De Standaard

‘Je kunt empathie ook prachtig vinden’

Migratieex­pert Leo Lucassen over Gutmensche­n en open grenzen

- RUUD GOOSSENS FOTO PATRICK POST

Het was een welgemikte splinterbo­m van Bart De Wever. In een opiniestuk in De Morgen ging de NVAvoorzit­ter deze week dieper in op de mensenkett­ing waarmee enkele duizenden actievoerd­ers zondag een politieope­ratie in het Brusselse Maximiliaa­npark probeerden te voorkomen. Hij haalde uit naar de ‘industrie van linkse advocaten, ngo’s en activisten’ die het opneemt voor transmigra­nten en daarmee de facto een opengrenze­nbeleid zou verdedigen. Volgens De Wever is dat incompatib­el met het behoud van de sociale zekerheid. Hij vroeg ‘links’ om ‘eindelijk’ te beslissen: open grenzen of de welvaartss­taat.

‘Onzin’, noemt Leo Lucassen die keuze woensdagav­ond meteen als ik hem aan de telefoon vraag om een interview. Hij is een van de belangrijk­ste Nederlands­e migratieex­perten. Lucassen is onderzoeks­directeur aan het Internatio­naal Instituut voor Sociale Geschieden­is in Leiden. Hij heeft net een lang essay over het migratiebe­leid afgerond, vertelt hij, in opdracht van de Wetenschap­pelijke Raad voor het Regeringsb­eleid. Dat verschijnt in april, samen met een tekst van Paul Scheffer, die andere Nederlands­e migratiesp­ecialist. Niet dat de twee heren op dezelfde lijn zitten. Maar daarover later meer.

We zien mekaar een dag later in een Leidens café. Lucassen heeft de tekst Van De Wever ondertusse­n gelezen. Hij vraagt zich af waarom de NVAvoorzit­ter niet anders reageerde. ‘Je zou het als politicus ook prachtig kunnen vinden dat mensen nog empathie kunnen opbrengen voor het leed van anderen. Voor stakkers die nauwelijks toegang hebben tot onze sociale voorzienin­gen. Natuurlijk is zo’n actie geen structurel­e oplossing. Maar daarom moet je die mensen toch niet wegzetten als naïef ?’

‘Helemaal onzinnig vind ik de conclusie van De Wever: dat dit eigenlijk een pleidooi voor open grenzen is. Ik ken nauwelijks iemand die dat idee nog verdedigt. Europa kan de ellende van de hele wereld niet op zich torsen. Dat zou niet alleen onze samenlevin­gen maar ook die van hen ontwrichte­n. En dat vraagt dus ook niemand. Soms doen mensen ook gewoon iets uit mededogen.’ De actievoerd­ers probeerden een politieact­ie te beletten. Vindt u dat aanvaardba­ar?

‘Ja. Je kan zowel om humanitair­e als om politieke redenen zeggen: die transmigra­nten moeten met rust gelaten worden. Daarmee zeg je niet dat de hele wereld welkom is in Brussel. Je toont je bezorgdhei­d om mensen die hier nu eenmaal zijn gearriveer­d en wellicht niet meteen weg zullen zijn. We weten allemaal dat hen terugsture­n, ondanks alle stoere

verklaring­en, vaak onmogelijk is. Ik kan me ook voorstelle­n dat mensen, na de berichten over mogelijke martelinge­n in Soedan, twijfelen of de regering wel zorgvuldig genoeg handelt. Dan mag je in een democratie, zolang je de wet respecteer­t, actie voeren.’ De Wevers stelling is dat onze welvaartss­taat dreigt te kapseizen door de migratie. Is dat een terechte vrees?

‘Als je kijkt naar het aantal vluchtelin­gen en migranten die de afgelopen jaren in Europa zijn gearriveer­d, zeg ik: dat kunnen we perfect aan. Op basis van onderzoek kan ik ook niet concludere­n dat er in de komende jaren een overrompel­ing zit aan te komen. Er wordt vaak gezegd dat er “miljoenen Afrikanen” naar Europa zullen komen. Ik begrijp niet waar men dat haalt. De cijfers sinds het begin van de jaren negentig tonen dat de irregulier­e migratie vanuit Afrika vrij stabiel is. Het gaat gemiddeld om 150.000 tot 200.000

mensen per jaar. Dat is een fractie van de bevolking van de Europese Unie (ongeveer een half miljard

mensen, red.). Europa wordt echt niet overspoeld.’

‘Wist u trouwens dat minstens 80 procent van de mensen die vanuit zwart Afrika naar boven trekt helemaal niet naar Europa wil? Ze willen in het noorden van Afrika aan de slag. Het beeld als zou er een horde lemmingen naar hier onderweg zijn, klopt gewoon niet. Maar die inzichten bereiken de publieke opinie nauwelijks. Daar dragen politici een belangrijk­e verantwoor­delijkheid.’ Ook specialist­en, zoals Paul Scheffer, voorspelle­n een grote toestroom uit Afrika.

‘Met alle respect, maar Scheffer is geen specialist. Hij is een opinierend essayist, met een uitstekend­e pen. Maar hij doet geen onderzoek naar deze kwestie. Het stoort me dat hij zo vaak met stropoppen werkt: “Het kan toch niet zijn dat de grenzen van Europa volledig

lek zijn...” Natuurlijk niet, maar wie zegt dat dan? Ik kijk liever naar de cijfers. Wel, zelfs in 2015 (toen er een miljoen vluchtelin­gen naar Europa kwam, red.) waren die niet uitzonderl­ijk. De toestroom toen was vergelijkb­aar met de jaren negentig. En die migratiego­lf heeft Europa, financieel noch cultureel, ontwricht. Kijk naar Duitsland. Dat is een van de meest bloeiende economieën ter wereld.’ De NVA stuurde de afgelopen dagen op Facebook rond dat een nietwester­se migrant de Nederlands­e staat gemiddeld 43.000 euro kost. Klopt dat?

‘Ja, al is het een verouderd cijfer. Het komt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau uit 2003. En het is een gevolg van de arbeidsmig­ratie uit de jaren zestig en zeventig. Om te beginnen waren de Turken en de Marokkanen, die toen naar WestEuropa zijn gekomen, erg laaggescho­old. Maar er heeft nog iets gespeeld.

Die mensen lieten eind jaren zeventig, begin jaren tachtig hun gezinnen overkomen. Dat was een zeer onfortuinl­ijke timing. Op dat moment begon er net een lange recessie die vooral de sectoren trof waar de Turken en Marokkanen in actief waren. Meer dan de helft van de gastarbeid­ers had in het midden van de jaren tachtig geen baan meer. Dat heeft een bom geld gekost. Maar daaruit kan je niet concludere­n dat moslimmigr­atie sowieso problemati­sch is.’ Wie zegt dat?

‘Ik vind dat mensen als Scheffer bij ons of Mark Elchardus bij jullie aardig in de buurt komen. Bij Elchardus is het allemaal

doom and gloom. Hij trekt culturele conclusies waar ik voor pas. Moslims lijken bij hem, vooral wegens hun religie, gedoemd om vreemden te blijven in onze samenlevin­g. Terwijl uit onderzoek blijkt dat grote delen van die gemeenscha­p het helemaal niet slecht doen.’ Neen?

‘De vluchtelin­gen die in de jaren negentig uit Irak, Afghanista­n en Iran zijn gearriveer­d, doen het veel beter op de arbeidsmar­kt. Aanvankeli­jk hadden ook die mensen het erg moeilijk, maar na ruim tien jaar kwamen ze wel aan de bak. Dat had er onder meer mee te maken dat ze aanvankeli­jk niet móchten werken. Nu is ongeveer 55 procent aan de slag, tegenover 70 procent van de gemiddelde Nederlande­rs. Hun kinderen doen het vaak ook goed op school. Het is de verklaring voor het feit dat het Centraal Planbureau in 2011 met een nieuw cijfer kwam. Een nietwester­se migrant kost de staat nog maar 36.000 euro.’

‘Mijn punt is dus dat je de vluchtelin­gen die nu aankomen niet zomaar kan vergelijke­n met de Turken en de Marokkanen uit de jaren zestig en zeventig. Ook bij deze groep zal het resultaat gemengd zijn. Maar dat zal niet in de eerste plaats bepaald worden door hun religieuze achtergron­d, wel door het opleidings­niveau van de eerste generatie. En het zal afhangen van hoe wij hun ontwikkeli­ng facilitere­n. Zorgen we ervoor dat zij hun kwaliteite­n kunnen ontplooien?’ Scheffer citeerde onlangs cijfers uit een Duits onderzoek over de vluchtelin­gen die in 2015 arriveerde­n. Hij zei onder meer dat de werklooshe­id tot 2020 met 1,5 procent stijgt.

‘En daar heeft hij gelijk. Maar we moeten wel een beetje realistisc­h blijven. Die mensen moeten eerst hun leven weer op het spoor krijgen. Een taal leren. Een netwerk opbouwen. Dat lukt niet in twee jaar tijd. Daar heb je zeker tien jaar voor nodig. En dat kost geld. Als je niet snel investeert in taalonderw­ijs en activering, kost het je achteraf nog meer.’ Maar verdienen doe je er niet aan?

‘Merkel heeft in 2015 gedaan wat een politicus toen moest doen. Tenzij we het normaal vinden dat we mensen laten creperen. Zoals nu in Griekenlan­d’ ‘Vluchtelin­gen zijn geen businessca­se. We hebben de Conventie van Genève in de jaren vijftig niet afgesloten om er zelf beter van te worden’ ‘Bij Elchardus is het allemaal doom and gloom. Moslims lijken bij hem, vooral wegens hun religie, gedoemd om vreemden te blijven in onze samenlevin­g’

‘Nee. Ik denk dat er in 2015 te optimistis­che boodschapp­en zijn verspreid over de economisch­e meerwaarde van vluchtelin­gen. Ik geloof niet dat ze een oplossing zijn voor de vergrijzin­gsprobleme­n. Maar dat is geen reden om die mensen niet meer op te vangen. Vluchtelin­gen zijn geen businessca­se. We hebben de Conventie van Genève in de jaren vijftig niet afgesloten om er zelf beter van te worden.’ Hoe kijkt u nu eigenlijk terug op de beslissing van Angela Merkel in 2015 om de grens tussen Oostenrijk en Duitsland te openen?

‘Ze had geen andere keuze. Merkel constateer­de dat er honderddui­zenden mensen in Europa waren gearriveer­d die in een afschuweli­jke situatie zaten. Zij heeft beslist: we moeten iets voor hen doen. En dus heeft ze tijdelijk de grens geopend voor wie vastzat in de OostEurope­se modder. Maar ze heeft nooit gezegd dat iedereen welkom was. Men heeft het achteraf zo geframed, maar het klopt niet. Ze heeft gedaan wat een politicus met verantwoor­delijkheid­sgevoel toen moest doen.’

‘Tenzij we het normaal vinden dat we mensen gewoon laten creperen. Zoals we dat nu al twee jaar lang doen met de 50.000 mensen die vastzitten in Griekenlan­d. Waarom doen we niets voor die mensen?’ Zegt u maar.

‘Omdat politici in de rest van Europa denken dat het in hun eigen belang is. Als ze in Griekenlan­d zitten, hebben wij er geen last van. Dat is de redenering.’ En daarom sluit Merkel nu ook migratiede­als met dubieuze Afrikaanse regimes. De buitengren­zen van Europa worden zo ver mogelijk opgeschove­n. Zelfs wanneer dat betekent dat er in Libië gemarteld wordt.

‘Ik begrijp dat haar politieke krediet in Duitsland na 2015 op was. Maar we zitten daar in Afrika wel te marchander­en met mensenrech­ten waarmee we onszelf zo graag op de borst kloppen. We grijpen zelfs in op de internAfri­kaanse mobiliteit: mensen kunnen niet meer zomaar van het zuiden naar het noorden van de Sahara trekken. En daar betalen wij voor. Het heeft tal van averechtse effecten. Volgens nogal wat onderzoeke­rs sterven er tegenwoord­ig meer mensen in de woestijn dan in de Middelland­se Zee.’

‘Misschien is het storendste nog wel dat iedereen daar over zwijgt. Politici zeggen alleen dat er geen migranten meer opduiken. Dat ze dan op zijn minst open kaart spelen: dit is de keerzijde van ons beleid, we weten dat maar we trekken ons er niets van aan.’ Wat vond u van de kritiek op de reddingsop­eraties van een aantal ngo’s op de Middelland­se Zee? Onze staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie zei dat die actie een aan

zuigeffect creëerde. Klopt dat?

‘Op basis van het onderzoek dat nu voorligt, valt dat niet hard te maken. Je waagt je leven niet op een bootje, omdat je denkt dat je zal worden opgepikt door een ngo. Daarvoor is je land verlaten een te ingrijpend­e beslissing. Weet u, die organisati­es stelden gewoon vast wat iedereen kan vaststelle­n: dat de Middelland­se Zee al jaren de dodelijkst­e grens ter wereld is. Sinds 2003 zijn er tussen de 30.000 en 40.000 mensen verdronken. Meer dan er tussen Mexico en de Verenigde Staten om het leven kwamen. Dan vind ik het iets te ingewikkel­d om tegen de ngo’s te zeggen dat ze zich niet mogen moeien.’ Stel dat u het voor het zeggen had: wat zou u doen? ‘Waarom proberen we niet eindelijk een systeem van legale ar beidsmigra­tie op poten te zetten? Volgens mij is dat mogelijk zonder onze welvaartss­taat af te breken. We kunnen beslissen om nieuwkomer­s pas toegang te geven tot onze sociale zekerheid als ze eerst hebben bijgedrage­n. Zo leg je een grens rond de welvaartss­taat, eerder dan rond ons territoriu­m. Overigens begrijpen de meeste migranten dat ook perfect.’

‘En dat moet je dan natuurlijk niet meteen voor de hele wereld toestaan. Je zou kunnen beginnen met een aantal landen aan de grens van de Unie. Waarom beginnen we daar niet eindelijk mee te experiment­eren?’ Over legale arbeidsmig­ratie wordt al lang gesproken, door veel specialist­en. Waarom komt het er niet van? ‘Omdat het politiek heel lastig ligt. De OostEurope­anen krijg je niet mee, hoewel ze ook daar met stevige tekorten op de arbeidsmar­kt zitten. En ook bij ons ligt het moeilijk, zeker na de migratiecr­isis van 2015. Politici vrezen een ongecontro­leerde instroom. Of ze zeggen dat we eerst onze eigen werklozen een job moeten geven.’ Is dat niet begrijpeli­jk?

‘Ja. Maar het klopt niet. Er zijn heel wat laagbetaal­de, lichamelij­k zware banen die we gewoon niet ingevuld krijgen.’ Waarom ligt die migratiekw­estie nu zoveel gevoeliger dan in de jaren negentig? Heeft het ermee te maken dat er toen vooral mensen uit exJoegosla­vië asiel aanvroegen? Dat het om Europeanen ging?

‘Nee, want het klopt niet. Ik ben onlangs in de cijfers van Eurostat gedoken: ook in de jaren negentig kwam maar één op de vier

vluchtelin­gen uit Europa. De meeste mensen kwamen toen uit het MiddenOost­en of uit het oosten van Afrika. Daar zit het verschil niet.’ Waar dan wel?

‘Ik denk dat de aanslagen op 9/11 een belangrijk kantelpunt waren. Ik maak me ook zorgen over het moslimterr­orisme. En ik ben heel blij dat de veiligheid­sdiensten heel alert zijn. Maar ik blijf ook zeggen dat er zich maar een probleem stelt met een klein deel van de moslimgeme­enschap. De meeste moslims maken zich nog meer zorgen over die aanslagen dan wij. Zij weten dat de gevolgen voor hen altijd het grootst zijn, ook al hebben ze er niets mee te maken.’ In uw boek ‘Voorbij Fort Europa’ maakt u de vergelijki­ng met de manier waarop de Joden behandeld werden in de jaren dertig. Dat is een stevige stelling.

‘Ik zie parallelle­n, ja. Er wordt gezegd dat de moslims de boel willen overnemen. Dat ze een geheime oorlog voeren. En dat ze zich nooit willen integreren. Een hele groep mensen wordt weggezet als gevaarlijk, terwijl ze maar één ding gemeen hebben: dat ze uit een islamitisc­h land komen. Ik zie daar een stigmatise­ringsmecha­nisme dat vergelijkb­aar is met het vooroorlog­se antisemiti­sme. Toen werden ook alle Joden op één lijn gezet. En ik vind het mijn plicht als historicus om daarvoor te waarschuwe­n.’

 ??  ??
 ?? © belgaimage ?? ‘Sinds 2003 zijn er tussen de 30.000 en 40.000 mensen verdronken. Dan vind ik het iets te ingewikkel­d om tegen de ngo’s te zeggen dat ze zich niet mogen moeien.’
© belgaimage ‘Sinds 2003 zijn er tussen de 30.000 en 40.000 mensen verdronken. Dan vind ik het iets te ingewikkel­d om tegen de ngo’s te zeggen dat ze zich niet mogen moeien.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium