De Standaard

AI krijgt het voor het zeggen

Amazon lanceert eerste supermarkt zonder kassa’s en kassiers

- KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Producten bijeengrab­belen in een supermarkt en er ongegeneer­d mee naar buiten lopen. In een klassieke winkel valt zoiets onder de noemer winkeldief­stal. Maar in één supermarkt in het Amerikaans­e Seattle is dat anders.

Gisteren opende internetgi­gant Amazon er namelijk zijn Amazon Go. ‘Just walk out shopping’, klinkt het op de posters naast de ingang. Want in de winkel zijn er geen kassa’s, kassiers of kassierste­rs. In de plaats daarvan houdt een kunstmatig intelligen­tiesysteem (AI) in de gaten wat je meeneemt.

Enkele Amerikaans­e media mochten de winkel al op voorhand uittesten. Als je de Amazon Go wil binnengaan, moet je een poortje openen met een QRcode die een speciale smartphone­app genereert. Camera’s koppelen je verschijni­ng dan aan je Amazonacco­unt.

Vanaf dan word je in de hele winkel gevolgd door honderden camera’s en infraroodc­amera’s. Zij doen daarbij niet aan gezichtshe­rkenning, volgens de techsite TechCrunch omdat zoiets te veel privacywee­rstand zou kunnen opleveren. Maar dat hoeft ook niet, want er zijn dusdanig veel camera’s dat het AIsysteem je wandeltoch­t door de winkel volledig kan volgen. Je kan niet buiten beeld wandelen.

Je producten neem je vervolgens gewoon uit het rek. De camera’s registrere­n elk item dat je oppakt. Grijp je een blikje cola, dan wordt dat onmiddelli­jk op je Amazonacco­unt gefacturee­rd. Zet je dat blikje weer terug, dan wordt die uitgave alweer geschrapt. De rekken zijn uitgerust met gewichtsen­soren, dus het is onmogelijk om stiekem twee items tegelijk in je tas te stoppen.

Ben je klaar met winkelen, dan wandel je gewoon naar buiten. Geen nood om langs een kassa te passeren. De rekening wordt bij je vertrek automatisc­h op je kredietkaa­rt geplaatst.

Amazon zou vijf jaar gewerkt hebben aan de kassierloz­e winkel. Eind 2016 werd het concept voor het eerst aan de wereld voorgestel­d, nadien volgde een langdurige testperiod­e met Amazonpers­oneel. De nauwkeurig­heid van het systeem is volgens het bedrijf bijzonder hoog, zelfs wanneer er grote groepen mensen in de winkel zijn.

Amazon is niet de enige speler die eraan werkt. Vorig jaar lanceerde de Zweedse startup Whee lys in Shanghai een superette zonder personeel, die 24/7 open is. En Standard Cognition, een startup uit Silicon Valley, ontwikkelt ook software voor geautomati­seerde supermarkt­en.

De eerste Amazon Go, nog steeds een uniek proefproje­ct, ging gisteren open voor het grote publiek. Iedereen kan er gaan winkelen zonder met een mens te moeten spreken. Behalve als je alcohol wilt kopen, want dan moet je nog steeds een identiteit­skaart tonen aan een personeels­lid. Het blijft uiteindeli­jk Amerika.

Er zijn dusdanig veel camera’s in de winkel dat je niet buiten beeld kan wandelen

 ??  ??
 ?? © reuters en ap ?? Wie de Amazon Go in Seattle wil binnengaan, moet een poortje openen met een QRcode die een speciale smartphone­app genereert.
© reuters en ap Wie de Amazon Go in Seattle wil binnengaan, moet een poortje openen met een QRcode die een speciale smartphone­app genereert.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium