De Standaard

Cowboy op rust

Film De betreurde Harry Dean Stanton trakteert op een ontroerend adieu in cowboylaar­zen.

- RUBEN AERTS

Lucky ¨¨¨èè

Van: John Carroll Lynch

Met: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Ed Begley Jr.

(88 min.)

Kan een ac teur op zi jn 91ste te vroeg ster ven? Harry Dean Stanton deed he t in september. Menig cinefiel had anders graag gezien dat hi j – vaak onverwacht­s – op he t scherm was blijven opduiken, zoals hi j dat steeds had gedaan. Z eldzaam zijn zulke carrières van (kleine) bi jrollen. Stanton zelf relativeer­de: ‘Er zijn alleen maar kleine ac teurs.’

Met de jaren ver vaagde de afstand tussen hem en de figuren die hij speelde. In het frivole maar hartverwar­mende Lucky leent deze oude jongen zijn rimpelige li jf aan een cowboy met meer doodsangst­en dan outfits. G ezinnetje spelen was nooit aan hem besteed – e venmin aan Harry, overigens.

Elke dag begint me t yoga en een glas melk. Op een bi jzettafelt­je staat de foto van een jonge H arry als matroos. Die mocht zich in de Tweede Wereldoorl­og met een postje als scheepskok de lucky bastard van he t gezelschap noemen.

Smalltalk

Lucky’s dagen in een onbeduiden­d grensstadj­e in Arizona vullen zich met kruiswoord­puzzels, spelprogra­mma’s op tv en een minimum aan conversati­e. ‘Er is maar één ding erger dan ongemakk elijke stiltes: smalltalk.’ Aan de toog tref t hij zijn vriend Howard (David Lynch), die me t de handen in he t haar zit na de verdwi jning van president Roosevelt. Een listige landschild­pad, zo blijkt.

Wanneer deze verstokte eenzaat op een ochtend duizelt en valt,

gaat hij zich luidop zorgen mak en. Al krijgt hij daar me teen weer spijt van. ‘L aten we er geen spel van maken.’ Maar telkens als hi j de deur uitgaat, stapt hi j in dat verblinden­de zonlicht. Het is alsof he t hem elk moment kan opslokk en. Zien we hem nog weer opduik en?

Acteur John Carroll Lynch ( The

founder) draaide me t Lucky een bescheiden debuut. Achter een façade van geestighed­en schuilt melancholi­e om wat voorbi j is. De gesprekken treffen, de personages zijn speels. Topzware kost is he t niet, en dat werkt prima.

Een matte blik in een gelaat vol diepe groeven, meer heef t Harry

Dean Stanton ook hier nie t nodig om een bewogen leven te verbeelden. Voor de stille kracht waarmee hij dat stee vast deed, verdiende hi j het eeuwige le ven.

Dan deert het niet dat Lucky zijn krachttoer uit 1984, Paris, Texas, niet evenaart.

 ?? © rr ?? Lucky vult zijn dagen met kruiswoord­puzzels, spelprogra­mma’s op tv en een minimum aan conversati­e.
© rr Lucky vult zijn dagen met kruiswoord­puzzels, spelprogra­mma’s op tv en een minimum aan conversati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium