De Standaard

Slaaf of dienaar?

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Jerome Powell beleefde gisteren zi jn eerste werkdag als voorzitter van de F ederal Reserve. Hij zal zich zi jn debuut waarschijn­lijk anders hebben voorgestel­d. Op de dag dat hij officieel werd beëdigd, teisterde turbulenti­e de financiële markten. De rente steeg verder naar haar hoogste peil in vier jaar en de aandelenk oersen gingen stevig onderuit. Janet Yellen kon geen be ter moment gekozen hebben om de voorzit tershamer door te ge ven.

Yellen is begonnen me t het afremmen van de Amerikaans­e economie. Het extra geld dat de afgelopen jaren in het financiële systeem werd gepompt, wordt er sinds kort weer uitgezogen. I n plaats van de geldpers draait nu de papiervers­nipperaar op volle toeren. Ook is de beleidsren­te in vijf stapjes verhoogd van 0,25 naar 1,50 procent.

De kunst voor een F edvoorzitt­er is om bi j het remmen of gas ge ven zeer behoedzaam te werk te gaan. Als de bewegingen te bruusk zi jn, kunnen schokken op de financiële markten he t gevolg zijn. En ne t dat li jkt nu te gebeuren. Een aantal gebeur tenissen zouden Powells nachtrust negatief kunnen beïn vloeden. Zo bleek vorige week dat de uurlonen in de V S in een jaar ti jd met

2,9 procent gestegen zi jn. Het hoogste percentage sinds 2009 en een mogeli jke voorbode voor economisch­e over verhitting en inflatie. De lange termijnren­te is omhoog geschoten en de beursindic­es gingen onderuit. Dat de rentecurve – de mate waarin de rente sti jgt naarmate de looptijd toeneemt – snel steiler wordt, boezemt markt watchers angst in. H et is volgens hen he t signaal dat de beurs zich opmaakt voor een correc tie.

Wat betekent dit nu voor P owell? Wel, dat hi j tussen twee vuren zit. Of , zoals de Amerikanen he t zo mooi uitdrukken: between a r ock and a har d place. Hij kan de beurs negeren en ge woon doorgaan met geld opslorpen en de rente verhogen, ver wijzend naar he t inflatieri­sico. Voor dit jaar zi jn er normaal drie rente verhoginge­n gepland, zo lie t de Fed vorige week nog uitschi jnen, en als het echt nodig is vier . Maar dan loopt hi j het risico dat hij te boek k omt te staan als de F edvoorzitt­er die de beurs de nek omdraaide. Nie t fijn. Vooral niet omdat de man die hem benoemde, ape trots is op de sti jgende beurs.

Hij kan ook zi jn strategie aanpassen en de voe t een beetje van he t rempedaal halen. Bi jvoorbeeld door te laten uitschijne­n dat he t tempo van rente verhoginge­n na dit jaar wat lager zal gaan lig gen. Maar dan laat hi j zien dat hij de rug nie t recht kan houden en onmiddelli jk overstag gaat als de beurs een bee tje hapert. De financiële markten zullen hem dan gaan uit testen: past hi j telkens zijn beleid aan als de beurzen onderuit dreigen te gaan? Dan dreigt hij een slaaf van de markten te worden, in plaats van een dienaar van de economisch­e conjunctuu­r.

De kunst voor een Fedvoorzit­ter is om bij het remmen of gas geven zeer behoedzaam te werk te gaan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium