De Standaard

Dood van een regime

-

White sun ¨¨¨èè

Van: Deepak Rauniyar

Met: Dayahang Rai, Asha Maya Magrati, Rabindra Singh Baniya (89 min.)

‘Als jullie wisten dat jullie compromiss­en gingen sluiten, waarom deden jullie dan al die belof ten aan e tnische minderhede­n?’ Voor Chandra (Dayahang Rai) is he t geen pretje om na de burgeroorl­og terug te k eren naar zijn geboortedo­rp. Dat hij de rebelleren­de maoïsten aan de over winning hielp, wordt hem door de dorpelinge­n nie t in dank afgenomen.

Zijn vader is pas gestor ven, de vroegere dorpsvoorz­itter. Via een steile weg zal he t lichaam de berg worden afgedragen naar de crematiepl­aats. De inwoners staan erop dat alles gebeur t zoals de traditie het voorschrij­ft, maar C handra is een moderne denker die ne t gevochten heeft opdat daar een einde aan zou k omen.

In White sun laat de modernitei­t zich nie t afdwingen. Het dode lichaam staat symbool voor het traditione­le regime dat nie t zonder verze t en protest ten grave wordt gedragen. De N epalese regisseur Deepak Rauniyar laat haakse denk wijzen botsen en plaatst daar de onge wapende kinderblik tegenover.

Dat de oplossing in he t compromis ligt en veranderin­g wel degelijk een verbe tering kan betekenen, is de les die de filmmak er op een haast poëtische manier uitspelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium