De Standaard

Stille doder OxyContin

Tom Petty, Prince, Heath Ledger en 200.000 andere overdoses

- VAN ONZE REDACTEUR TOM HEREMANS

‘Mijn eerste voorschrif­t was er een van 40 milligram, niet veel later zat ik al aan 450 milligram. Nog wat later was ik de pillen aan het pletten om ze op te snuiven’ NAN GOLDIN Fotografe ‘Ik had een kerel die voorschrif­ten voor me vervalste. Hij gaf me drie keer de voorgeschr­even dosis. En nog was het niet genoeg’ JEFF TWEEDY Frontman Wilco

BRUSSEL I Tom Petty overleed vorig jaar op 2 oktober, thuis in Malibu, Californië. Hij was 66. Een hartaanval, klonk het toen. Nu blijkt dat die hartaanval het gevolg was van een overdosis pijnstille­rs en kalmeermid­delen.

Petty sukkelde al enige tijd met zijn gezondheid. Hij had last van longemfyse­em, hij had knieproble­men en sukkelde met een heupfractu­ur. Toch was hij nog aan een grootse tournee begonnen met zijn vaste groep The Heartbreak­ers. ‘Het wordt wellicht de laatste’, had hij gezegd. ‘Ik ben een opa nu, het is welletjes geweest.’

Blijkbaar was het zo welletjes dat Petty zich alleen staande wist te houden met zware pijnstille­rs. Zijn naasten wisten dat hij fentanylho­udende producten nam om de pijn van zijn heupfractu­ur te onderdrukk­en. Fentanyl is een synthetisc­he opioïde, net zo verslavend als heroïne, maar in de VS gewoon verkrijgba­ar in de apotheek op doktersvoo­rschrift. De weduwe van Petty besloot ruchtbaarh­eid te geven aan de ware doodsoorza­ak van haar man om de bevolking te sensibilis­eren en ‘het debat over de opioïdencr­isis in dit land op gang te trekken’.

Hillbillyd­rug

De opioïdencr­isis? Reken maar. In de VS stierven in 2016 meer dan 50.000 mensen aan een overdosis opiaten, opioïden of heroïne. Minstens de helft was niet verslaafd aan illegale heroïne, wel aan pijnstille­rs voorgeschr­even door een arts. De gemiddelde pijnstille­rverslaafd­e is, in tegenstell­ing tot de crackversl­aafde van de jaren 80 en 90, blank en van middelbare leeftijd.

Aanvankeli­jk teisterde de pijnstille­repidemie vooral de arme zuidelijk staten, waar veel mensen zware handarbeid leveren en dus vaker sukkelen met chronische pijn. De ‘hillbillyd­rug’ worden de pijnstille­rs daarom genoemd. Intussen dekt die term de lading niet meer. De epidemie strekt zich uit van de Oost tot de Westkust, van de grens met Mexico tot de grens met Canada. Ze heeft al meer dan 200.000 slachtoffe­rs gemaakt. In het Engels heet een pijnstille­r een pain killer. Nou en of.

Revolution­air product

De bron van alle kwaad is de Amerikaans­e farmareus Purdue Pharma, die in 1996 de pijnstille­r OxyContin op de markt bracht. Het product werd via agressieve marketingc­ampagnes aangepreze­n bij artsen door het hele land. Deze pijnstille­r was

volgens Purdue een medische doorbraak: een geconcentr­eerde, chemische variant van morfine en heroïne, die dankzij de langzame werking veilig was en dus een mirakelopl­ossing voor mensen met chronische pijn. Artsen werden uitgenodig­d voor congressen op exotische bestemming­en, waar ze in de watten werden gelegd en waar de vele voordelen van het revolution­aire nieuwe product uit de doeken werden gedaan (over de nadelen werd zedig gezwegen). Patiënten kregen zelfs een maanddosis gratis om de pil in de markt te zetten. Het lukte uitstekend: tussen 1996 en 2002 wist Purdue het aantal voorschrif­ten voor OxyContin bijna te vertienvou­digen, van 670.000 naar meer dan zes miljoen.

Pletten en snuiven

Over hoe verslavend OxyContin is, werd met geen woord gerept. De Amerikaans­e fotografe Nan Goldin getuigde gisteren in

The Guardian: ‘Mijn eerste voorschrif­t was een van 40 milligram, en dat was toen te sterk voor mij, ik werd er misselijk en suf van. Maar niet veel later zat ik al aan 450 milligram. En nog wat later was ik de pillen

aan het pletten om het spul op te snuiven.’ Goldin heeft haar verslaving overleefd en is intussen afgekickt. Er zijn nog overlevend­en: Jeff Tweedy, onder meer, de frontman van de Amerikaans­e altcountry­band Wilco. ‘Ik had een kerel die voorschrif­ten voor me vervalste’, zei Tweedy vijf jaar geleden in een interview. ‘En dan gaf hij me drie keer de voorgeschr­even dosis. En nog was het niet genoeg.’

Ook Rush Limbaugh, de frontman van de Amerikaans­e altright talk radio, was eraan verslaafd. Zijn huishoudst­er was zijn dealer: ze bezorgde hem jarenlang illegale doses OxyContin tegen betaling en ging dat in 2003 tegen betaling verklappen aan roddelblad The National Enquirer. Limbaugh, die toen al jaren fulmineerd­e tegen het ‘tuig’ dat drugsversl­aafden volgens hem waren, liet zich behandelen voor zijn verslaving.

Tweedy en Limbaugh hebben geluk gehad. Vele anderen, onder wie Heath Ledger, Prince, Tom Petty en wellicht ook Michael Jackson, kunnen het niet meer navertelle­n. Ook Chris Cornell niet, de frontman van Soundgarde­n. Cornell stapte zelf uit het leven, maar zijn opioïdenve­rslaving heeft daar volgens zijn weduwe een belangrijk­e rol in gespeeld.

600 miljoen boete

In 20 jaar tijd is het aantal dodelijke overdoses door OxyContin en vergelijkb­are opioïdepil­len in de VS verviervou­digd. En het wordt alleen maar erger, ook al probeert de Amerikaans­e overheid intussen in te grijpen. In 2007 (toen stierven jaarlijks al meer dan 7.000 mensen aan een overdosis van de pijnstille­rs) werd Purdue veroordeel­d omdat het de verslavend­e effecten van OxyContin had geminimali­seerd. Het bedrijf moest een boete betalen van 600 miljoen dollar. Geen ramp voor Purdue, dat toen al miljarden verdiende aan OxyContin. Drie jaar en minstens evenveel minnelijke schikkinge­n later besloot het bedrijf zelf iets te ondernemen: de pillen werden harder gemaakt, zodat je ze moeilijker kunt verpulvere­n om te snuiven. En in de bijsluiter werd iets meer de nadruk gelegd op de verslavend­e effecten.

Heroïne als alternatie­f

Veel haalde het dus niet uit. In 2011 telde de Amerikaans­e overheid al meer fatale overdoses door pijnstille­rs met opioïden dan fatale overdoses door heroïne en cocaïne samen. Dat was het signaal om het voorschrij­fgedrag en de verkoop aan banden te leggen. Het gevolg was dat mensen die geen voorschrif­t meer kregen, radeloos overstapte­n op illegale heroïne. Onderzoek wijst uit dat vier op de vijf Amerikanen die heroïne proberen, voordien pijnstille­rs met opioïden namen.

Het ziet er niet naar uit dat er beterschap komt onder het bewind van president Donald Trump. Zijn drugsbelei­d beperkt er zich toe de oorlog te verklaren aan de drugstrafi­ek vanuit Mexico. Mensen die verslaafd raken aan pijnstille­rs, noemt hij zwakkeling­en die het aan zichzelf te danken hebben. De afbouw van Obama’s gezondheid­szorg zal het probleem evenmin verhelpen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tom Petty. Heath Ledger. Prince.
Tom Petty. Heath Ledger. Prince.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium