De Standaard

Meer controle op dringende medische hulp

-

BRUSSEL I Migranten die illegaal en zonder financiële middelen in België verblijven, hebben recht op de terugbetal­ing van dringende me dische zorgen door het OCMW. De kosten daarvoor lopen elk jaar hoger op. Vandaag behandelt de bevoegde Kamercommi­ssie een wetsontwer­p van minister van Maatschapp­elijke Integratie Denis Ducarme (MR) dat het toezicht op de hulp strenger maakt.

1. Is er sprake van misbruik?

Momenteel beslist een arts autonoom of er al dan niet sprake is van dringendhe­id. Volgens Ducarme wijst een studie uit dat het in zes procent van de onderzocht­e gevallen niet gaat om dringende zorgen. Hij geeft de voorbeelde­n van religieuze besnijdeni­ssen, onnodige echografie­ën bij zwangersch­appen en bepaalde esthetisch­e ingrepen.

Maar vele steden en gemeenten zien geen probleem. ‘We krijgen zeer weinig signalen over misbruik’, zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. ‘Er is vooral nood om meer te doen dan de huidige regelgevin­g toestaat.’

2. Hoeveel kost de hulp?

De kosten van dringende medische hulp aan mensen zonder wettig verblijf stijgen al enkele jaren. In 2016 ging het om meer dan 57 miljoen euro (zie grafiek).

3. Wat verandert er?

‘Een door de overheid aangesteld­e controlear­ts zal kunnen nagaan of er wel degelijk sprake is van dringendhe­id’, zegt Ducarme. ‘Het principe stellen we niet in vraag, maar de misbruiken moeten eruit.’ Ook krijgt het OCMW extra tijd om te onderzoeke­n of de patiënt in aanmerking komt voor terugbetal­ing.

Mensenrech­tenorganis­aties zijn niet te spreken over de wijziginge­n. De Belgische Vereniging van Art sensyndica­ten vreest dat dokters zullen twijfelen om nog dergelijke ingrepen uit te voeren, uit vrees de rekening zelf te moeten betalen. ‘Als een controlear­ts maanden na de ingreep stelt dat die niet dringend was, wie draait dan op voor de kosten?’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium