De Standaard

WAAKZAAMHE­ID MAG NIET VERSLAPPEN

- BART BRINCKMAN

Het proces tegen Salah Abdeslam vormt een nieuw hoogtepunt in de bestri jding van he t terrorisme. De ergste jaren van de islamterre­ur li jken achter de rug . Met de implosie van he t ISkalifaat ebt de ac ute dreiging weg. Er ver trekken geen Syriëstrij­ders meer. Op enkele uitzonderi­ngen na zakt he t terreurniv­eau naar twee. Gefaseerd verdwijnen veel militairen uit he t straatbeel­d.

De aanslagen verplichtt­en België om voor he t eerst sinds het einde van de K oude Oorlog aan te knopen met een veiligheid­sc ultuur. Het vergde heel wat in vesteringe­n om de werking van politie en inlichting­endiensten na jaren van besparinge­n weer op niveau te brengen. Ook de we tgeving werd verstrakt. Dat ging gepaard met fundamente­le disc ussies. ‘ In naam van de Verlichtin­g neemt de regering maatregele­n die verworvenh­eden van de Verlichtin­g op de helling zetten’, hekelde strafpleit­er Joris Van Cauter nie t zonder reden.

Het scheelde nie t veel of de ijver van de we tgevende macht was ontspoord. Voorstelle­n zoals gewapend bestuur (me t de burgemeest­er als onderzoeks­rechter), de in voering van een staat van beleg of een beperking van de vri jheid van meningsuit­ing haalden het gelukkig nie t. Toch wrongen diverse terrowette­n met de grondwe ttelijk vastgelegd­e vrijheden. Het overkwam de regering opnieuw, toen he t ontwerp op de woonstbe treding in de Kamer strandde.

Dit dipje van de terroconju­nc tuur mag geen aanleiding zijn om struc turele maatregele­n in vraag te stellen. In die zin waarschuwt een rappor t van he t Egmontinst­ituut terecht voor een ‘ counterter­rorismemoe­heid’. Aanhoudend­e investerin­gen in de veiligheid­sdiensten zijn nodig om in de toek omst alerter te reageren op een nieuwe opstoot. Ook de Syriëstri jders en hun familie die op een of andere manier terug in België raken, blijven een belangrijk aandachtsp­unt.

Met het wegebben van he t rechtstree­kse ge vaar komt er gelukkig ti jd vrij om de verschille­nde programma’s die radicalise­ring willen de tecteren en aanpakken, op hun merites te beoordelen. De samenle ving moet alert blijven voor individuen die zich volledig af keren van de maatschapp­ij. De zoektocht naar de struc turele oorzaken van ge welddadige vormen van radicalise­ring en extremisme moet onverminde­rd doorgaan. Factoren zoals sociaal isolement en marginalis­ering , die in onze contreien het bedje hebben gespreid voor de succesvoll­e mobilisati­e door he t jihadisme, verdienen alle aandacht. Het vals ge voel van veiligheid mag nie t terugkeren.

Wegebben van acute dreiging nodigt uit om in de diepte te werken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium