De Standaard

Zachtgekne­ed potje voetbal

Animatie Aan ongein geen gebrek in deze historisch­e derby van Wallace & Gromitbede­nker Nick Park.

- RUBEN AERTS

Early man ¨¨èèè

Van: Nick Park

Met: Met de stemmen van Tom Hiddleston, Maisie Williams, Eddie Redmayne, Timothy Spall

(89 min.)

Voetbal is een primitie ve sport. Het is de boutade die Nick Park met het schalkse maar futloze Early man letterlijk neemt.

De golden boy van Aardman (de Britse studio achter Wallace & Gromit en Shaun the sheep ) vangt aan met een ommetje langs de ‘begindagen van de prehistori­e ’. Wat blijkt? Primitieve­lingen speelden als eersten de bal in he t rond.

Wanneer hij vervolgens de arena vrijmaakt voor de ultieme clash der beschaving­en, komt een zootje op konijnen jagende stuntels uit he t stenen tijdperk tegenover Real Bronzo te staan, he t gevierde elftal van het bronzen tijdperk. De winnaar mag zijn vlag in de felbegeerd­e vallei planten.

Park grapt in deze geboe tseerde stopmotion over de ego ’s, ijdele kuren en ongebreide­lde geldzucht van voetbalbon­zen en ve tbetaalde sterspeler­s. Dat hi j in he t echte le ven weinig voelt voor dit wereldje van ballende jongens en meisjes, is er niet aan te merk en.

Zo vilein is de onder toon van Early man niet, en laat dat een handicap zijn: de plaagstote­n bli jven beschaafde­r dan he t gemiddelde spel. De anachronis­men, verrassend en gor tdroog – zoals een schuifdeur in een prehistori­sche arena – smaakten anders wel naar meer.

Eddie Redmayne leent zijn stem

aan de holbewoner Dug, de claynimato­r zelf doet dat voor de vier voetige sidekick Zwijnkop. Geestig is ook de pompeuze F ranse tongval die Tom Hiddleston als Lord Nooth uit zijn strottenho­ofd perst.

Maar voor de man die me t Chicken run het kot op stelten ze tte, blijft dit al bi j al een plat te match.

 ?? © rr ?? Voetbal: al sinds de prehistori­e de belangrijk­ste bijzaak ter wereld.
© rr Voetbal: al sinds de prehistori­e de belangrijk­ste bijzaak ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium