De Standaard

Nee, Mark, nee!

- DOMINIQUE DECKMYN

Ik weet begot nie t of he t momenteel Dagen Zonder Vlees zijn, of mogeli jkerwijs Tournée Minérale, of Dagen Z onder Klagen. Het zal mi j vegetarisc­he worst wezen, eigenli jk. Maar één ding weet ik héél zek er: het was zondag geen, ik herhaal, géén ‘vriendenda­g ’.

Facebook probeert mij sinds zondag te over tuigen om mijn Facebookco­ntacten in de bloemetjes te ze tten, naar aanleiding van ‘vriendenda­g’. En waarom is 4 februari ‘vriendenda­g ’? Omdat ene Mark Zuckerberg op 4 februari, vanuit zijn slaapzaal in H arvard, Facebook oprichtte. En op die manier bli jkbaar de vriendscha­p uitvond.

Ik vind he t niet zo erg als bedri jven een feestdag menen te moe ten uitvinden. De C hinese webwinkel Alibaba verzon ‘ singles day’, een fenomeen dat vorig jaar voor he t eerst tot in ons land doordrong. Maar oké, ‘ singles day’ is ge woon korting in de wink el – Alibaba sug gereert niet dat he t zélf de oorzaak is van uw ongehuwde toestand. Maar je eigen oprichting vieren als internatio­nale ‘vriendscha­psdag ’?

Voor de millennial­s onder ons is dit wellicht nieuws, maar Mark Zuckerberg heeft de vriendscha­p dus niet uitgevonde­n op 4 februari 2004 (hij heeft toen zelfs F acebook niet uitgevonde­n – hij pikte he t idee van een medestuden­t). Ook in de dagen vóór F acebook hadden wij, generation x’ers, vrienden. En ik geloof dat mi jn oudere babyboomer­collega’s, op hun eigen primitie ve manier, ook de vriendscha­p beoefenden.

Hoe we dat dan klaarspeel­den, zonder elkaar blauwe duimpjes en smile ys te ge ven, of elkaar vriendenda­gawards te kunnen toek ennen? Tja, eigenlijk weet ik dat nie t meer zo goed. M aar op één of andere manier lukte he t ons toch. Er kwamen wel eens pinten bier bi j kijken, meen ik mij te herinneren (gelukkig had je toen nog geen Tournée Minérale). Nu ik er zo over nadenk: samen een lekk ere dikke steak e ten en eens goed zagen, dat hielp ook om een band te vormen.

Mark Zuckerberg heeft de vriendscha­p niet uitgevonde­n op 4 februari 2004

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium