De Standaard

RAZEND INTERESSAN­T CONFLICT

- KAREL VERHOEVEN

Maar wat is het uiteindeli­jke doel van die burgerplat­formen?

Misschien is het Theo Francken ontglipt, of houdt hij zich voor premier Michel wat in, maar over de snelgroeie­nde beweging van burgers die migranten helpen in het Maximiliaa­npark, stuurde de staatssecr­etaris nog geen tweets. Ook al escaleert de toestand. Een razend interessan­t maar lastig conflict tussen burgers en overheid is in de maak.

Als voorlopig hoogtepunt verhinderd­en 2 à 3.000 mensen zondag de politie in te grijpen. Ze haalden de meeste migranten weg en vormden een mensenkett­ing. Ruim 30.000 leden van Facebookgr­oepen fiksen elke nacht onderdak voor de transitmig­ranten. Vorig jaar regelden ze naar eigen tellen 50.000 overnachti­ngen. Omdat die migranten mensen in nood zijn, maar ook uit politiek sentiment. Elke potige tweet van Francken brengt meer vrijwillig­ers op de been. Ze gaan in tegen hun overheid en politie uit ethische verontwaar­diging. Wat de vrijwillig­ers vertellen over hun engagement (dS Weekblad 20 januari), is zelfs hartverwar­mend. Maar hoe groter en georganise­erder die burgerplat­formen, hoe neteliger de grond van de zaak wordt. Wat is het doel? De transitmig­ranten hebben de woestijn en de zee overleefd, de hel van Libië en de slangenkui­l van smokkelaar­s in Europa, niets houdt hen nog tegen. Ze zijn geen toevallig aangespoel­den, ze zijn mensen met een missie. Ze eisen vrije doorgang. Naar de illegalite­it in het Verenigd Koninkrijk. Omdat ze alles hebben ingezet, aanvaarden ze geen grens. Die geldt nochtans voor elke burger. Het leidt tot een groot gewetensco­nflict. Wie hun humanitair­e nood lenigt, helpt hen verder, maar houdt ook de route in stand. Wie hun nood niet lenigt, laat mensen in abominabel­e omstandigh­eden. Individuee­l is de keuze voor het humanitair­e evident. Maar als systeem wringt te verregaand engagement met de rechtsstaa­t.

Die rechtsstaa­t is uiteindeli­jk toch de toetssteen, ook en vooral voor de regering. Te vaak wekt die de indruk dat ze die (internatio­nale) rechtsstaa­t wel naar haar hand zet om vooral streng te zijn. Er was de Soedancris­is. Nu komt de discussie of onderzoeks­rechters een huiszoekin­gsbevel moeten afleveren in het huis van derden. Van een solidaire burger, bijvoorbee­ld. De onderzoeks­rechters zelf adviseren negatief. Zulke huiszoekin­gen zijn zwaar geschut en staan niet in verhouding tot het vergrijp. Alweer is dit een belangrijk­e aanmaning tot matiging. Vrijheden respectere­n, menselijkh­eid eerbiedige­n en zuinig zijn met repressie. Het gewetensco­nflict erkennen helpt om er een breed gedragen oplossing voor te zoeken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium