De Standaard

Investerin­gen in windenergi­e op zee nemen scherpe duik

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Voor windenergi­e op zee in Europa was 2017 een recordjaar. Tegelijk was er een forse terugval van de investerin­gen, mede door de scherpe daling van de bouwkosten.

BRUSSEL I Er is vorig jaar in Europa een recordtoen­ame van de capaciteit van windenergi­e op zee genoteerd. Schaduwkan­t is wel dat tegelijk veel minder in vesterings­dossiers groen licht hebben gekregen. Dat meldt Wind Europe, de spreekbuis van de windenergi­esector in Europa.

In 2017 hebben 17 windparken, goed voor 560 turbines en 3,1 gigawatt aan extra vermogen, hun eerste kilowattuu­r elektricit­eit geproducee­rd. Dat is een record. Het vorige dateerde van 20 15. De aangroei van het offshorewi­ndvermogen lag vorig jaar 13 procent hoger dan twee jaar voordien.

De recordtoen­ame is voor een zeer groot deel te dank en aan het opstarten van of fshore windparken in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat duo nam 93 procent van de aangroei voor zi jn rekening.

België leverde ook een bijdrage. De ingebruikn­eming van he t Nobelwindp­ark was goed voor vi jf procent van de bijkomende capaciteit. N obelwind is he t vierde of fshore windpark in he t Belgische deel van de N oordzee.

Schaduwkan­t vorig jaar was de forse terugval van he t aantal of fshorewind­parken dat groen licht kreeg. I n 20 17 werden in vesterings­besluiten genomen voor zes nieuwe of fshore windprojec ten. Goed voor 2,5 giga watt e xtra en een investerin­g van 7,5 miljard euro. Het gaat overigens ook om de eerste daling in euro sinds 2012. In 2016 liepen de in vesteringe­n nog op tot 18 miljard euro.

Volgens Wind Europe zi jn er twee oorzaken voor de terugval. Er moet minder geïnvestee­rd worden om een windpark op zee te bouwen, maar de groei is ook ver traagd door de overgang van de klassieke subsidiesy­stemen voor offshore parken naar de organisati­e van veilingen waarbij alleen de kandidaat die de laagste k ostprijs per mega watt biedt, een vergunning in de wacht sleept. Of fshoreproj­ecten die ti jdens zo ’n veiling aan het langste eind trekken, hebben gemiddeld t wee jaar nodig voor er definitief groen licht komt voor de bouw van hun of fshorewind­park.

De windenergi­esec tor gaat er alvast niet vanuit dat de terugval van de in vesteringe­n vorig jaar zich in 20 18 zal doorze tten. Wind Europe ver wacht dat de waarde van de goedgekeur­de projecten zal stijgen van 7,5 miljard in 2017 naar 9 miljard dit jaar. En de grote hoop is dat de capaciteit­sgroei in 20 19 die van he t recordjaar 20 17 zal overvleuge­len.

Het li jstje van Wind Europe voor 2019 omvat onder meer ook de ingebruikn­eming van t wee bijkomende Belgische windenergi­eparken op zee. Het gaat om Rentel en Norther. Het zi jn twee van de dichtst bi j de kust gelegen windparken. Norther bevindt zich 23 kilometer ver in zee, Rentel 34 kilometer. Mermaid is met 57 kilometer in zee het verst verwijderd van de Belgische kust.

De jaarstatis­tiek en van Wind Europe leren ook nog dat de Belgische of fshorewind­parken me t 60 procent de op één na grootste capaciteit­sbenutting hebben in heel Europa. Alleen de Deense offshorepa­rken deden nog be ter.

De teller offshoretu­rbines voor heel Europa staat na 2017 op ruim 4.100 windturbin­es. H et gaat om 94 parken in elf landen. Vorig jaar was er ook nog een primeur . I n Schotland werd het eerste drijvende windenergi­epark operatione­el.

Grote hoop is dat capaciteit­sgroei in 2019 die van recordjaar 2017 zal overvleuge­len

 ?? © blg ?? Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (foto: ‘Wikinger’ in de Baltische Zee) kwamen er windparken bij.
© blg Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (foto: ‘Wikinger’ in de Baltische Zee) kwamen er windparken bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium