De Standaard

HELP, DE BEURZEN KLEUREN PLOTS ROOD!

Na de forse verliezen van vorige week doken de beurzen gisteren opnieuw lager. Het begin van een gezonde marktcorre­ctie? Of de aanloop naar een heuse beurskrach?

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Is dit he t langver wachte keerpunt op de financiële markten? Nadat Wall Street vrijdag zijn slechtste handelsdag in 20 maanden had beleefd, eindigden gisteren ook de Aziatische beurzen in het rood en gingen in Europa zowat alle aandelenbe­urzen meer dan 1 procent lager. De Bel20 verloor 1,38 procent. Sinds het hoogtepunt van dit jaar is de Bel20 al 4,3 procent achteruitg­egaan. W all Stree t ging gisteren opnieuw fors lager – de Dow Jones verloor ruim vier procent.

‘Tja, ooit moest er een einde komen aan de sti jging. Wegens de fear of missing out bleven institutio­nele beleggers maar aandelen bijkopen. Daardoor was de markt e xtreem overingek ocht’, zegt Philippe Gijsels, marktstrat­eeg van BNP P aribas Fortis.

Peter V anden H oute, hoofdecono­om van ING België, zit op dezelfde lijn. ‘ Ik kan nie t in een glazen bol ki jken, maar he t is duidelijk dat heel wat beleg gers voor he t eerst sinds lang winst willen nemen. Ik sluit een koerscorre­ctie van 5 tot 10 procent niet uit.

Naar de redenen voor de plotse marktcorre­ctie is het nog wat zoeken. Al schuiven de meeste waarnemers drie spelbrek ers naar voren: de stijgende rente in de VS, de vrees voor oplopende inflatie en de groeiende vrees voor een bli jvend lage dollar en toenemend protection­isme.

Stijgende rente

Al enige weken is een verkoopgol­f aan de gang van Amerikaans­e staatsschu­ld. Daardoor gaat op de obligatiem­arkt de rente op Amerikaans­e staatsleni­ngen omhoog. Gisteren bereikte de rente op de tienjarige staatsleni­ng 2,88 procent. Dat is het hoogste peil in vier jaar. Nog begin januari stond deze rente op 2,40 procent. Steeds meer waarnemers zien daarin het einde van een dalende trend die al duurt sinds 1982, zoals obligatiek­oning Bill Gross vorige maand al voorspelde. ‘N aarmate de rentes stijgen, worden aandelen onaantrekk­elijker’, leg t V anden H oute uit.

Hogere inflatie VS

De oplopende rente hangt samen met de toenemende inflatie angst in de VS. De werkgelege­nheid in de V S bleek in januari sneller gegroeid dan ver wacht. Er kwamen 200.000 nieuwe banen bij, in plaats van de 180.000 die waren verwacht. En het gaat al erg goed met de Amerikaans­e economie, die al sinds 2010 bezig is aan een vri jwel onafgebrok­en expansie. Voor dit jaar verwachten veel economen opnieuw groei, tot wel 3 procent. En daar kwam vorig jaar in december ook nog eens het grote belastingp­lan van Trump bij, dat de economie nog verder stimuleer t.

En dus is de ver wachting dat de Fed zal ingrijpen. Een hogere inflatie is vaak een reden om de teugels van het monetaire en fiscale beleid aan te halen. Dat moet oververhit­ting van de economie voork omen en de lonen matigen om een loonprijss­piraal te voorkomen. De verwachtin­g is daardoor dat de Fed de rente in de VS mogelijk sneller en vak er gaat verhogen dan verwacht. ‘ In plaats van drie k eer houden de markten nu rek ening me t vier renteverho­gingen in de V S dit jaar’, aldus Gijsels.

Vrees voor valutaoorl­og

Tegelijk met die stijgende rente verliest de dollar aan kracht: tegenover de euro bereikte de Amerikaans­e munt een koers van 1,25 dollar per euro, tegen 1,20 begin dit jaar . Een jaar geleden was dat nog 1,05 dollar . Een beleid dat lijkt aangestuur­d vanuit Washington. In Davos sprak de Amerikaans­e minister van Financiën, Ste ven M nuchin, zich opmerkelij­k fors uit voor een zwakkere dollar, en hij werd nauwelijks gecorrigee­rd door president Trump. Wat de vrees voor een valutaoorl­og doet toenemen. De beweging van de dollark oers leidt aan weerskante­n van de Atlantisch­e Oceaan tot ongewenste effecten. In Europa, waar de inflatie nog steeds maar 13, procent bedraagt, maakt een duurdere euro dat de gewenste stijging van de inflatie langer uitbli jft.

‘Dat kan betekenen dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich gedwongen kan zien een normaliser­ing van het beleid (het stoppen met aankopen van staatsleni­ngen en he t verhogen van de rente) langer uit te stellen. Nie t alleen me t woorden, maar misschien ook met daden’, voorspelt Vanden Houte.

 ?? © reuters ?? De beurs van New York (onder) sloot gisteren weer met verlies, nadat ze vrijdag haar slechtste handelsdag in 20 maanden had beleefd. Ook in Europa (boven: Frankfurt) viel weinig vreugde te rapen.
© reuters De beurs van New York (onder) sloot gisteren weer met verlies, nadat ze vrijdag haar slechtste handelsdag in 20 maanden had beleefd. Ook in Europa (boven: Frankfurt) viel weinig vreugde te rapen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium