De Standaard

Nederland gaat plat voor ‘Patser’

-

‘Patser’ scoort het succesvols­te Vlaamse openingswe­ekend ooit in Nederland. Tenzij Urbanus beter deed.

De V laamse film Patser scoorde een dijk van een openingswe­ek end in Nederland. De film van Adil El Arbi en Bilall F allah haalde in vier dagen tijd 440.000 euro op en landde op de t weede stek in de N ederlandse box office, net voor The post van Steven Spielberg. Alleen de derde film in de tienerreek­s Maze runner deed be ter. I n totaal trokk en 47.735 Nederlande­rs naar Patser.

Daarmee scoren ze acht k eer beter dan de recente V laamse recordhoud­er in Nederland, De helaasheid der dingen (2009). ‘Je moet al teruggaan tot Hector en Koko f lanel om zo’n succes te vinden ’, zeg t M artin Ruttenberg van distribute­ur Dutch Filmworks. ‘Maar dat is geen eerlijke vergelijki­ng. Films openden toen op minder kopijen, want waren nog op pellicule. Maar ze speelden wel veel langer, tot zes maanden lang. Patser scoorde vast een straffere openingsda­g, maar dat totale ci jfer verbeteren, is haast onmogeli jk.’

Hector lokte in 1987 zo’n 780.000 Nederlande­rs naar de cinema. Opvolger Koko Flanel haalde drie jaar later zelfs om en bij het miljoen. De tweede film van U rbanus en Sti jn Coninx haalde de eerste tien dagen 280.000 bezoekers. Sindsdien komt geen Vlaamse film meer in de buurt: Nederlande­rs ki jken weinig naar Vlaamse films en vice versa. Toppers bij ons als De zaak Alzheimer haalden slechts een fractie op van Patser.

Wat Patser en de U rbanusfilm­s bindt, is hun oranje tintje. Urbanus was ook bi j de noorderbur­en een bekend figuur en Willek e van Ammelrooy speelde mee. Patser is een

VlaamsNede­rlandse coproduc tie, met N ederlander­s in de cast en soundtrack. El Arbi en Fallah draafden ter promotie op in populaire tvshows als Jinek en De wereld draait door. Nederland kende het duo ook al: met Black scoorden ze twee jaar geleden al een aardig openingswe­ekend – al haalden ze toen nog geen tiende van Patser op.

In eigen land zit Patser na t wee weekends aan 163.000 ki jkers.

Wat ‘Patser’ en de Urbanusfil­ms bindt, is hun oranje tintje

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium