De Standaard

Antwerpen, met de A van Apartheid?

Er zijn in Antwerpen meer intercultu­rele contacten dan de burgemeest­er denkt. We moeten anders leren kijken naar wat in de steden gebeurt, schrijft STIJN OOSTERLYNC­K.

- STIJN OOSTERLYNC­K

Volgens Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (NVA) neemt ‘de feitelijke apartheid’ in zijn stad ‘hand over hand toe’. ‘Bepaalde groepen van mensen leven op dit moment naast elkaar’, zei hij op Radio 2. ‘Dat fenomeen zie je ook bij cultuurpar­ticipatie of de deelname aan het publieke leven. Bepaalde evenemente­n zijn bijna honderd procent blank.’ Zijn uitspraken lokten ogenblikke­lijk reactie uit bij de Antwerpse oppositie. Volgens Jinnih Beels, die straks als onafhankel­ijke op de SP.Alijst staat, heeft het beleid van De Wever de situatie in de hand gewerkt:

‘Walk your talk. Eerst een inclusief beleid voeren en dan kun je participat­ie verwachten’. Ook Antwerps Groenkopst­uk Wouter Van Besien benadrukt dat de NVA al negen jaar lang zelf bevoegd is voor integratie. Schepen van Inburgerin­g Fons Duchateau (NVA) wijst op het belang van het responsabi­liseren van nieuwkomer­s, ‘terwijl Groen maar één antwoord kent: meer van hetzelfde dat decenniala­ng bewezen heeft dat het niet werkt’.

Wij vroegen de mening van drie Antwerpena­ars op het terrein.

Wie? Is stadsociol­oog aan UAntwerpen en coauteur van ‘Solidarite­it in superdiver­siteit. Handvatten voor concrete actie’ (Acco, 2017).

Wat? Een gedeeld doel of een gedeelde strijd verenigt mensen over culturele grenzen heen.

Volgens de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (NVA) neemt de ‘feitelijke apartheid’ in onze steden hand over hand toe. Hij verwijst daarvoor naar de participat­ie van burgers met een migratieac­htergrond in culturele evenemente­n en het publieke leven in de stad. Dat verschille­nde sociale groepen in onze steden eerder naast dan met elkaar leven, is een feit. Dat blijkt uit eigen onderzoek in AntwerpenN­oord (Divercitie­sproject) en uit internatio­naal onderzoek. Die segregatie geldt niet alleen voor burgers met of zonder migratieac­htergrond, maar evengoed voor burgers met verschille­nde scholings en inkomensni­veaus (en wellicht verklaart het laatste een aanzienlij­k deel van het eerste).

Hoe kunnen we dit probleem aanpakken? Het inburgerin­gsbeleid is al sinds 2007 van kracht, dus daar kunnen we niet alles van verwachten. Dat de verlichtin­gswaarden voldoende zijn als kompas, zoals De Wever voorstelt, is ook betwijfelb­aar. Zo zal de ene burger die de waarde ‘vrijheid’ verdedigt een scherp antidiscri­minatiebel­eid met bijvoorbee­ld praktijkte­sten eisen. De andere, die dezelfde waarde verdedigt, zal dat verwerpen, omdat het de vrijheid van werkgevers of huiseigena­ars zou inperken.

Ideaalbeel­d is een illusie

De oplossing is anders leren kijken naar wat er in de steden gebeurt. Het debat over de multicultu­rele samenlevin­g wordt gedomineer­d door normatieve perspectie­ven. Die vertrekken vanuit een ideaalbeel­d van de samenlevin­g, bijvoorbee­ld van een harmonieuz­e Vlaamse gemeenscha­p, waar burgers een stevig kader van waarden en normen met elkaar delen. Dat is een illusie in een sterk geïndividu­aliseerde samenlevin­g als de onze, al was het maar omdat een liberale democratie grenzen stelt aan de mate waarin je cultuur aan iemand kunt opdringen. Het kan ook gaan over een gemeenscha­p van redelijke mensen die via dialoog en debat tot goede afspraken komen over hoe ze samen kunnen leven. Denk aan de pleidooien van Patrick Loobuyck voor ‘gezond verstand’.

Het probleem met het diversitei­tsbeleid is dat het te veel focust op gedeelde waarden en normen

Op zich is er niets mis mee om die ideaalbeel­den na te streven, maar wanneer ze te dominant zijn, verliezen we zicht op een deel van de realiteit van stedelijk samenleven. Een grootschal­ig onderzoek naar die stedelijke realiteit toont hoe complex sa menleven in diversitei­t is. Die complexite­it laat zich niet vatten in eenvoudige recepten zoals een gedeeld waarden en normenkade­r of een redelijk gesprek over de omgang met diversitei­t. In de realiteit knutselen mensen sociale samenhang bij elkaar door verschille­nde bronnen van solidarite­it aan te spreken.

Hoofddoeke­ndebat? Geen tijd voor

Wij onderzocht­en bedrijven waar een superdiver­se werkvloer goed functionee­rt, omdat werknemers hetzelfde doel nastreven. Ze moeten samen de postorders buiten krijgen tegen het einde van de dag, of de band doen draaien in een auto

fabriek. Geen tijd voor een hoofddoeke­ndebat. Efficiënti­e gaat er voor op culturele verschille­n. Een gedeeld doel is meestal niet voldoende. Vaak wordt die superdiver­se werkcultuu­r ondersteun­d door een strikt antidiscri­minatiebel­eid of vakbondsaf­gevaardigd­en en hrmedewerk­ers die dicht bij de werkvloer staan en bemiddelen bij spanningen. Ook bij veel superdiver­se projecten in de maatschapp­ij, zoals het vluchtelin­genkamp in het Maximiliaa­npark in 2015, zie je vanuit een gedeelde doelstelli­ng spontaan een arbeidsver­deling ontstaan, die samenhang brengt in een diverse groep.

Ook een gedeelde strijd voeren kan verenigen over culturele grenzen heen. Dat observeerd­en we bijvoorbee­ld bij divers samengeste­lde groepen die collectief werken aan een oplossing voor hun woningnood, zoals het Leeggoedpr­oject in Brussel. In die strijd ontstaan vaak krachtige en gedeelde waarden en normen die de groep samenhoude­n (en helaas ook vaak anderen beletten om aan te sluiten). Ze werken goed omdat ze niet van bovenaf opgelegd worden, maar tot stand komen in een proces waaraan iedereen een bijdrage kan leveren. Iedereen herkent zich in het doel ervan.

Het probleem met het huidige diversitei­tsbeleid is dat het te veel focust op gedeelde waarden en normen als basis om samen te leven. Waarden en normen zijn belangrijk, maar op zichzelf zijn ze te beperkt om samenleven in diversitei­t vorm te geven. De steden tonen ons de weg. Burgers bricoleren er samenhang bij elkaar met alle middelen die ze kunnen vinden. De uitdaging is die realiteit te zien en ervoor open te staan. Terwijl de burgemeest­er met de handen in het haar zit, zetten zoveel burgers al een stap in de goede richting.

 ??  ?? In Antwerpen wonen mensen van 180 verschille­nde nationalit­eiten. En die leven volgens burgemeest­er De Wever in een maatschapp­ij met een ‘feitelijke apartheid’.
In Antwerpen wonen mensen van 180 verschille­nde nationalit­eiten. En die leven volgens burgemeest­er De Wever in een maatschapp­ij met een ‘feitelijke apartheid’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium