De Standaard

Nog even uitstel voor ‘concentrat­iekampen’

Bangladesh stelt de terugkeer van duizenden gevluchte Rohingya naar Myanmar even uit. De Rohingya zelf willen niet terug, maar het akkoord tussen beide landen houdt stand.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I ‘Een lachwekken­d akkoord waarmee Myanmar de internatio­nale gemeenscha­p bedot.’ Richard Weir (Human

Rights Watch) is niet mals voor het akkoord tussen Bangladesh en Myanmar over de gedwongen terugkeer van de Rohingya. ‘Dit akkoord moet worden heronderha­ndeld en uitgevoerd onder internatio­naal toezicht’, zegt hij.

Met 650.000 zijn ze intussen, de uitgeputte vluchtelin­gen die vorig jaar uit Myanmar verjaagd werden en nu in Bangladesh in primitieve omstandigh­eden leven. In november sloten beide landen een akkoord (DS 24 november), dat afspreekt hoe ze de vluchtelin­gen binnen de twee jaar terug naar huis willen sturen, maar de Rohingya zelf waren niet eens betrokken bij die bespreking­en. Bangladesh beloofde toezicht door de VN voor hun deel van de operaties, Myanmar aanvaardt dat niet.

Vandaag moesten de repatriëri­ngen beginnen. Maar Abu Kalam, de commissari­s voor vluchtelin­gen in Bangladesh, meldde gisteren dat die start ‘uitgesteld’ is. Hij liet niet weten voor hoelang. ‘De lijst van mensen die teruggestu­urd worden, is nog niet klaar, er zijn nog problemen met verificati­e en de Bengalese transitkam­pen zijn nog niet afgewerkt’, zei hij tegen Reuters.

Getto

Het gaat slechts om uitstel van executie voor de overlevers van de etnische zuivering in Rakhine (Myanmar). Velen van hen willen niet terug. Ze vrezen gevangensc­hap in ‘detentieka­mpen’ in Myanmar. Dat gebeurde eerder al, in 2012, toen een andere groep Rohingyavl­uchtelinge­n in een ‘tijdelijk’ kamp in Sittwe terechtkwa­m. Daar leven ze nog steeds in erbarmelij­ke omstandigh­eden. ‘In dat getto hoorde ik de echo van mijn jeugd’, schreef de Amerikaans­Joodse miljonair George Soros in Newsweek, toen hij Sitt we in 2015 bezocht. Er is geen gezondheid­szorg, geen werk en onvoldoend­e voeding.

Richard Weir verwacht dat ook dit akkoord zal leiden tot opsluiting in ‘openluchtg­evangeniss­en die aan concentrat­iekampen doen denken’. ‘De eerste foto die Myanmar vrijgaf van het nieuwe opvangkamp, toont barakken met daarrond hoge barrières van prikkeldra­ad, en een Chinese vlag naast die van Myanmar op de muren.’

Heropbouw van dorpen

Een groepje Rohingyale­iders in Bangladesh heeft al geproteste­erd tegen de gedwongen terugkeer. Ze willen politieke rechten, erkenning als officiële minderheid en heropbouw van hun dorpen voor ze de grens weer oversteken. Volgens Reuters joeg het Bengalese leger hun bijeenkoms­t uiteen.

Myanmar deed tot nu toe geen enkele belofte om de Rohingya hun burgerrech­ten terug te geven, laat staan stemrecht. Nu krijgen veel Rohingya zelfs geen geboorteak­te. Ze blijven gemarginal­iseerd en onderdrukt. ‘Myanmar voelt zich straffeloo­s, omdat de internatio­nale gemeenscha­p niet reageert’, aldus Weir.

De vraag is hoever Bangladesh zal gaan om de 650.000 vluchtelin­gen weg te krijgen. Jeff Crisp, voormalig topmedewer­ker bij de VNVluchtel­ingenorgan­isatie, is niet optimistis­ch. ‘We zagen hetzelfde in 1978 en 1991, toen Bangladesh de vluchtelin­gen uitdreef via intimidati­e, geweld en het weghouden van voedselhul­p’, schrijft hij op Newsdeeply. ‘Welvarende landen sturen vluchtelin­gen terug. Ontwikkeli­ngslanden nemen daar nota van en vragen zich af waarom zij niet hetzelfde zouden doen.’

‘Eerste foto die Myanmar vrijgaf van nieuw opvangkamp, toont barakken met daarrond hoge barrières van prikkeldra­ad’ RICHARD WEIR Human Rights Watch

 ?? © ap ?? De meeste Rohingya’s in het vluchtelin­genkamp bij Cox’s Bazar willen niet terug.
© ap De meeste Rohingya’s in het vluchtelin­genkamp bij Cox’s Bazar willen niet terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium