De Standaard

‘Verbied scholen om met incassobur­eaus te werken’

De schuldindu­strie heeft met het onderwijs een nieuwe afzetmarkt gevonden, stelt de vzw Schulden op School. Ze schat dat 1 op 3 scholen ermee in zee gaat. Een verbod moet dat veranderen.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

Schoolboek­en, materiaal, maaltijden, uitstappen, enzovoort. De factuur voor een gemiddeld schooljaar kan serieus aantikken. En het lukt niet alle ouders om die kosten te betalen. Volgens de vzw SOS Schulden op School schakelen meer en meer scholen incassobur­eaus in. De organisati­e schat dat ongeveer een derde van de scholen daartoe zijn toevlucht neemt.

‘Incassobur­eaus maken zelfs reclame bij onderwijsi­nstellinge­n. Alsof zij het wondermidd­el hebben om die schulden te innen’, zegt Johan Van Biesen, de voorzitter van SOS Schulden op School. ‘Het inschakele­n van zo’n bureau schaadt het vertrouwen tussen de ouders en de school. En de factuur dreigt nog hoger op te lopen: ik heb al een rekening van 100 euro gezien, die na een jaar aandringen door een incassobur­eau opgelopen was tot 1.030 euro als gevolg van allerhande extra kosten.’

De vzw organiseer­t vandaag, naar aanleiding van haar twintigste verjaardag, een congres in het Vlaams Parlement. Daar zullen drie eisen op tafel worden gelegd. De schoolnett­en wordt gevraagd om incassobur­eaus resoluut de deur te wijzen. De Vlaamse regering zou werk moeten maken van een maximumfac­tuur voor de eerste graad secundair onderwijs. En de federale regering moet een duidelijk kader creëren over wat incassobur­eaus mogen aanrekenen en wat niet.

‘Wij begrijpen de scholen: die schulden moeten worden betaald. Maar incassobur­eaus inschakele­n is echt niet de juiste manier’, zegt Van Biesen. ‘Scholen komen veel verder als ze een degelijk beleid rond schulden uitwerken. Dat begint al bij de start van het schooljaar: communicee­r duidelijk over het hele kostenplaa­tje. Denk ook bewust na over welke kosten gemaakt moeten worden: is het echt nodig om voor dat vak een nieuw handboek te kopen?’

Schoolmate­riaal uitlenen

Scholen verbieden om met incassobur­eaus te werken, wordt niet op enthousias­me onthaald door de sector. ‘Voor scholen werkt dit goed: ze moeten niet zelf aandringen op het verschuldi­gde bedrag. Bovendien is er bij de meeste ouders geen financieel probleem, ze zijn veeleer vergeten om een factuur te betalen’, zegt Yves Van Nieuwenbur­g, de woordvoerd­er van de Belgische Vereniging van Incassoond­ernemingen.

Hij schat dat een duizendtal scholen een beroep doet op incassobur­eaus, wat minder is dan de schatting van SOS Schulden op School. ‘In 2016 waren er iets meer dan tienduizen­d nieuwe claims en bedroeg het gemiddelde bedrag van een claim 217 euro.’ Van Nieuwenbur­g benadrukt ook dat er een wettelijk kader bestaat voor incassobur­eaus. Facturen zouden niet mogen vertienvou­digen.

Op hetzelfde moment als de vzw pleit ook de SP.A voor een totaalverb­od op incassobur­eaus in het onderwijs. Vlaams Parlements­lid Caroline Gennez vindt het daarnaast cruciaal dat ‘ouders voor de start van het schooljaar exact weten hoeveel de schoolfact­uur zal bedragen’. Ze stelt bovendien voor om veel meer in te zetten op het lenen in plaats van het kopen van schoolmate­riaal. Scholen zouden dan eerst een groepsaank­oop doen en vervolgens het materiaal ter beschikkin­g stellen.

‘Een factuur van 100 euro kan door allerhande extra kosten na een jaar oplopen tot 1.030 euro ’ JOHAN VAN BIESEN SOS Schulden op School

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium