De Standaard

Halt, of ik schiet in de lach

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

Vlaamse populaire fic tie bestaat, als we e ven mogen veralgemen­en – wat we eigenlijk de hele ti jd doen dus waarom zouden we er nu ineens toestemmin­g voor vragen – uit twee categorieë­n. Comedy die zo licht uitvalt dat he t lachen je vergaat, en misdaadree­ksen die zo zwaar op de hand zijn dat he t lachwekken­d wordt. De mengvorm k omt zelden voor. Of hebt u Filip P eeters al eens zien glimlachen in Salamander? Bent u nog aan he t nagenieten van al die kwinkslage­n en knipoog jes in Beau Séjour? We dachten he t niet. Een crimireeks waarin behalve een ge weerook al eens een lachsalvo weerklinkt, dat hoort blijkbaar niet. Behalve in Crimi clowns, maar daar lag he t er zo dik op dat he t er wel erg dik op lag .

Loodzwaar en humorloos, zo wil de Vlaming zijn politieser­ies. We lijken wel Scandinavi­ërs. Daarom alleen al is De infiltrant een verademing. Het is een politieree­ks die zichzelf nie t al te ernstig neemt. Ernstig genoeg om een goed verhaal zo goed mogeli jk te ver tellen, maar me t voldoende relativeri­ngsvermoge­n om af en toe een brede grijns op je gezicht te toveren. De reeks schuwt de clichés nie t, maar gebruikt ze me t zichtbaar plezier, dus wat dondert het.

De infiltrant is gebaseerd op he t autobiogra­fische boek Alpha 20 van de voormalige undercover­agent K ris Daels, maar is daar na jarenlang scha ven aan de scenario ’s onherkenba­ar ver van afgedre ven. Ook dat donder t niet: wie de a vonturen van Daels wil kennen, moet zijn boek maar lezen.

In afwachting kunt u zich enk ele weken kosteloos en kostelijk amuseren met deze sympathiek­e reeks. De toon zit precies goed: G eert Van Rampelberg, Dirk Roof thooft (die pruik!) en Peter Van den Begin staan zich te amuseren als de kleine jongens die ze ongetwijfe­ld zijn. Barbara Sarafian en Natali Broods staan er gepast mee warig op te ki jken. De openingssc­ènes in ZuidSpanje zijn heerlijk, de streek rond Malaga doet zelfs wat denk en aan het Albuquerqu­e van Breaking bad. En de oneliners zi jn om van te smullen. ‘Kom, mosseltjes, kom!’, roept Roofthooft in een uitzuipcaf­é als de dames me t dienst hem te lang laten wachten. En tegen de vrouw van een handlanger die in M alaga een te duur hotel heef t geboekt: ‘Sinterklaa­s komt van Spanje naar België, nie t omgekeerd.’

De eerste afle vering was trouwens maar een opwarmertj­e. In die van volgende week zit u dankzi j de ge wiekste montage te gnif felen terwijl vijf mensen overhoop worden geknald. Dat was van T arantino geleden, denken we.

Deze reeks schuwt de clichés niet, maar gebruikt ze met zichtbaar plezier, dus wat dondert het

De infiltrant, maandag om 21.45 uur op VTM. ¨¨¨èè

 ?? © vtm ?? Geert Van Rampelberg speelt Danny Desmedt in deze sympathiek­e reeks.
© vtm Geert Van Rampelberg speelt Danny Desmedt in deze sympathiek­e reeks.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium