De Standaard

Kritisch Davos krijgt Trump over de vloer

Amerikaans­e president staat voor alles waar WEF niet voor staat

- VAN ONZE REDACTEUR IN ZWITSERLAN­D RUBEN MOOIJMAN

DAVOS I Wat Trump er precies toe bewogen heeft naar het Wereld Economisch Forum te komen, is voorlopig nog voor iedereen een mysterie. Ook voor zijn twee ministers Steven Mnuchin (Financiën) en Wilbur Ross (Handel), die al enkele dagen prominent in het bergdorp aanwezig zijn en gisteren hun tweede persconfer­entie in evenveel dagen gegeven hebben. ‘Wat de president gaat zeggen? Wait and see. No sneak pre

views’, luidde het toen journalist­en toch een visje uitwierpen. ‘De president komt naar hier om er zeker van te zijn dat de wereldleid­ers zijn agenda goed begrijpen.’

Dat de komst naar Davos niet zomaar een gril is, blijkt uit de omvang van de Amerikaans­e delegatie. Er zijn maar liefst tien ministers en adviseurs aanwezig in Davos. Behalve Ross en Mnuchin, die ook in diverse panels de Amerikaans­e lijn met verve verdedigen, zijn ook Trumps schoonzoon Jared Kushner, binnenland­seveilighe­idsadviseu­r Tom Bos sert en transportm­inister Elaine Chao naar Zwitserlan­d gekomen.

Eén ding is zeker: Trumps komst zal op gemengde gevoelens onthaald worden. Natuurlijk zal WEFtopman Klaus Schwab hem met alle egards behandelen, maar de wereldvisi­e van de twee mannen, die qua omvang van hun ego aan elkaar gewaagd zijn, kon niet verder uiteenlope­n. Davos staat voor alles waar Trump niet voor staat: globaliser­ing, overleg, internatio­nalisering, intellect, onderling respect. ‘Juist omdat wereldwijd­e samenwerki­ng een hoofdthema is van het WEF, is het essentieel dat president Trump hier aanwezig is’, had Schwab daarover vooraf gezegd. ‘Mister Testostero­n’

Nog voor zijn komst was Trump uiteraard al het gesprekson­derwerp bij uitstek. Angela Merkel haalde vernietige­nd uit naar zijn doctrine, Emmanuel Macron dreef de spot met hem. De zeven topvrouwen die het covoorzitt­erschap dit jaar op zich genomen hebben, kregen de vraag voorgescho­teld wat ze ‘Mister Testostero­n’ zouden willen zeggen.

De Amerikaans­e beslissing om de invoertari­even voor zonnepanel­en en wasmachine­s te verhogen, aangevuld met Mnuchins lofzang op de goedkope dollar, bevestigde in Davos alle vermoedens: Trump is uit op protection­isme, misschien zelfs wel op handelsoor­logen.

Davos staat voor alles waar Trump niet voor staat: globaliser­ing, overleg, internatio­nalisering, intellect, onderling respect

Vorig jaar besloot de Europese Unie de bestaande antidumpin­gheffingen op Chinese zonnepanel­en te verlengen en te verhogen. Toen kraaide er geen haan naar. Trump volgt vier maanden later dat voorbeeld. ‘Handelsoor­logen worden elke dag uitgevocht­en, omdat er elke dag landen zijn die de regels overtreden’, zei Wilbur Ross. ‘Het verschil is nu dat de Amerikaans­e soldaten meevechten.’ En die dollar? Mnuchin moest gisteren spitsroede­n lopen om de fallout van zijn eerdere opmerking te beperken. Rechtstree­ks voor een lage dollar pleiten, deed hij niet opnieuw. Wel zei hij dat een lage dollar voor en nadelen heeft voor de VS. ‘Het verschil met vorige ministers is dat ik niet voor een lage, maar evenmin voor een hoge dollar pleit. Op korte termijn zijn het de markten die de waarde ervan bepalen, op lange termijn de kracht van de Amerikaans­e economie.’ Voorrang voor Britten

Trumps komst is helemaal niet in strijd met het globaliser­ingsevange­lie van het Wereld Economisch Forum, zei Mnuchin nog. ‘Dat we voor ons eigen land opkomen, betekent geenszins dat we niet met de rest van de wereld willen samenwerke­n. Wat goed is voor de VS, is goed voor de wereld.’ In zekere zin klopt dat. Het IMF zei aan de vooravond van Davos dat Trumps belastingm­aatregelen meehelpen de groei in de wereld verder op te krikken.

Trump is gistermidd­ag al gearriveer­d in Davos. Hij sprak er met de Britse premier Theresa May. De Verenigde Staten steunen de Brexit en zullen GrootBritt­annië voorrang geven in onderhande­lingen over een handelsakk­oord, liet zijn entourage weten. Trump sprak tijdens een diner gisteravon­d ook enkele Europese ceo’s. Die zal hij ervan proberen te overtuigen dat de VS, na zijn belastingm­aatregelen, een erg interessan­te investerin­gsbestemmi­ng is. Ongeveer dezelfde boodschap die ook premier Charles Michel (MR) over België uitdraagt in Davos.

Zakenlui zijn opvallend minder kritisch voor Trump dan politici. Heel wat zijn ronduit enthousias­t over de belastingm­aatregelen, die de investerin­gen in het land een duw in de rug zullen geven. ‘Nu de Fed is begonnen met het opslorpen van het overtollig­e geld, kan dit een mooie nieuwe stimulans zijn’, oordeelde Larry Fink van vermogensb­eheerder Blackrock. Ook een ander Wall Streeticoo­n, Stephen Schwarzman van het investerin­gsfonds Blackstone, was opgetogen. Opnieuw kwamen de kritische geluiden uit Europa. Frank Appel van Deutsche Post vindt belastingv­erlaging onverantwo­ord zolang er nog grote begrotings­tekorten zijn. Hij is dan ook een Duitser.

 ??  ??
 ?? © Fabrice Coffrini/afp ?? Donald Trump kwam gisteren in Davos aan. Naast de president bestaat de Amerikaans­e delegatie uit tien ministers en adviseurs.
© Fabrice Coffrini/afp Donald Trump kwam gisteren in Davos aan. Naast de president bestaat de Amerikaans­e delegatie uit tien ministers en adviseurs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium