De Standaard

Rijke Russen willen weg uit Londen

Russische oligarchen in Londen voelen zich geviseerd door het Britse gerecht en willen terug naar Rusland. Maar Poetin staat niet te springen.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Lange tijd ontving de Britse regering ri jke R ussen me t open armen. Z e kregen zelfs een versneld visumtraje­c t als ze k onden aantonen dat ze genoeg geld – minimum een miljoen euro – hadden om te in vesteren.

Het aantal Russen dat jaarlijks naar GrootBritt­annië emigreerde, liep in de honderddui­zenden en daar waren tientallen miljardair­s bij. L onden werd hun fa voriete standplaat­s. Ze kochten er niet alleen vastgoed, maar ook een voe tbalploeg.

Deze oligarchen hadden meestal een goede reden om uit Rusland weg te gaan. Z e hadden hun for tuin niet altijd op koosjere manier gemaakt en ze risk eerden lange celstraffe­n. Maar nog belangrijk­er was het feit dat ze in onmin waren geraakt met president Poetin.

BBCreeks McMafia

Ondertusse­n is he t klimaat in Londen aan he t veranderen. De Britse justitie doe t steeds meer onderzoek naar het kapitaal van de oligarchen. Zi jn ze daar op een legale manier aan geraakt?

De rechtbank en bereiden een nieuwe claim voor . De R ussen moeten kunnen aantonen waar hun geld vandaan komt. Als ze dat niet kunnen, wordt he t in beslag genomen.

De rechters hebben de steun van de Britse regering . De Britse minister voor Veiligheid, Ben Wallace, wil korte metten maken met fraude en maffiatoes­tanden. Vaak zijn in die onderzoeke­n Russische ondernemer­s betrokken.

De R ussen lig gen op dit moment ook onder vuur door de BBCreeks M cMafia. Die is gebaseerd op een boek van onderzoeks­journalist M isha Glenn y. Die brengt de internatio­nale onderwerel­d in kaart. De Russen in Londen spelen daarin een prominente rol.

Die laatste beginnen zich nu ongerust te maken. Meer zelfs, ze be kijken of ze kunnen terugk eren naar hun moederland. Z e hebben de hulp ingeschak eld van Boris Titov, de of ficiële ‘ ondernemin­gsambassad­eur’ van Poetin.

Afgelopen week einde hebben ongeveer veertig Russische ondernemer­s me t standplaat­s L onden een ontmoeting gehad me t Titov. Hun boodschap aan de man: leg aan president Poetin de vraag voor of wij opnieuw welkom zijn in Rusland. Kunnen wij terugkeren zonder dat we ver volgd worden? Dat ze die vraag nu stellen, was een jaar geleden ondenkbaar. Een van de mannen die willen terugk eren, is Evgeny Chichvarki­n. Vorig jaar zei hi j alleen in een ‘ doodskist’ naar Rusland terug te gaan.

‘Geen amnestie’

Maar Moskou lijkt de Londense Russen niet gunstig gezind. Daar voor hebben ze een te uitgesprok­en antiPoetin­profiel. ‘We weten dat er veel Russen wonen die problemen hebben me t de R ussische wetten. We hebben geen plannen om hen amnestie te verlenen’, reageerde de woordvoerd­er van he t Kremlin, Dmitry Peskov.

Tegelijk staat Moskou niet afkerig tegenover een terugk eer van Russische ondernemer­s. Door de Europese en Amerikaans­e sancties kan het land ‘vers geld’ gebruiken. Poetin k ondigde eind vorig jaar aan dat hi j R ussisch geld in he buitenland wil laten terugk eren.

In zes landen is een bureau geopend waar R ussische ondernemer­s ‘ hun zak en kunnen regelen met Moskou’. Poetin zou op die manier 1.000 miljard dollar willen repatriëre­n. H ij wil ook een wit voetje halen bi j de zak enmannen in Rusland. Hij kan hun stemmen gebruiken bi j de verkiezing­en volgende maand.

In zes landen is een bureau geopend waar Russische ondernemer­s ‘hun zaken kunnen regelen met Moskou’. Poetin zou op die manier 1.000 miljard dollar willen repatriëre­n

 ??  ?? De miljardair Alisher Usmanov (r.) heeft onder meer belangen in de voetbalplo­egen Dynamo Moskou en FC Arsenal.
De miljardair Alisher Usmanov (r.) heeft onder meer belangen in de voetbalplo­egen Dynamo Moskou en FC Arsenal.
 ??  ?? In wijzerzin: Ilya Yurov, Georgy Trefilov, Evgeny Chichvarki­n en Maksim Valetsky.
In wijzerzin: Ilya Yurov, Georgy Trefilov, Evgeny Chichvarki­n en Maksim Valetsky.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium