De Standaard

Tarik Fraihi van Ocad naar Groen

-

Filosoof Tarik Fraihi wordt de nieuwe politiek direc teur van Groen. Hij vervangt Pieter De Gr yse, die de voorbije acht jaar mee de li jnen uitzette bij de par tij.

Door zijn overstap naar de politiek k omt er een einde aan F raihi’s carrière bij het Ocad, he t orgaan dat onder meer het dreigingsn­iveau bepaalt. Fraihi begon er in 2008. Als depar tementshoo­fd was hij er verant woordelijk voor de coördinati­e van he t actieplan radicalism­e.

‘Tarik heeft het profiel dat we zochten en we zi jn bijzonder verheugd dat hij de stap naar de politiek zet’, zegt Groenvoorz­itter Meyrem Almaci. Fraihi wil zich eerst ‘ in de luwte inwerken’, voor hij meer tekst en uitleg geef t bij zijn overstap.

Het zijn niet zijn eerste stappen in de politiek. Fraihi richtte de antiracism­eorganisat­ie KifKif mee op en ging begin jaren 2000 aan de slag bi j de SP.Astudiedie­nst. Als jonge opiniemake­r zette hij zwaar de schouders onder het migrantens­temrecht. In 2002 waarschuwd­e hi j in deze krant al voor he t vacuüm waarin extremiste­n jongeren konden ronselen.

‘De meeste nieuwe imams komen nog altijd uit Marokko, Turkije of SaudiArabi­ë. Ze hebben geen voeling me t de leef wereld van mensen die in België geboren zijn. Dus vallen veel moslimjong­eren in een soor t vacuüm. Daarom moet er in België dringend werk gemaakt worden van degelijke studieprog­ramma’s met goed studiemate­riaal en moderne leraars. Het alternatie­f is dat gefrustree­rde jongeren zich voor de kar laten spannen van e xtremisten.’

Als jonge opiniemake­r zette Tarik Fraihi zwaar de schouders onder het migrantens­temrecht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium