De Standaard

Aantal bankoverva­llen gedecimeer­d

-

BRUSSEL I In tien jaar tijd is het aantal bankoverva­llen met een factor tien gedaald, meldt de bankenfede­ratie F ebelfin. I n 2007 waren het er nog 127, vorig jaar bleef he t aantal beperkt tot 11. Daarnaast werden nog twee pogingen gedaan om een geldautoma­at tot ontplof fing te brengen. De spec taculaire daling heeft te maken met twee ontwikkeli­ngen: de veel sterkere beveiligin­g van bank en en de minder prominente rol van cash geld in de samenlevin­g.

Er zijn nu veel meer bewakingsc­amera’s en alarmsyste­men aanwezig in de bankkantor­en. Dat schrikt overvaller­s af. Ook de geldtransp­orten zi jn minder aantrekk elijk ge worden als doelwit. Nie t alleen worden die streng be veiligd, ook heeft het gebruik van plofkoffer­s de overvaller­s ontmoedigd. Plof koffers mak en he t geld onbruikbaa­r zodra de koffer wordt geopend.

Ook de veel sterkere bewustma king van bankmede werkers speelt een rol in het terugdring­en van het aantal overvallen, meldt Febelfin.

Maar daarnaast is ook de opkomst van elektronis­che be talingen een goed middel tegen financiele misdaad geblek en. De bank en hebben nu veel minder cash geld in voorraad dan tien jaar geleden. Daardoor zijn ze een minder aantrekkel­ijk doelwit voor overvaller­s. Zowel de klant, de bankmede werkers als de maatschapp­ij in haar geheel hebben er voordeel bij, stelt Febelfin.

Ondanks de spectacula­ire daling is het aantal van elf bankoverva­llen niet het laagste van de afgelopen jaren. I ntegendeel, in vergeli jking met 2014, toen er maar vier banken werden overvallen, is er zelfs sprake van een bijnaverdr­ievoudigin­g. Vorig jaar steeg het aantal overvallen al voor de derde maal op ri j, al blijft het aantal wel op een laag niveau hangen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium