De Standaard

Turkije arresteert critici van oorlog tegen Koerden

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Kritiek op de Turkse strijd om het NoordSyris­che Afrin kan je een nachtje in de cel kosten. Als Turkse artsen om vrede vragen, antwoordt president Erdogan met ‘verraders’.

Vijf tweets tegen de Turkse oorlogsope­ratie in Afrin: meer had de politie nie t nodig om de proK oerdische ac tiviste Nurcan Ba ysal te arresteren in Turkije. ‘P as op dag t wee van mijn aanhouding beschuldig­den ze me van terroristi­sche propaganda en provocatie ’, schreef ze op de nieuwssite Ahval. ‘M aar dat is nie t wat in die t weets stond: mijn tweets tonen alleen dat ik tegen de oorlog ben. Ik ben opgegroeid met oorlog in Diyarbakir (noordooste­lijk T urkije, red.). Ik heb alti jd geijverd voor een dialoog tussen de overheid en de Koerdische beweging.’

Baysal raadt andere oorlogskri­tische Turken aan om een zak met een handdoek, slippers, tandenbors­tel, medici jnen en warme kleren klaar te houden voor het geval ze gearrestee­rd zouden worden.

Commentaar op sociale media

Op 20 januari begon T urkije een aanval op Afrin, in het noordweste­n van Syrië. Die actie is gericht tegen de YPG, een militie van Syrische Koerden die nauwe banden heeft met de Koerdische PKK. Turkije beschouwt de PKK en de YPG als terreurbew­egingen en zegt dat het zijn grenzen, meer bepaald de grensstad Kilis, wil beschermen tegen aanvallen. Het land wil doorgaan tot het de YPG ‘volledig geëliminee­rd heeft’, wat een operatie van lange duur dreigt te worden.

Intussen bli jkt dat minstens 573 T urken gearrestee­rd zi jn voor hun openlijke kritiek op de oorlog in Afrin: 449 mensen vanwege ‘ terroristi­sche propaganda op sociale media’ en 124 voor een protestact­ie. Dat meldde he t Turkse ministerie van Binnenland­se Zaken gisteren.

De AKPregerin­g van Erdogan kiest opnieuw voor buitenprop­ortionele repressie. Maar ook de grootste oppositiep­ar tij van Turkije (CHP) en de publieke opinie, geschokt door de jarenlange bomaanslag­en door de PKK , steunen de militaire aan val op Afrin. T egenstand k omt vooral van de kleinere proK oerdische partijen.

De prominente Turkse Artsen

‘ tegen de strijd rond de stad Afrin.

bond T TB, die 80.000 leden heeft, sprak zich vorige week in een open brief uit tegen de menselijke kostprijs van de oorlog. De elf bestuursle­den werden meteen aangehoude­n. Hun huizen en de kantoren van de bond werden doorzocht. Erdogan noemde de dokters ‘verraders en dienaars van het imperialis­me’.

Waarschuwi­ng

De VS – en de door hen geleide coalitie tegen IS – hebben de YPG het afgelopen jaar militair gesteund. Z o kreeg de militie een flink stuk van het Syrische territoriu­m in handen.

Maar bli jkbaar is de coalitie niet bereid de YPG tot elk e prijs te verdedigen. ‘ De coalitie heef t de K oerdische guerrilla’ s dankbaar gebruikt als grondtroep­en en laat ze nu genadeloos in de steek’, schrijft Michael Lezenberg in de Volkskrant. ‘Dit toont aan dat de VS en Europa geen flauw benul hebben van wat ze in de regio willen bereiken. Dit is geen serieus beleid.’

Erdogan, gisteren op bezoek in Italië, waarschuwd­e de V S en Europa in een inter view in La Stampa: ‘Je kunt geen terroriste­n bestrijden met terroriste­n’. Tot nu veroordeel­de alleen Frankrijk de operatie in Afrin.

De coalitie heeft de Koerdische guerrilla’s dankbaar gebruikt als grondtroep­en en laat ze nu genadeloos in de steek’

MICHAEL LEZENBERG De Volkskrant

 ?? © afp ?? In Istanbul is betoogd
© afp In Istanbul is betoogd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium