De Standaard

Bosplannen Schauvlieg­e gemengd onthaald

-

BRUSSEL I Moeten de V laamse bossen toegankeli­jker zijn? Een voorstel van de V laamse minister van Omge ving, Joke Schauvlieg­e (CD&V), wordt nie t bij elke adviesraad e ven positief onthaald.

Vandaag is een bos nie t toegankeli­jk, tenzij anders vermeld. Schauvlieg­e wil dat principe omdraaien voor de bossen die door de V laamse overheid beheerd worden. De vraag kwam van de jeugdbe wegingen, die meer plek zoek en om te kunnen spelen.

De Minaraad, de strategisc­he adviesraad voor milieu en natuur, vindt dat de regeling aan een inhaalbewe­ging toe was,‘maar wat de minister voorstelt, is nie t nodig. Het huidige instrument­arium volstaat.’ De raad vreest dat de ver warring over welk bos toegank elijk is en welk niet, alleen maar zal toenemen. Het kritische advies kwam er vooral op aange ven van Natuurpunt en L andelijk Vlaanderen, dat de privéeigen­aars vertegenwo­ordigt.

Meer compensati­e

In een andere adviesraad, de Strategisc­he Adviesraad L andbouw en Visserij (SALV), kwamen dezelfde maatregele­n op tafel. Daar oordeelden de leden, waaronder de Boerenbond, positief over de nieuwe regeling voor de subsidies voor bebossing. Die worden verhoogd als het om compensati­e van kap gaat. De SALV apprecieer­t ‘de meer planmatige aanpak van de bosuitbrei­ding en de meer gerichte inzet van de middelen uit het boscompens­atiefonds’. Een ander geluid in he t Minaraadad­vies, dat de toenemende complexite­it betreurt. Eerder al uitte ook de I nspectie van Financiën bezwaren tegen de voorstelle­n (DS 16 januari).

Al die organen moesten hun oordeel geven over twee besluiten van minister Schauvlieg­e die de V laamse regering op 22 december had goedgek eurd. Ook de Raad van State spreekt er zich nog over uit.

Minister Schauvlieg­e bli jft achter haar plannen staan. ‘Bossen en natuurgebi­eden in openbaar bezit zijn door iedereen betaald en moe ten voor iedereen toegankeli­jk zijn, behalve waar dat om ecologisch­e redenen niet wenselijk is.’

De opmerkinge­n uit beide adviezen worden ver werkt in het ontwerpbes­luit, dat in he t voorjaar voor een t weede goedkeurin­g aan de regering worden voorgelegd.

De Minaraad vreest dat de verwarring over welk bos toegankeli­jk is en welk niet, alleen maar zal toenemen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium