De Standaard

EUROPESE BEDRIJFSLE­IDERS ZIEN POPULISME ALS GROOTSTE BEDREIGING

-

Europese ceo’s zijn nergens banger voor dan voor populisme. Hun Amerikaans­e collega’s maken zich vooral zorgen over cyberaanva­llen.

VAN ONZE REDACTEUR IN ZWITSERLAN­D RUBEN MOOIJMAN

DAVOS I Ruim vier op de tien ceo’s in WestEuropa maken zich ‘extreem veel’ zorgen over het oprukkende populisme. Ze beschouwen dat als de grootste bedreiging voor de toekomstig­e groeivooru­itzichten van hun bedrijf. Populisme is nog bedreigend­er dan overregule­ring, geopolitie­ke onzekerhei­d, cyberaanva­llen en terrorisme.

Dat valt op te maken uit de resultaten van een grootschee­pse enquête onder bedrijfsle­iders overal ter wereld, die de consultanc­ygroep PwC jaarlijks uitvoert. Er werden 1.293 ceo’s in 85 landen ondervraag­d. Het rapport werd gisteravon­d bekendgema­akt in het Zwitserse bergdorp Davos, waar wereldleid­ers uit politiek en bedrijfsle­ven samenkomen voor het Wereld Economisch Forum.

Opmerkelij­k is dat Europese bedrijfsle­iders veel bezorgder zijn over het gevaar van populisme dan hun Amerikaans­e collega’s. In NoordAmeri­ka komt populisme zelfs niet voor in de top10 van bedreiging­en waar ceo’s zich extreem veel zorgen over maken. Cyberaanva­llen jagen de Amerikaans­e ceo’s de meeste schrik aan, gevolgd door overregule­ring.

Het enige andere continent waar de ceo’s zich ook erg veel zorgen maken over populisme, is LatijnsAme­rika. Daar is zelfs meer dan de helft van de ondervraag­den extreem bezorgd. Wereldwijd zorgt populisme bij 35 procent van de ceo’s voor extreem veel bezorgdhei­d. Een vergelijki­ng met eerdere jaren is niet mogelijk, omdat het de eerste keer is dat deze bedreiging in de vragenlijs­t is opgenomen.

‘Zakenlui hebben meer en meer af te rekenen met de gevolgen van veranderen­de samenlevin­gen, zoals populisme en terrorisme, in plaats van risico’s die te maken hebben met kapitaal, markten of crisisbest­endigheid’, merkt PwCtopman Bob Moritz op. Als voor

Ceo’s zijn zeer positief over groeivooru­itzichten van hun bedrijf

beelden noemt hij de Brexit en het separatism­e in Catalonië.

Globalisme

Net als in de voorgaande jaren blijkt uit de antwoorden ook dat de bedrijfsle­iders nogal kritisch staan ten opzichte van het globalisme. Bijna vier op de tien ondervraag­den denken dat globalisme de kloof tussen rijk en arm niet heeft gedicht, tegenover twee op de tien die dat wel denken. Ook over de invloed van globalisme op de integritei­t en efficiënti­e van de belastingh­effing bestaan twijfels. Een kwart denkt dat globalisme hier niet aan bijdraagt, 22 procent denkt van wel. Over de effecten van de globaliser­ing op het gemak waarmee goederen, mensen en informatie zich over de planeet kunnen bewegen, zijn de ceo’s wel positief. En ook over de invloed ervan op werknemers, infrastruc­tuur en reglemente­ring.

De voornaamst­e boodschap van PwC was overigens dat de ceo’s zeer positief zijn over de groeivooru­itzichten van hun bedrijf. Meer dan de helft denkt nu dat die vooruitzic­hten verbeteren, tegenover 15 procent in 2015. In België denkt zelfs 63 procent dat.

 ?? © belgaimage ?? De Brexit, waarvan de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson een grote voorstande­r is, is een kopzorg voor zakenlui.
© belgaimage De Brexit, waarvan de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson een grote voorstande­r is, is een kopzorg voor zakenlui.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium