De Standaard

China subsidieer­t huwelijksf­eesten

-

Een huwelijksf­eest opzetten waarvan de overheid een deel van de k osten betaalt? In de noordelijk­e Chinese provincie Shanxi, op 600 kilometer van Peking, kan het, meldt de C hinese nieuwswebs­ite Sixth Tone. Wie daar in he t huwelijksb­ootje stapt, kan voor heel wat kosten subsidies aanvragen via een app. H et gaat bi jvoorbeeld om vijf procent van de kosten voor een trouwjurk, 3 yuan voor iedere gram goud in de bruidsjuwe­len en een deel van de k osten voor een fotograaf, een huwelijksr­eis of de inrichting van de woning . De app brengt meteen alle mogelijke uitgavenpo­sten samen – tot plastische chirurgie toe.

Al duizend stellen kregen subsidies. De provincie Shanxi trekt daar voor dit jaar 12 miljoen euro uit. H et plan maakt deel uit van de maatregele­n van communisti­sch C hina om het huwelijk weer populair te maken en de geboorteci­jfers op te krikk en. China vergrijst razendsnel, heeft elk jaar minder jonge arbeiders en zou vanaf 2030 jaarlijks één procent van zi jn bevolking verliezen. ‘Het land zou weleens oud kunnen worden voor he t rijk wordt’, voorspelt analist Karim Raslan in de South China Morning Post.

De Communisti­sche Partij is een race tegen de ti jd begonnen. Huwelijkst­herapie is nu gratis en rechtbank en kregen orders om ‘ huiselijke harmonie’ te stimuleren – soms door scheidinge­n te weigeren. Een districtsr­egering in Peking lanceerde vorige week zelfs een datingapp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium