De Standaard

Duitse coup bij Brussels Airlines

Lufthansa vervangt de Belgische ceo van Brussels Airlines door een Duitse. Zo verliest de Belgische maatschapp­ij opnieuw een stukje van haar eigenheid.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Lufthansa heef t de eerste de beste kans aangegrepe­n om het Belgische management bij Brussels Airlines aan de deur te zetten. Sinds dit jaar beschikk en de Belgische bestuurder­s immers niet langer over een ve torecht. Door het ontslag van ceo Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker verliest de lucht vaartmaats­chappij opnieuw een stukje van haar onaf hankelijkh­eid.

Begin 2017 werd Luf thansa de volledige eigenaar van Brussels Airlines. Het bracht de Belgische maatschapp­ij onder bij zijn dochter Eurowings, die gespeciali­seerd is in pointtopoi­ntverbindi­ngen. Gustin verze tte zich de voorbi je maanden steeds nadrukk elijker tegen een volledige integratie in Eurowings, omdat hi j vond dat Brussels Airlines zijn eigen model moest blijven behouden. Behalve als een maatschapp­i j me t lagekosten­vluchten opereer t he t ook als een hub, waar passagiers samengebra­cht worden voor langeafsta­ndsvluchte­n naar NoordAmeri­ka, I ndia en vooral Afrika.

Zijn verze t heef t Gustin nu moeten bek open. De raad van bestuur besliste dat hi j tegen 31 maart zijn koffers moet pakken. Hij wordt vervangen door de Duitse Christina Foerster, het enige lid van de huidige driekoppig­e directie dat mag aanbli jven.

Gustins krediet bij de Duitsers slonk ook doordat de resultaten tegenviele­n. V olgens onze informatie boekte Brussels Airlines vorig jaar 15 miljoen euro winst. Lufthansa had op 50 miljoen gehoopt. Dat precies F oerster in haar huidige functie verantwoor­delijk was voor de ink omsten, wordt haar in Duitsland blijkbaar niet aangewreve­n.

Eurowings maakte vooralsnog geen strategiew­ijziging voor Brussels Airlines bekend. ‘Brussels Air lines zal blijven groeien’, verzekerde Eurowingsc­eo Thorsten Dirks gisteren in een persberich­t. Dat betekent: meer vluchten en meer piloten en cabinepers­oneel. Maar de Duitsers hebben intern ook duidelijk gemaakt dat er een kostenbesp­aring moe t komen op de centrale diensten. De vakbonden zijn er allerminst gerust in. Etienne Davignon, medevoorzi­tter van de holding boven Brussels Airlines, sust. ‘Er is geen sociaal plan op komst, geen bloedbad.’

In oktober 2016 landde Foerster in Brussel. Toen al stond he t in de sterren geschreven dat ze ooit ceo van Brussels Airlines zou worden. Foerster was nie t de minste. Bij Lufthansa was ze verantwoor­delijk voor he t netwerk: op welke bestemming wordt gevlogen, met welke vliegtuige­n en waar wordt de concurrent­ie opgevoerd? ‘ Een zeer strategisc­he func tie’, zegt een betrokkene.

Bij Brussels Airlines werd ze verantwoor­delijk voor de commerciël­e departemen­ten: de verkoop van tickets, de marketing, de dienstverl­ening op de vluchten en de klantendie­nst. Haar komst deed de top van Brussels Airlines ongemakkel­ijk op de stoel schuiven. Niet omdat ze Duits was, want diegene die ze ver ving, was dat ne t zo goed. M aar haar voorganger L ars Redeligx werd wel beschouwd als ‘ een van de Belgen’. Dat overkwam Foerster niet. Ze ging dan wel in Brussel wonen, maar ze bleef gelden als een ver trouweling­e van Luf thansatopm­an Carsten Spohr.

Duitse antenne

‘Ze is een openminded en uiterst profession­ele manager met ruime er varing in de luchtvaart­sector en toerisme’, kondigde Gustin haar k omst destijds aan. Toch kon hij haar aanwezighe­id maar matig appreciëre­n. Hij beschouwde haar als de Duitse antenne in de Belgische direc tiekamer. De relatie werd er nie t beter op toen niet Gustin, maar F oerster midden vorig jaar vice voorzitter werd van Eurowings.

Brussels Airlines was tussen 2008 en 2016 maar voor 45 procent eigendom van Luf thansa. Sinds begin 20 17 bezitten de Duitsers 100 procent. De mogelijkhe­id om alle aandelen te kopen, hadden ze immers in 2008 bi j de instap bedongen. Lufthansa bracht Brussels Airlines onder bi j zijn lagekosten­dochter Eurowings.

Dat precies Foerster in de raad van bestuur van Euro

Zelfstandi­g zoals Swiss en Austrian

Lufthansa maakte er nooit een geheim van dat Brussels Airlines zich zou moe ten inpassen in de Eurowingsl­ogica: directe vluchten in Europa met lage kosten. Ook Brussels Airlines biedt dergeli jke vluchten aan, maar he t doet méér: het is ook een hub waar passagiers van overal ter wereld samengebra­cht worden voor langeafsta­ndsvluchte­n naar NoordAmeri­ka, India en vooral Afrika. Dat hubmodel past niét in Eurowings, en is voorbehoud­en voor Luf thansa en zijn dochters Swiss en Austrian.

Aanvankeli­jk verdedigde Gustin het Eurowingsm­odel, omdat hij daarin een mogelijkhe­id zag om te groeien. Maar de voorbije maanden keerde Gustin zijn kar en pleit te hij voluit voor een nie tintegrati­e in Eurowings en een zelfstandi­g model zoals Swiss en Austrian. Voor Gustin viel he t erg zwaar om de eigenheid van Brussels Airlines te moe ten opgeven. Hij bouwde de Belgische maatschapp­ij al van bi j de star t uit, als consultant bi j Arthur D. Little, en schreef he t eerste businesspl­an. Hij staat ook al sinds 2008 aan he t hoofd van de luchtvaart­maatschapp­ij.

Het verzet viel bi j Lufthansa en zeker bij Eurowings in slechte aarde. ‘ Er was geen plaats voor twee hanen op een mesthoop’, zegt een be trokkene, doelend op Gustin en Eurowingsc­eo Thorsten Dirks.

Hoever Foerster zal meestappen in he t Eurowingsv­erhaal, is koffiedik kijken. Met een Duitse nuchterhei­d bekeken is he t begrijpeli­jk om komaf te maken met de naam Brussels Airlines. Die naam is immers vooral bekend in België en Afrika, maar niet in de rest van Europa. Al

‘Er was geen plaats voor twee hanen op een mesthoop’

 ?? © belga ?? Christina Foerster (centraal) verhuisde al in oktober 2016 van Lufthansa naar Brussels Airlines. Het stond in de sterren geschreven dat ze ooit ceo zou worden.
© belga Christina Foerster (centraal) verhuisde al in oktober 2016 van Lufthansa naar Brussels Airlines. Het stond in de sterren geschreven dat ze ooit ceo zou worden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium