De Standaard

De Block geeft verzet tegen wijkgezond­heidscentr­a op

De tijdelijke opschortin­g van nieuwe wijkgezond­heidscentr­a, waar je gratis terechtkun­t, is opgeheven na een audit door consultanc­ybedrijf KPMG.

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

BRUSSEL I Het is zeker niet de grootste werf van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD), maar geen ander dossier op haar tafel is ideologisc­h zo sterk geladen als dat van de wijkgezond­heidscentr­a. Een audit door het consultanc­ybedrijf KPMG heeft de discussie erover nu beslecht: De Block staakt haar verzet.

In wijkgezond­heidscentr­a kunnen ingeschrev­en patiënten gratis terecht bij een huisarts, vaak ook bij een verpleegku­ndige en kinesist. De wijkgezond­heidscentr­a krijgen via de ziekenfond­sen een vast (forfaitair) bedrag per ingeschrev­en patiënt, los van hoe vaak die effectief langskomt.

Het aantal wijkgezond­heidscentr­a in ons land stijgt jaar na jaar, net als het aantal patiënten dat ervoor kiest. De budgetten er voor groeien navenant: van 44 miljoen in 2007 naar 152 miljoen in 2016. In oktober 2016 besliste De Block om met een audit na te gaan of al dat geld wel goed besteed wordt. De oprichting van nieuwe wijkgezond­heidscentr­a werd intussen on hold gezet.

KMPG lichtte de sector door aan de hand van interviews en een enquête. Die audit leverde geen argumenten op om het moratorium te behouden, en dus heft de minister het op. In een reactie meldt De Block dat ze ‘overtuigd is van het belang van medische huizen in het algemene gezondheid­szorgaanbo­d’.

Er komt wel een werkgroep die voorstelle­n moet formuleren om het systeem te verbeteren, en zich zal buigen over specifieke kwesties zoals de beste geografisc­he spreiding en een registrati­e van doorverwij­zingen naar specialist­en. Ook de vraag wat wijk gezondheid­scentra doen met het geld dat ze van de overheid krijgen maar niet uitgeven, en of ze dus overgefina­ncierd worden, zal aan bod komen.

‘Die vragen zijn niet nieuw, we zijn er al mee bezig’, zegt Jan De Maeseneer, emeritus professor huisartsge­neeskunde (UGent) en strategisc­h adviseur van de Vereniging van Wijkgezond­heidscentr­a. ‘Alleen over wat er met het geld gebeurt dat de centra ontvangen, zullen we niet praten. Het geld dat niet naar medische zorg gaat, wordt meestal in extra aanbod geïnvestee­rd. Denk aan maatschapp­elijke werkers. Daarvoor hoeven we ons niet te verantwoor­den, net zoals huisartsen uit de prestatieg­eneeskunde niet moeten uitleggen welk deel van het ereloon ze in eigen zak steken.’

Los van die discussie halen de voorstande­rs van de wijkgezond­heidscentr­a opgelucht adem. ‘De audit heeft een belangrijk­e verdienste: een onafhankel­ijke bron bevestigt dat de wijkgezond­heidscentr­a een meerwaarde bieden’, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. ‘Hopelijk is de discussie voorgoed van de baan.’

Om die reden struikelt professor De Maeseneer ook niet over het prijskaart­je van deze KPMGaudit, ruim boven 200.000 euro. ‘De minister heeft haar perceptie gecorrigee­rd en dat heeft nu eenmaal een prijs.’

‘Een onafhankel­ijke bron bevestigt de meerwaarde. Hopelijk is de discussie nu voorgoed van de baan’ PAUL CALLEWAERT Algemeen secretaris Socialisti­sche Mutualitei­ten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium