De Standaard

Aandeel Bpost gaat hoger door prijsstijg­ing postzegel met 13 procent

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De gewone postzegel wordt circa 13 procent duurder en dat viert Bpost met koerswinst op de beurs. KBC Securities verhoogt prompt het koersdoel.

Bpost verhoogt vanaf 1 maar t de prijs van een postzegel met 13,51 procent. Dat is op basis van de populairst­e keuze: de aankoop van een velletje van 10 postzegels. Omgerekend kost die postzegel straks 0,84 euro tegenover 0, 74 euro voorheen. Wie de postzegel per stuk koopt, betaalt straks 12,65 procent meer of 0,8 7 euro per zegel.

Bpost zelf spreekt over een gemiddelde prijsverho­ging van alle tarieven van 4,7 procent. Vorig jaar hield de regulator , het BIPT, nog een pri jsstijging tegen omdat he t een winstmarge van 15 procent voldoende achtte voor Bpost. De pri jsverhogin­g zou alleen tot een onredelijk hoge winstmarge geleid hebben, vond he t BIPT. Koen Van Gerven, de ceo van Bpost, reageerde bijzonder misnoegd op de beslissing en ging in beroep. De rechtszaak is nog hangende.

Daarop paste de we tgever de postwet aan.’ De oude techniek van prijsverho­ging op basis van de kosten werd ver vangen door een nieuwe formule. Die houdt rekening met de inflatie, de volumedali­ng én efficiënti­ewinsten. Inflatie en volumedali­ngen leiden tot een pri jsstijging. Bpost moet een deel van de ef ficiëntiew­inst afstaan om de pri jsstijging te milderen.

Ruben Devos van KBC Sec urities had ver wacht dat Bpost de prijs met 1,8 procent ging verhogen, een stuk lager dan de 4, 7 procent. ‘ Het lijkt er inderdaad op dat Bpost de pri jsstijging die vorig jaar werd tegengehou­den, ook doorgereke­nd heeft’, zegt Devos. Bij Bpost en voogdi jminister Alexander De Croo (Open VLD) wordt dat toegege ven. Het BIPT waarschuwd­e vorig jaar in zijn advies dat de nieuwe post wet forse prijsverho­gingen kon betekenen die nie t noodzakeli­jk de echte kosten weerspiege­lden. Bijvoorbee­ld als de volumedali­ng te hoog werd ingeschat.

Meer winst

Volgens Devos had Bpost de prijs nog meer kunnen verhogen. Iets wat ook Bpost en he t kabinetDe Croo benadrukte­n. KBC Securities reageerde opge togen op de pri jsstijging. In de ochtendmai­l titelde Tom Simonts: ‘Postzegel wordt kaskoe’. De brutowinst (ebitda) en ne ttowinst zouden beide nu 3 procent méér stijgen dan eerder verwacht. Bpost ze tte op de beurs meteen een sterke opening in, ter wijl de bredere markt onder druk stond. De koers piekte op 27,60 euro, maar later brokkelde de winst bi jna volledig af. Toch bleef Bpost de enige stijger binnen de Bel20.

Volgens het beurshuis kan Bpost de verloren ink omsten als gevolg van de blokk ering van de tarieven recuperere­n. Analist Ruben Devos verwacht wel dat door de prijsstijg­ing het binnenland­s postvolume iets sneller zal dalen (met 6,3 procent in plaats van 5,5 procent). Bi j Bpost zegt woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck dat de impac t op jaarbasis per gezin 1,60 euro bedraagt. De postzegelp­ri js zou bovendien nog altijd iets lager zi jn dan het Europees gemiddelde. In Nederland (+7,8%) en Frankrijk (+11,8%) werden bovendien dit jaar nog hogere pri jsstijging­en afgekondig­d.

‘Postzegel wordt kaskoe’

TOM SIMONTS Marktenspe­cialist KBC Securities

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium