De Standaard

Publiek houdt dus wel van mannelijke erotische fantasieën

-

Hij is een weinig bek ende figurant in de Griekse mythologie, maar in de afgelopen week was hij een kleine bee tje wereldnieu­ws. De verleideli­jke jongeman Hylas, volgens de overle vering een knecht van H ercules, werd destijds door een stel naakte nimfen in een vi jver gelokt, waarna nooit meer iets van hem vernomen werd.

Niet meteen een scène waar vrouwen #MeToo onder zouden ze tten, maar de M anchester Gallery haalde he t schilderij een week geleden toch lie ver weg uit haar vaste collectie. De schilder, John Williams Waterhouse, had zich in 1896 wat te veel laten meeslepen door zijn esthetisch­e fantasieën rond vrouwelijk schoon, en in he t feministis­che reveil van vandaag past zulks nie t meer. Dat leek althans de boodschap van curator Clare Gannaway, die bekende dat ze beschaamd was het schilderij niet eerder te hebben verwijderd. ‘ We hebben verzuimd er goed over na te denk en’, zei ze.

In de Galler y hangen wel meer van zulk e schilderij­en, gemaakt naar de geest van de prerafaëli­eten. Meteen leek een Nieuw P uritanisme gearriveer­d, en de Britse media wijdden de afgelopen dagen ste vige opiniestuk­ken aan de vraag of oude vic toriaanse mannen dan geen recht hadden op wat sof tporno, en of we deze ac tuele reflex van ar tistieke correcthei­d dan ook nog eens op he t verleden moeten toepassen?

Gisteren werd he t schilderij teruggehan­gen, niet het minst omdat veel bezoek ers hun ongenoegen kenbaar gemaakt hadden. Het museum legde uit dat de ti jdelijke verwijderi­ng een onderdeel be trof van een project van de hedendaags­e kunstenare­s Sonia Boyce. Door he t weg te nemen, hoopte men het publiek te laten reageren en een disc ussie over de rol van vrouweli jk naakt op te roepen. Geweldig gelukt, vindt he t museum.

 ?? © rr ?? ‘Hylas en de nimfen’, 1896.
© rr ‘Hylas en de nimfen’, 1896.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium