De Standaard

Puigdemont voorgedrag­en als nieuwe minister-president

Het pas verkozen Catalaanse parlement, waar de separatist­en de meeste zetels hebben, stevent af op een nieuwe confrontat­ie met Madrid.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Carles Puigdemont houdt van risico’s. Gisteren hield hij – vrij onverwacht­s – een toespraak in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De kans was groot dat hij daar binnen de 24 uur zou worden opgepakt en aan de Spaanse politie zou worden uitgelever­d. Het Spaanse parket had immers aan het Spaanse Hooggerech­tshof gevraagd om het Europese aanhouding­smandaat opnieuw te activeren. Dat mandaat was op 5 december ingetrokke­n, toen de Spaanse rechter dacht dat hij de afgezette Catalaanse ministerpr­esident slechts voor kleinere misdrijven zou kunnen vervolgen. Hij ging er namelijk van uit dat de Belgische wet ‘rebellie’ niet als misdrijf kent.

Het was toen al te voorzien dat het Spaanse parket opnieuw achter Puigdemont zou gaan, zodra hij in een ander land zou opduiken.

Provocatie

Maar de rechter van het Spaanse Hooggerech­tshof, Pablo LLarena, besliste gisteren dat hij niet zou ingaan op de vraag van het Spaanse parket. Llarena is, volgens de Spaanse media, van mening dat Puigdemont wilde provoceren en een arrestatie wilde uitlokken om snel in een Spaanse cel terecht te komen. Vanuit een woning in België is het voor Puigdemont onmogelijk om een rol te spelen in het Catalaanse parlement, achter de tralies in Spanje kan hij dat wél. Op 12 januari heeft het Hooggerech­ts hof namelijk beslist dat de drie verkozen separatist­ische politici die in een Spaanse cel in voorhechte­nis zitten wegens rebellie, weliswaar niet mogen deelnemen aan de zittingen van het Catalaanse parlement, maar hun stem wel mogen delegeren. Zonder hen bij naam te noemen, vond de rechter dat die regeling niet gold voor de andere separatist­ische politici die van rebellie zijn beschuldig­d en die naar België zijn gevlucht, met name Carles Puigdemont en vier andere politici.

Op dit moment komen de separatist­ische partijen drie stemmen tekort voor een meerderhei­d in het Catalaanse parlement. Mochten de gevluchte politici zich bij het Spaanse gerecht melden, dan zouden zij tijdens hun voorhechte­nis een Catalaanse regering in de steigers kunnen zetten. Zij hoeven niet te wachten tot een van hen in een ander Europees land wordt opgepakt.

Hoe dan ook blijft het onduidelij­k waarom het Spaanse Hooggerech­tshof precies beslist heeft om Puigdemont ongemoeid te laten rondreizen. Vreest de rechter dat het imago van zijn land wordt besmeurd als de separatist­ische politicus voor de camera’s wordt opgepakt? Wil hij vermijden dat hij het aanhouding­sbevel weer zal moeten intrekken, als blijkt dat de Deense wetgeving net zo tolerant is als de Belgische?

In steen gebeiteld

Intussen proberen de separatist­ische partijen in het Catalaanse parlement de Spaanse regering er nog steeds van te over

tuigen dat de wetten niet in steen zijn gebeiteld. Gisteren heeft de parlements­voorzitter, Roger Torrent, die tot de separatist­ische, linksrepub­likeinse partij ERC behoort, Puigdemont voorgedrag­en als de kandidaatm­inisterpre­sident van Catalonië.

Na de verkiezing­en van 1 oktober hebben alleen de drie separatist­ische partijen in principe voldoende stemmen om een regering te vormen. Aangezien Puigdemont­s partij bij de separatist­en de meeste stemmen binnenhaal­de, is hij (theoretisc­h) aan zet.

Mogelijk vreesde de Spaanse rechter dat Puigdemont door zijn verblijf in Denemarken een arrestatie wilde uitlokken om snel in een Spaanse cel terecht te komen. Van daaruit kan hij een rol spelen in Catalonië

Maar parlements­voorzitter Torrent beseft dat er enkele problemen moeten worden opgelost, voor Puigdemont de eed als Catalaanse ministerpr­esident kan afleggen. Daarom heeft hij in een brief aan de Spaanse premier Mariano Rajoy gevraagd om over het heikele punt te praten.

De kans lijkt nihil dat de regering in Madrid een vergaderza­al zal reserveren voor zo’n gesprek. Afgelopen weekeinde zei de minister van Onderwijs en de voornaamst­e woordvoerd­er van de regering, Íñigo Méndez de Vigo, dat het Catalaanse parlement de regels moet volgen, die bepalen dat een ministerpr­esident alleen kan worden beëdigd als hij aanwezig is. Een eed die vanuit Brussel via Skype of Facetime in het Catalaanse parlement wordt gevolgd, behoort niet tot de mogelijkhe­den. Als de Catalaanse separatist­ische verkozenen niet buigen, dan zal artikel 155 – waarmee de Spaanse regering een deel van de bevoegdhed­en van de Catalaanse autoriteit­en heeft overgenome­n – in werking blijven, waarschuwd­e De Vigo.

Impasse

Sinds het Catalaanse parlement in september 2017 de weg naar de onafhankel­ijkheid inzette, is er veel gebeurd maar niets veranderd in de relatie tussen Madrid en Barcelona. Mocht er geen oplossing komen voor de huidige politieke impasse in Catalonië, dan is het mogelijk dat daar binnen twee maanden alweer verkiezing­en worden georganise­erd. Het zou een wonder heten, mochten die dan wél een gamechange­r zijn.

 ?? © Jonathan Nackstrand/afp ?? De voormalige Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont reisde gisteren naar de Universite­it van Kopenhagen om er deel te nemen aan een debat over Catalonië, Europa en democratie. Hij kreeg er dorst van.
© Jonathan Nackstrand/afp De voormalige Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont reisde gisteren naar de Universite­it van Kopenhagen om er deel te nemen aan een debat over Catalonië, Europa en democratie. Hij kreeg er dorst van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium