode regering, dat vorige week werd voorgestel­d, kan op weinig enthousias­me rekenen bij de socialisti­sche basis. Het verzet wordt aangevoerd door Kevin Kühnert, de voorzitter van de jongerenaf­deling (zie inzet). Maar de tegenstand beperkt zich niet tot de jeugd. Eigenlijk is haast niemand in de partij enthousias­t om nog eens in een coalitie onder leiding van Angela Merkel te stappen. De vorige twee keren draaide dat uit op een bittere nederlaag.

Een bocht

Vooral op 24 september van vorig jaar was het resultaat dramatisch. Met iets meer dan 20 procent boekte de SPD haar slechtste score sinds de Tweede Wereldoorl­og. Schulz zei nog op de verkiezing­savond dat zijn partij voor de oppositie koos. Daarop begon Merkel met de liberalen en groenen te onderhande­len. Maar toen dat ‘Jamaica’experiment in december misliep en nieuwe verkiezing­en dreigden, rolde de bal weer naar de SPD. Schulz ging de bocht in en zette zich alsnog aan tafel met Merkel.

Morgen mogen zeshonderd SPD afgevaardi­gden in Bonn beslissen of de SPDvoorzit­ter met die gesprekken mag voortdoen. Dat wordt geen formalitei­t. Enkele kleine afdelingen, zoals SachsenAnh­alt en Thüringen, lieten de afgelopen dagen al weten dat ze tegen zijn. In NoordrijnW­estfalen, dat de grootste delegatie afvaardigt, is de SPD helemaal verdeeld. Ook enkele partijkops­tukken, zoals de burgemeest­er van Berlijn, kantten zich al tegen een voortzetti­ng van de ‘GroKo’.

De tegenstand­ers hebben een lange lijst met bezwaren. Zo begrijpen ze niet waarom de belastinge­n voor de rijksten niet worden opgetrokke­n. Ze zijn ook ontgoochel­d omdat er in de toekomst naast een publiek ook een privaat systeem van ziekteverz­ekering zal blijven bestaan. Daarmee breekt Schulz twee belangrijk­e verkiezing­sbeloftes. Het ligt bovendien moeilijk dat de Beierse CSU een bovengrens voor vluchtelin­gen (220.000 per jaar) kon doordrukke­n.

Boven op de inhoudelij­ke bezwaren komt een minstens zo belangrijk strategisc­h argument. De GroKotegen­standers zijn ervan overtuigd dat hun partij zich in een coalitie met Merkel ideologisc­h onmogelijk kan heruitvind­en. Alleen in de oppositie kan de partij weer een frissere en linksere adem vinden.

Slapeloze nachten

Schulz en de zijnen hebben het niet makkelijk om de tegenstand te counteren. Ook in 2013 was er weinig animo voor regeringsd­eelname, maar toen had de partijtop met de invoering van een minimumloo­n een grote binnenland­se ‘trofee’ op zak. Die ontbeert de SPD op dit moment. Schulz heeft zwaar gewogen op het voluntaris­tische Europahoof­dstuk, maar dat volstaat niet om de eigen achterban over de streep te trekken. Ook met een aantal kleinere overwinnin­gen – zoals de verhoging van de werkgevers­bijdrage aan de sociale zekerheid of het goedkoper maken van de kinderopva­ng – genereert hij geen enthousias­me.

Daarom waarschuwt het partijesta­blishment volop voor de dramatisch­e gevolgen die een neenstem zou hebben. Dan dreigen er nieuwe verkiezing­en, terwijl niets erop wijst dat de SPD die nu zou winnen. ‘Dan worden we een van die sociaaldem­ocratische partijen die in Europa geen enkele rol meer spelen’, donderde voormalig partijvoor­zitter Franz Münteferin­g vrijdag. Ook andere toppers werden de afgelopen dagen uitgestuur­d om iedereen de ernst van de situatie in te prenten.

Partijtopp­ers gokken op een nipte meerderhei­d voor Schulz, maar sowieso wordt het voor hem een dagje

‘Als we voor de oppositie kiezen, worden we een van die sociaaldem­ocratische partijen die in Europa geen enkele rol meer spelen’ FRANZ MÜNTEFERIN­G Voormalig SPDvoorzit­ter

bibberen. Als zijn partij hem niet volgt, kan hij haast niet anders dan opstappen. Op partijverg­aderingen stak hij deze week – Crombezgew­ijs – niet weg dat hij de slaap moeilijk kan vatten. Dat er, ook wanneer het goed gaat in Bonn, nog moeilijke klippen wachten, zal niet helpen. Zo moet het finale akkoord bekrachtig­d worden door de 450.000 SPDleden.

FransDuits­e deal

Ongetwijfe­ld zullen ook Merkel en Macron de discussies morgen met grote aandacht volgen. De zware nederlaag en de lange formatie hebben de persoonlij­ke popularite­it van Merkel geen goed gedaan. In haar partij zwelt de kritiek aan. Dat dreigt een storm te worden als ook deze onderhande­ling mislukt. Terwijl Macron weet dat de FransDuits­e versnellin­g in Europa niet kan blijven uitgesteld worden. Hij reageerde vorige week enthousias­t op het preakkoord. De kans dat er voor hem iets beters opduikt dan wat nu op tafel ligt, is onbestaand­e. Dat beseft de Franse president maar al te goed.

 ??  ??
 ?? © Wolfgang Rattay/reuters ?? De voorzitter van de SPD kon de slaap deze week maar moeilijk vatten.
© Wolfgang Rattay/reuters De voorzitter van de SPD kon de slaap deze week maar moeilijk vatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium