De Standaard

Werkende migrant betaalt zichzelf terug

Alleen een geïntegree­rde en werkende migrant is op lange termijn een aanwinst voor de vergrijzen­de welvaartss­taat.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Dat België faalt om nieuwkomer­s en hun nak omelingen te integreren, roept geregeld vragen op over de betaalbaar­heid van migratie voor onze welvaartss­taat. Tegelijk kampt ook ons land met een vergri jzende be volking, waarvoor de gemiddeld jongere migrantenp­opulatie volgens anderen een oplossing biedt.

De maatschapp­eli jke k osten van migratie liggen niet alleen politiek delicaat, we tenschappe­lijk zijn die ook moeilijk te berekenen. Internatio­nale studies ge ven uiteenlope­nde resultaten, af hankelijk van wat wordt meege teld en met welke factoren rekening is gehouden. Toch tekenen enkele dui delijke krijtlijne­n zich af.

Wanneer gekeken werd naar de impact van migranten op de staatskas op één specifiek tijdstip, bleef die meestal redelijk beperkt, en vaak licht positief . P ersonen die niet in België zijn geboren, zijn onder meer wegens hun lagere scholing te werkgestel­d in lagerbetaa­lde sectoren en vaker werkloos, wat resulteer t in gemiddeld minder sociale bi jdragen en inkomstenb­elastingen, maar ook in lagere werklooshe­idsuitkeri­ngen. Tegelijk is de migrant jonger dan gemiddeld, wat tot minder pensioen en ziektek osten leidt.

Begrotings­tekort dichtfiets­en

Hoewel de nettobijdr­age van de migrant in België positief is, is die maar een frac tie van die van de autochtoon, bli jkt uit een zeldzame Belgische studie naar de fiscale impact van migratie, door het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB, UAntwerpen), met cijfers uit 2010. De nettobijdr­age van de gemiddelde nie twesterse migrant lig t op 373 euro, die van de gemiddelde persoon die in België geboren is op 2.865 euro ( zie grafiek). De studie houdt alleen rekening met de sociale zek erheid en de ink omstenbela­sting, en niet met andere overheidsi­nkomsten of uitgaven.

Uit de ci jfers blijkt dat de uitgavenzi­jde bi j migranten en autochtone­n redeli jk geli jkloopt, met voor migranten een duidelijke onderverte­genwoordig­ing in pensioenen, maar dan weer een grote aanwezighe­id in de sociale bi jstand. ‘ Vergeleken me t andere westerse landen heeft de migrant in België een beperkte positie ve impact’, zegt ook onderzoeke­r Frédéric Docquier (UCL). ‘Omdat hi j gemiddeld lager opgeleid is en minder actief op de arbeidsmar­kt.’

In dezelfde lijn ligt een rapport van de Oeso, dat in 20 13 peilde naar de fiscale impact van migra tie in de lidstaten van de organisati­e van ont wikkelde landen. M igratie, blijkt uit de studie, k ostte België in de periode 2007 tot 2009 0,43 procent van he t bruto binnenland­s product (bbp). Die berekening neemt collec tieve uitga ven, zoals onderwijs, veiligheid of openbare werk en, wel mee, me t uitzonderi­ng van defensie. V ertaald naar vandaag komt dat neer op grofweg 2 miljard euro per jaar, of zo’n 175 euro per Belg .

‘ Vergeleken met andere westerse landen heeft de migrant in België een beperkte positieve impact’

FRÉDÉRIC DOCQUIER Onderzoeke­r UCL

Opvallend: van alle Oesolanden heeft België het meest te winnen bij het dichten van de – in ons land zeer grote – werkzaamhe­idsgraadsk­loof tussen autochtone­n en nieuwkomer­s: bijna 1 procent van het bbp ( zie grafiek), een cijfer dat de k ostprijs en zelfs he t huidige begrotings­tek ort bi jna helemaal kan dichtfie tsen.

Een negatie ver beeld k omt naar voren uit onderzoek en die rekening houden me t de le vens

loop van migranten, die uiteindeli­jk natuurlijk ook ouder worden en pensioenen zullen ont vangen. Zulke onderzoeke­n werden al gevoerd in vele buurlanden, maar niet in België. De resultaten van het merendeel van die onderzoeke­n wijzen op een negatie ve langetermi­jnimpact van migratie.

80 euro per Duitser

‘De migrant kost de staat meer dan hi j ople vert’, zeg t professor Holger Bonin, die in Duitsland zo’n onderzoek opze tte. ‘L et op: dat geldt voor alle laag geschoolde sociale klassen.’ De recente migratiest­romen kosten elke Duitser in het slechtste ge val zo ’n 80 euro per jaar, berek ende hi j. Een vergeli jking met de Oesostudie is moeilijk, want het onderzoek is anders opgezet. ‘Of dat veel is, is voor discussie vatbaar . De gemiddelde kostprijs per Duitser van de vergrijzin­g ligt op 1.100 euro per jaar.’

Bonin toont ook aan dat de kosten van migratie pijlsnel naar beneden kunnen als de integratie lukt. ‘We berekenden dat als we elke migrant binnen de tien jaar een gemiddelde scholing kunnen ge ven, de kosten volledig wegvallen, en de bi jdrage zelfs positief wordt.’ Ook voor België, zeg gen wetenschap­pers, gaat die redenering op. ‘Investerin­gen in de integratie van nieuwk omers be talen zich zo goed als alti jd terug.’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DS Infografie­k I Bron: Vincent Corluy, Centrum voor Sociaal Beleid (UAntwerpen) ??
DS Infografie­k I Bron: Vincent Corluy, Centrum voor Sociaal Beleid (UAntwerpen)
 ?? DS Infografie­k I Bron: Oeso ??
DS Infografie­k I Bron: Oeso

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium